Alert Alarm: Stabilt och prisvärt för hemmafixaren

De flesta larmsystem kräver att en installatör kommer och monterar upp och driftsätter prylarna åt dig. Med lite tur utan extra kostnad. Alert Alarm är till för den händige som tycker att sådant är onödigt och istället kan greppa en skruvmejsel och montera upp utrustningen på egen hand. Hårdvaran anländer i ett paket på posten med en instruktionsbok som tydligt visar hur du går till väga steg för steg.

Hemlarm 2019

Enheterna i sig är förprogrammerade och parkopplade med systemets central-hubb som i sin tur är förkonfigurerad mot ditt abonnemang. De flesta av våra enheter är mycket enkla att montera. Kan du ta hål och dra skruvar i väggarna för att hänga upp tavlor och liknande lär du inte ha några problem med kontrollpanel, rörelsedetektorer, brandlarm och sirener.

Men det finns undantag, ett par dörrsensorer och en fuktavkännare kräver lite mer praktiskt handlag. Speciellt dörrsensorn får vi kämpa lite med då vi vill montera den på en plats där vi har metall i dörrkarmen, men vi får bara med fästen för träkarm.

Ny basenhet med smartare uppkoppling

Centralenheten är en anonym liten vit låda som mest liknar en diskret router, med ett par nätverksuttag baktill och en blinkade diod på ovansidan. När vi senast testade Alert Alarm var dess centrala hubb en bastant enhet med en stor kontrollpanel på, men precis lagom till detta test har de uppdaterat den, och flyttat in de funktioner man utförde i kontrollpanelen in i systemets mobilapp istället.

Det känns klart modernare och smidigare, och gör vissa driftsättningssteg uppenbart snabbare. Alert har också till synes lyckats åtgärda en annan sak vi hade problem med första gången vi testade systemet, att appen hade svårt att hålla kontakt med servern. Det verkar ha åtgärdats och vi upplever inga sådana problem. I appen hittar vi också tydliga videoguider för den som behöver extra hjälp med montering, aktivering eller den dagliga användningen.

Den nya centralenheten har också en annan fördel, den kommunicerar med dubbel redundans med Alerts servrar och larmcentral. I första hand via ditt bredband – du ansluter den med fast kabel till din router. Sedan har den gsm-kommunikation om fasta bredbandet skulle gå ner, och till slut sms om det skulle bli problem med mobildatauppkopplingen.

Välj paket, sedan plocka och mixa

Alert Alarm säljer fyra olika grundpaket: tre för olika storlekar på villa och ett för lägenhet. Vi har testat mellanpaketet för villa kallat Villa Stor. I det ingår förutom centralenhet och manöverpanel att sätta intill ytterdörren, två rörelsedetektorer, två rökdetektorer, två dörrsensorer och en siren för inomhusmontering.

Hemlarm 2019

Det ska även gå att välja en annan mix av sensorer till sitt startpaket, utöver en rörelsedetektor och två rökdetektorer. Det kan även ingå extra utrustning eller rabatter beroende på ditt försäkringsbolag. Vi får med en läckagesensor på köpet, eftersom vår testare är Folksam-kund.

Sedan kan du givetvis lägga till fler enheter för en startsumma på mellan några hundralappar och upp till drygt tusen kronor, samt något förhöjd månadskostnad. För testsyfte får vi till exempel med en smart extra siren som pluggas direkt i en väggkontakt, och som dessutom har inbyggd termometer. Med den inpluggad dyker även innetemperaturen upp i appen. Bland övrig utrustning hittar vi en fjärrkontroll för snabb av- och på-larmning utan pinkod, siren för utomhusbruk och en nätverkskamera.

Enklast kontroll i appen

I tjänsten inkluderas fria utryckningar, med yttre väktartjänst som standard och inre tjänst som tillval. De flesta enheterna kräver inte nätström utan drivs med standardbatterier. Dessa ska enligt Alert Alarm hålla i minst ett år, och då alla enheter övervakas och funktionskollas dagligen på distans kommer de att höra av sig när det börjar bli dags att byta ut ett.

Du får en daglig uppdatering av enheternas status och det syns tydligt med varning och notifikation i appen och ett mejl från Alert notifikation om det är problem med dem, eller om de av någon anledning skulle tappa kontakt med centralenheten. Det problemet stötte vi dock inte på under vårt test, men provade givetvis att manuellt koppla bort enheter för att se vad som hände. Det kanske hade varit bra med lite högre frekvens på den felkollen, men annars har vi inte mycket att klaga på.

Hemlarm 2019

Larmar vi på och av uppdateras det givetvis i appen direkt, och givetvis får vi information om utlösta larm. I appen kan du bjuda in extra användare, främst tänkt för famlijemedlemmar. Det som möjligen saknas är ett smidigt sätt att tillfälligt bjuda in gäster mer tillfälligt.

Omdöme

Alert Alarms system visar att det här med hemlarm inte behöver vara varken komplicerat eller kräva hantverkare på plats för att få upp prylarna och komma igång. Det kan du göra själv och spara pengar om du inte har tummen mitt i handen. Systemet fungerar stabilt, support från leverantören verkar hålla bra kvalitet och den nya uppkopplade centralenheten är ett plus. Ett stort minus är att hela systemet är slutet och inte kompatibelt med tredjepartsutrustning som smarta lås, andra smarta hem-system eller till exempel IFTTT.

Specifikationer

Leverantör: Alert Alarm www.alertalarm.se
Testat: September 2019
Inkluderad hårdvara och tjänst grundpaket: Villa Stor: 1 centralenhet, 1 manöverpanel, 2 st rörelsedetektor, 2 st rökdetektorer, 2 st dörrsensorer, 1 inomhussiren, fria utryckningar.
Extrautrustning testat paket: 1 st läckagesensor (ingår om du är kund till Folksam). Trådlös inomhussiren med temperatur.
Kommunikation: Ip, gsm, sms
Väktartjänst: Yttre (inre som tillval)
Startkostnad grundpaket: 1 990 kr
Månadskostnad grundpaket paket: 329 kr
Totalkostnad 5 år grundpaket: 21 730 kr
Startkostnad testat paket: 3 570 kr
Månadskostnad testat paket: 339 kr
Totalkostnad 5 år testat paket: 23910 kr
Kostnadsfri installation: Användare installerar själv
Övrigt: Folksams rekommenderade larmerbjudande i över 10 år. Nätverkskamera, utomhussiren mm som tillval.

Läs mer om Alert Alarm här!

plus

Lätt att installera på egen hand.
Extra säker uppkoppling.

minus

Att montera själv är inte för alla.
Begränsat urval av utrustning.

Betyg 3 av 5