Uppdaterad 2017-05-08

Omkring en procent av alla bostäder utsätts för inbrott varje år. Ofta är det materiella värdet av det som stjäls inte särskilt stort, men intrånget i ens hem kan skapa en stark känsla av otrygghet.

Antalet inbrott ökar något för varje år, även om det inte är någon särskilt stor ökning. Enligt statistik från Brottsförebyggande Rådet är risken att utsättas för ett bostadsinbrott något större om du bor i ett småhus jämfört med ett flerfamiljshus. Risken är också större om du bor i en storstadsregion jämfört med glesbygd, men det rör sig om ganska små skillnader.

För att skydda sig och sitt hem väljer allt fler att installera larmsystem hemma. Det finns en del att tänka på vid val av larm, och det första du behöver överväga är om du ska köpa en komplett lösning från en larmfirma eller om du ska bygga ditt eget system. Vi har testat hur det går till att göra det förstnämnda, och testat de lösningar som står till buds.

Larmpaket med mobilkoll

Vi kontaktade samtliga larmleverantörer som erbjuder hemlarm med professionell installation samt möjlighet till anslutning till väktartjänst. Ett tilläggskriterium var att det ska gå att hantera larmet med en mobilapp. Alla leverantörer valde att vara med föutom Falck Security, som ställde sig utanför på grund av att de är mitt i ett byte av hårdvaruutrustning.

Läs också: Test av 7 digitala övervakningskameror

Alla leverantörer installerade ett grundpaket i hemmet vi använde för testet. Grundpaketet består i samtliga fall av en magnetkontakt, en kamera med rörelsedetektor, en rökdetektor samt en huvudenhet med tillhörande kontrollpanel. De olika testdeltagarna erbjuder också ett antal olika tilläggskomponenter som du själv som kund får välja om du vill ha, och utbudet av dessa kan givetvis avgöra vilket larm som passar dig bäst. I de fall vi har haft möjlighet har vi även testat dessa.

ANNONS: Prova F-Secure TOTAL kostnadsfritt och få både internetsäkerhet och VPN i samma prenumeration