Som en säkerhetsfunktion låter Windows 10 dig gå tillbaks till den version av Windows du hade innan du uppgraderade. Denna möjlighet finns kvar i 30 dagar efter att du installerar Windows 10. För att göra det möjligt sparas det gamla systemet i en mapp som kallas Windows.old, men den kan man inte bara radera hur som helst.

Om du redan nu är säker på att du är nöjd med Windows 10 så kan du dock ta bort denna mapp. Den kan ta upp rätt mycket plats, på datorer där Windows 7- eller 8.1-installationen inte var så gammal ligger den på omkring 15 gigabyte men vi har sett exempel där den tar över 25 gigabyte utrymme. Särskilt på en bärbar med ssd-disk kan det vara en rätt stor procent av allt utrymme på disken.

Innan du gör detta så är det viktigt att du är säker på att du vill behålla Windows 10, tar du bort mappen är enda sättet att gå tillbaks till ett tidigare system en ren ominstallation av hela sytemet.

Diskrensning Windows 10

1. Använd sökfunktionen nere vid startmenyn och sök på ”diskrensning”. Välj programmet i listan.

Diskrensning

 2. Systemet gör en koll av ett gäng olika filer och mappar, men den här gången ska du direkt klicka på Rensa systemfiler. Diskrensning kommer göra en ny sökning.

Diskrensning

3. Välj det du vill ta bort, om du inte har problem med datorn är det normalt säkert att ta bort filerna som Windows diskrensning föreslår. Särskilt temporära filer är bra att rensa ut ibland. För att ta bort de säkerhetskopierade filerna från gamla Windows ser du till att alternativet Tidigare Windows-installation(er) är ibockat, du kan även välja Tillfälliga Windows-installationsfiler om det alternativet finns, och klickar på ok. Windows kommer då varna dig två gånger innan något tas bort, men om du står på dig sätter det igång och raderar extrafilerna.

Microsoft Windows 10 Home Sve (64-bit OEM) Pris vid test: 999 kr.

Bästa pris just nu: 981 kr