Alert Alarm: Funktionellt och prisvärt

Alert Alarm är ett larmpaket som du beställer, installerar och kommer igång med utan att släppa in en enda installatör över tröskeln. Du får en box på posten med alla enheter förprogrammerade och monterar dem själv. Att skruva upp prylarna är en barnlek för den som är händig nog men har du tummen mitt i handen så är det kanske inte smartaste valet. För dörrsensor krävs noggrant måttande och har du till exempel en metallyta i en dörrkarm kan det innebära problem eftersom inget monteringstillbehör för det medföljer.

Systemet fungerar så fort centralenheten är på, du har valt en pin-kod och gjort ett testlarm, vilket aktiverar tjänsten hos larmcentralen. Centralenheten kommunicerar med larmcentral och Alert Alarms service via gprs. Larmcentral och utryckning sköts av Securtitas. Vi får med en utförlig manual med tydlig steg-för-steg-instruktion för montering och och aktivering och håller du dig till den så går det hela problemfritt.

Alert Alarm
Hela klabbet i en låda. det är bara att öppna kom-igång-guiden och börja skruva.

Alert Alarm säljer fyra olika grundpaket: Villalarm, Villalarm Premium, Lägenhetslarm och Fritidshuslarm (som har exakt samma funktioner som lägenhetslarmet). För villalarmen inkluderas fria väktarutryckningar vid brand och inbrott, medan fritidshuslarmet endast ger dig utryckning vid brand. Alla paket består av en huvudkonsol, en siren, en larmpanel vid dörren, två rökdetektorer och en dörrsensor. Villapaketet inkluderar också en rörelsedetektor, alterantivt två rörelsedetektorer och en extra dörrsensor i premium-paketet.

Utöver det finns också ett gäng tillval, extra sirener inne och ute, en nätverkskamera från D-link, en läckagedetektor samt en fjärrkontroll för av- och pålarmning utan kod. Du kan givetvis komplettera med fler dörrsensorer, detektorer och kameror vid behov. Till vårt testade villalarm skickar Alert Alarm med en extra dörrsenor, fjärrkontrollen och läckagesensorn. Vår bedömning gäller dock bara grundpaketet.

Alert Alarm konsol
Det mesta går snabbt och enkelt att montera. Då nästan allt går på batteri behövs ingen el dragen.

Extra enheter kostar mellan 700 och 1 300 kronor, men rabatter kan förkomma beroende på viken hemförsäkring du har. Lägger du till extra prylar ökar även månadskostnaden en aning.

Ingenting förutom den centrala kontrollenheten kräver nätström utan drivs med standardbatterier. Dessa ska enligt Alert Alarm hålla i minst ett år, och då alla enheter övervakas och funktionskollas dagligen på distans kommer de att höra av sig när det börjar bli dags att byta ut ett.

Snygg och enkel mobilapp

Förutom att larma av och på med kod på konsolen kan du givetvis styra alltsammans via en mobilapp. Den är snygg, lättanvänd och ger en bra överblick. Där får vi information om aktuell larmstatus, notifikationer vid ändrad status och utlöst larm, aktivitetslogg på alla enheter, och varning om de inte fungerar som de ska. Den är dock lite trög med just felrapporter, vilken endast verkar uppdateras en gång om dagen.

Alert Alarm app
Alert Alarms app är tydlig och lättanvänd. I alla fall när den får kontakt med servrarna.

Larmar vi på och av uppdateras det givetvis i appen direkt. Appen klagar dock över tappad nätverksuppkoppling vid ett par tillfällen, trots att vi är konstant anslutna till antingen wifi eller 4g. I appen kan du bjuda in extra användare, främst tänkt för famlijemedlemmar. Det som möjligen saknas är ett smidigt sätt att tillfälligt bjuda in gäster mer tillfälligt.

Omdöme

Alert Alarms system visar att det här med hemlarm inte behöver vara varken komplicerat eller kräve att kostsamt yrkesfolk kommer och sätter hål i väggarna. Kan du skruva upp ett vanligt brandlarm, hänga upp och koppla in en router på väggen och byta ett gardinfäste är det inte svårare än att på egen hand komma igång med detta paket. Det är dock ett helt slutet system, så den som vill integrera larmet med andra funktioner som smarta lås, smarta hemmet-hubben eller till exempel IFTTT bör kolla på andra alternativ.

Alert Alarm app
Överikten över dina installerade enheter är bra, men uppdateringen är inte direkt blixtsnabb.

Fakta Alert Alarm

Testat: Mars 2018
Tillverkare: Alert Alarm
Testat paket: Villalarm
Inluderad hårdvara och tjänst: 2st rökdetektorer, 1st dörrsensor, 1st rörelsedetektor, kontroll via konsol och app, fria utryckningar vid inbrott och brand
Kommunikation: Gprs
Väktartjänst: Securitas Direct
Startkostnad testat paket: 995 kr (villapaket)
Månadskostnad testat paket: 299 kr (villapaket)
Totalkostnad 5 år: 18 935 kr
Kostnadsfri installation: Nej, egen installation
Övrigt: Nätverkskamera, fuktsensor, fjärrkontroll, inomhus- och utomhussirener

Läs mer och köp larm från Alert Alarm här

plus

Enkelt att komma igång.
Prisvärt för van hemafixare.
Lättanvänt och pålitligt.

minus

Vissa problem med uppdatering i appen.
Kräver lite händighet. Men bara lite.

Betyg 7 av 10