Microsoft har inte lyckats ta några större andelar på marknaden för mobila enheter och enligt de flesta mätningar är Windows andelar ensiffriga. Det finns dock en kategori där företaget är ledande, spridningen av skadeprogram på mobila nätverk.

Enligt en rapport från Alcatel-Lucents Motive Security Lab som släpptes i onsdags stod Windows för 80 procent av alla infektioner via mobila nätverk i juni. Siffrorna inkluderar samtliga typer av enheter, inklusive bärbara och stationära datorer som blir allt vanligare på mobila nätverk.

Android som tidigare haft en väldigt hög representation inom skadeprogram har fallit från 50 procent till cirka 20 procent i Alcatel-Lucents rapport. Siffrorna bygger på mätningar utförda på mer än 100 miljoner mobila enheter i juni.

”Windows står för 80 procent av alla skadeprogram på mobila nätverk”

IOS och andra operativsystem stod för nästan obefintliga andelar i rapporten.

Microsoft har endast cirka 2,6 procent av marknaden för mobila enheter, och enligt Alcatel-Lucent är det inte dessa som sprider skadeprogram på mobila nätverk, utan bärbara datorer som kör Windows och som kopplar upp sig via mobila nätverk.

– Eftersom många Windowsanvändare i allt större utsträckning använder sig av mobilt bredband sprids även skadeprogrammen i samma takt på dessa nätverk, skriver Alcatel-Lucent i sin rapport.

IDG News