Gardio: Full koll med kameror

Gardios larmsystem bygger på övervakning med kameror utrustade med rörelsesensorer. Dessa kameror placeras på strategiska platser i bostaden förslagsvis vid ytterdörren, balkong-/altan-dörrar och rum med fönster som går att ta sig in igenom. När någon av rörelsesensorerna sedan uppfattar en rörelse triggas larmet och du får ett meddelande i mobilen (och via mejl om så önskas).

Tack vare kamerorna kan du både se vad som händer i realtid i hemmet, men även se vad som triggade larmet. På så sätt kan falsklarm med medföljande onödiga utryckningar från väktarbolaget undvikas.


Lätt att installera själv

I grundpaketet ingår en centralenhet, en larmpanel, samt en hd-kamera. Behövs fler än en kamera kan sådana köpas till separat. Övriga tillbehör som kan köpas är sirener som kopplas till kamerorna (larmpanelen tjuter vid larm, men inte särskilt högt), samt batteribackup för kameror, centralenhet och router – så att larmet fungerar även vid ett strömavbrott. Dessutom går det att köpa till en tjänst för 3g-/4g-uppkoppling om internet saknas eller om den fasta förbindelsen är opålitlig.

För att hålla kostnaden nere installeras Gardios larmpaket helt och hållet av användaren själv (det går dock att få telefonsupport under installationen). Och att installera är verkligen enkelt. Tack vare den mycket tydliga och pedagogiska guiden är vi igång på bara några minuter.

Gardio
En rörelse har upptäckts och larmet har gått. Dags att avfärda som falsklarm eller kontakta larmcentralen.

Att montera kamerorna (de ska helst sitta i taket), centralenheten och larmpanelen på ett snyggt sätt tar dock lite längre tid och kräver en del borrande, skruvande och spikande. Men tack vare att allt som behövs medföljer, inklusive rejält tilltagna förlängningssladdar till såväl kameror som larmpanelen, är inte heller det något större problem.

Att konfigurera systemet och finjustera inställningarna via larmpanelen är enkelt och intuitivt. Till exempel går det att ställa in zoner i bilden där det ska göras undantag för rörelsesensorerna. Det går också att ställa in så att kamerorna inte reagerar på rörelser från husdjur.

Gardio
Det är enkelt att lägga till användare både på larmpanelen eller via app/webb.

Däremot lämnar både appen och webbgränssnittet en del övrigt att önska när det gäller inställningar. Det går exempelvis inte att styra kamerorna härifrån och det hackar och laggar rätt rejält när vi följer kamerorna i realtid.


När larmet går

Det som händer när rörelsedetektorerna upptäcker en rörelse är att larmet sätts igång och ett meddelande dyker upp i mobilen. Vi får se en bild på det som triggade larmet och kan även se vad som händer i realtid. Den stora fördelen med detta är att vi enkelt kan avfärda falsklarm med bara en knapptryckning och slipper på så sätt onödiga utryckningar från väktarbolaget.

Gardio
Alla händelser sparas i loggboken.

Visar det sig istället att det faktiskt är ett inbrott som begås kan vi antingen ringa 112 eller välja att trycka på larmcentralsknappen i mobilen. Larmet skickas då direkt till larmcentralen som är i tjänst dygnet runt.

Bra valUnder vårt test fungerar både kontakt med larmcentral och Gardios support snabbt och problemfritt. Vår enda invändning, förutom begränsade funktioner i app och webbgränssnitt, är att det hade varit bra om det gått att komplettera kamerorna med enklare sensorer för exempelvis dörrar och fönster.

Omdöme

Gardios hemlarmslösning är en smidig och billig variant som gör det enkelt att avslöja falsklarm och undvika onödiga utryckningar. Det som drar ned betyget är begränsningar i app/webbgränssnitt och hackande bild vid livebevakning.


Fakta: Gardio Hemlarm

Testad: Mars 2018
Tillverkare/kontakt: Gardio, www.gardio.se.
Testat paket: Startpaket utan bindningstid
Systemkrav: Router med lan-portar, smartphone med Android eller IOS.
Kommunikation: IP/gsm
Väktartjänst: Yttre
Startkostnad testat paket: 1979 kr (utan bindningstid)
Månadskostnad testat paket: 189 kr
Totalkostnad 5 år: 13 319 kr
Kostnadsfri installation: Nej, egen installation
Övrigt: Som tillbehör finns extra kameror, sirener som kopplas till kamerorna, samt batteribackuper för kameror, centralenhet och router. Det går även att köpa till en tjänst för 3G/4G-uppkoppling för 59 kronor i månaden.

Läs mer och köp larm från Gardio här

plus

Snabb och bra support.
Billigt.
Enkelt avslöja falsklarm.

minus

Begränsade funktioner i appen/på webben.
Går ej att komplettera med sensorer för dörrar/fönster.
Bilden hackar vid livebevakning.

Betyg 8 av 10