AMD har varit den ständiga tvåan på pc-processorer efter Intel ända sedan millennieskiftet, och är för det mesta den ständiga tvåan på pc-grafik efter Nvidia, även om de där drar mer jämnt med konkurrenten. Då pratar vi popularitet och marknadsandelar, och inte nödvändigtvis kvalitet. AMD har konstant haft riktigt intressanta alternativ, kanske främst när det gäller pris/prestanda för lite billigare byggen.

Inte helt färsk teknik

Nu satsar AMD åter på att få in en fot lite längre in på marknaden för bärbara prestanda-pc, och det med processorn FX-7600P. Det här är en FX-processor med Kavieri-arkitektur. Det ska vara det mest kraftfulla från AMD, medan den mer vanligt förekommande A-serien processorer generellt är lite billigare och inte lika kraftfull. Processorn kom redan för ett år sedan, och vi hittar en dator i butik från i maj i år som har just FX-7600P. Det var också en Asus, men en lite mer slimmad historia utan separat grafikkort.

AMD FX-7600P
Kan FX-7600P bli en succé för AMD?

Men denna gång har Asus byggt en mer bastant dator och kompletterat processorns inbyggda Radeon R7-grafik med ett riktigt grafikkort av typen Radeon R9 M280X. Det är inte extremt kraftfullt, på pappret och i syntetiska benchmarktester motsvarar det ungefär en dubbelkärnig Intel Core i5 5200U och ett Geforce GTX 840M-grafikkort. Mer eller mindre, det blir alltid lite äpplen och päron att försöka prestandamäta.

Spel lyfter med Direct X 12

Det finns bättre mobila AMD-kort och på pappret betydligt snabbare Nvidia-grafik, men det AMD kan göra med Radeon-gpu i grafikkortet är är att utnyttja kortet på ett mer effektivt sätt än vad en Intel-dator kan göra med både Radeon- och Geforce-grafik. Speciellt när vi uppgraderar till Windows 10 och testar spel med bra stöd för Direct X 12 och AMD:s egna Mantle-teknik märker vi skillnad.

Tyvärr lyckas vi inte få 3dmarks DirectX 12-tester att producera konsekventa benchmarkresultat, så vi står över att rapoortera någon exakt siffra, men jodå, skillnaden är påtaglig. Något enormt lyft blir det dock inte då heller. Det här är en pålitlig bärbar pc med ”vardagsbra” spelprestanda. Ingen maxad gamerburk för den verkligt inbitne.

Och batteritiden verkar inget vidare. Vid hög belastning kör den slut på batteriet på ett par timmar. Det är rimligt, men vad som är mindre rimligt är hur datorn sörplar batteri även när vi försöker snålköra. Om det har med hårdvaran att göra eller är något som ska skyllas på Asus och konfigurationen av systemet och bakgrundsprogram är svårt att säga. Datorn kräver ingen extrem kylning och även när fläktar går igång så är ljudet från dem inte irriterande högljutt. Däremot blir tangentbordet obekvämt varmt efter ett tags spelande eller andra kravända uppgifter. Det är förvånande, just sådant brukar Asus vara bra på att bygga bort.

Asus N551ZU
Asus N551ZU levererades till oss med Windows 8.1, men vi uppgraderade givetvis direkt till Windows 10 för att se hur grafikkortet hanterade DirectX 12.
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning