Cubsec

Cubsec: Nykomling på frammarsch

Det senaste tillskottet på larmmarknaden stavas Cubsec. Företaget har länge arbetat med olika frågor inom säkerhet och trygghet, men tog plats på marknaden för hemlarm först för omkring ett år sedan.

Cubsec använder sig av samma hårdvara som Svenska Alarm (se nedan), vilket innebär att det är ett system som kommunicerar uteslutande över gsm-nätet.

Det system vi testat innehåller samma uppsättning komponenter som övriga testdeltagares, det vill säga det är anpassat för en normalstor tvårumslägenhet. Även appen är densamma, vilket betyder samma begränsningar när det gäller att aktivera skalskyddet. I övrigt fungerar den bra, och några sekunder efter att ett larm utlösts har vi bilder i telefonen. Även hos Cubsec gäller att vi aktivt måste markera larmet som skarpt för att det ska gå vidare till operatören.

Installatören från Cubsec hade också med sig en större och mer avancerad kamera för placering utomhus. Denna kan användas för att övervaka tomten och utlösa ett larm redan innan en eventuell skurk tagit sig fram till huset. Kameran fungerade mycket väl och larmade direkt när vi smög omkring i mörkret utanför huset, och kan säkerligen vara ett bra komplement till inomhuskomponenterna. Särskilt i kombination med den utomhussiren som också finns som tillägg och garanterat låter ända in i grannsocknen.

Så långt det är möjligt använder Cubsec sitt eget väktarbolag för väktartjänsten, men på orter där detta inte finns tillgängligt använder de sig i stället av Nokas. Cubsec låter dig dessutom välja om du vill ha väktartjänst med yttre och/eller inre kontroll, medan de övriga tjänsterna uteslutande erbjuder både och.

Yttre kontroll innebär enkelt uttryckt att utryckande väktare kontrollerar bostaden utifrån, och går in i bostaden endast om någon brutit sig in och det faktiskt redan är öppet. Vid inre kontroll har du som larmkund lämnat en uppsättning nycklar till väktarfirman, och de går in i bostaden för att kontrollera att allt står rätt till. Givetvis är inre kontroll bra, men det är ju inte så säkert att den närmaste väktaren har dina nycklar med sig vilket gör att en utryckning kan ta tid.

Cubsec tillämpar en prissättning som innebär att de har en relativt hög startkostnad och en lägre månadsavgift. Deras minsta paket innehåller samma sorts komponenter som de andra, och kostar 3 000 kr i startavgift och därefter 239 kronor per månad. Efter tre år äger du larmet och betalar bara månadsavgiften, vilket gör att larmet är prisvärt på längre sikt. Om du vill köpa ett lite större paket med extra detektorer kostar det ytterligare cirka 90 kronor per månad.

Larmet erbjuder samma funktionalitet som övriga larm. Såväl appen som larmkomponenterna ger ett mer primitivt intryck än larmen från Verisure och Sector Alarm, men det funkar problemfritt och ger ett fullgott skydd.

Vi saknar den inbyggda möjligheten att automatisera hemmet med extra funktioner, men sett bara till rena larmfunktioner är Cubsec en bra produkt till ett attraktivt pris.

FAKTA: Cubsec
Tillverkare: Cubsec Alarm.
I startpaketet: Magnetkontakt, kameradetektor, rökdetektor, huvudenhet, knappsats, larmbrickor.
Väktartjänst: Inre/yttre (endast yttre i lägenhetspaketet).
Kommunikation: Gsm.

Minsta paket
Startkostnad: 2 995 kr
Månadsavgift: 239 kr

plus

Du kan köpa loss hårdvaran.
Bra utomhuskamera och siren.
Billigast på lång sikt.

minus

Begränsad app.
Få extrafunktioner.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10