Gardio: Full koll med kameror

Gardios larmsystem är det enda bland testdeltagarna som i stort sett är helt identiskt sedan förra årets genomgång. Endast smärre uppdateringar i programvaran har gjorts. En stor uppdatering är emellertid på gång, med bland annat ny hårdvara. När denna väl lanserats kommer vi givetvis både testa och uppdatera artikeln.

Gardio Hemlarm 2019

Nuvarande larmsystem bygger på övervakning med kameror utrustade med rörelsesensorer. Dessa kameror placeras på strategiska platser i bostaden förslagsvis vid ytterdörren, balkong-/altan-dörrar och rum med fönster som går att ta sig in igenom. När någon av rörelsesensorerna sedan uppfattar en rörelse triggas larmet och du får ett meddelande i mobilen (och via mejl om så önskas).

Tack vare kamerorna kan du både se vad som händer i realtid i hemmet, men även se vad som triggade larmet. På så sätt kan falsklarm med medföljande onödiga utryckningar från väktarbolaget undvikas.

Lätt att installera själv

I grundpaketet ingår en centralenhet, en larmpanel, samt en hd-kamera. Behövs fler än en kamera kan sådana köpas till separat. Övriga tillbehör som kan köpas är sirener som kopplas till kamerorna (larmpanelen tjuter vid larm, men inte särskilt högt), samt batteribackup för kameror, centralenhet och router – så att larmet fungerar även vid ett strömavbrott. Dessutom går det att köpa till en tjänst för 3g-/4g-uppkoppling om internet saknas eller om den fasta förbindelsen är opålitlig.

För att hålla kostnaden nere installeras Gardios larmpaket helt och hållet av användaren själv (det går dock att få telefonsupport under installationen). Och att installera är verkligen enkelt. Tack vare den mycket tydliga och pedagogiska guiden är vi igång på bara några minuter.

Hemlarm 2019

Att montera kamerorna (de ska helst sitta i taket), centralenheten och larmpanelen på ett snyggt sätt tar dock lite längre tid och kräver en del borrande, skruvande och spikande. Men tack vare att allt som behövs medföljer, inklusive rejält tilltagna förlängningssladdar till såväl kameror som larmpanelen, är inte heller det något större problem.

Att konfigurera systemet och finjustera inställningarna via larmpanelen är enkelt och intuitivt. Till exempel går det att ställa in zoner i bilden där det ska göras undantag för rörelsesensorerna. Det går också att ställa in så att kamerorna inte reagerar på rörelser från husdjur.

Däremot lämnar både appen och webbgränssnittet en del övrigt att önska när det gäller inställningar. Det går exempelvis inte att styra kamerorna härifrån och det hackar och laggar rätt rejält när vi följer kamerorna i realtid.

Hemlarm 2019

När larmet går

Det som händer när rörelsedetektorerna upptäcker en rörelse är att larmet sätts igång och ett meddelande dyker upp i mobilen. Vi får se en bild på det som triggade larmet och kan även se vad som händer i realtid. Den stora fördelen med detta är att vi enkelt kan avfärda falsklarm med bara en knapptryckning och slipper på så sätt onödiga utryckningar från väktarbolaget.

Visar det sig istället att det faktiskt är ett inbrott som begås kan vi antingen ringa 112 eller välja att trycka på larmcentralsknappen i mobilen. Larmet skickas då direkt till larmcentralen som är i tjänst dygnet runt.

Under vårt test fungerar både kontakt med larmcentral och Gardios support snabbt och problemfritt. Vår enda invändning, förutom begränsade funktioner i app och webbgränssnitt, är att det hade varit bra om det gått att komplettera kamerorna med enklare sensorer för exempelvis dörrar och fönster.


Omdöme

Gardios hemlarmslösning är en smidig och billig variant som gör det enkelt att avslöja falsklarm och undvika onödiga utryckningar. Det som drar ned betyget är begränsningar i app/webbgränssnitt och hackande bild vid livebevakning, samt ingen som helst kompatibilitet med smarta hemmet-produkter.


Specifikationer

Leverantör: Gardio
Testat: September 2019
Inkluderad hårdvara och tjänst grundpaket: 1 centralenhet, 1 larmpanel, 2 st kameror.
Extrautrustning testat paket: Extra hd-kameror 995 kronor styck, brandvarnare 100 kronor, vattenlarm, 149 kronor, siren 149 kronor, batteribackup 595 kronor.
Kommunikation: Ip, gsm.
Väktartjänst: Yttre.
Startkostnad grundpaket: 1 979 kronor.
Månadskostnad grundpaket paket: 189 kronor.
Totalkostnad 5 år grundpaket: 13 319 kronor.
Startkostnad testat paket: 1 979 kronor.
Månadskostnad testat paket: 189 kronor.
Totalkostnad 5 år testat paket: 13 319 kronor.
Kostnadsfri installation: Nej, egen installation.
Övrigt: Som tillbehör finns extra kameror, sirener som kopplas till kamerorna, samt batteribackuper för kameror, centralenhet och router. Det går även att köpa till en tjänst för 3g/4g-uppkoppling för 59 kronor i månaden.

Läs mer om Gardios hemlarm här!

plus

Snabb och bra support.
Billigt.
Enkelt avslöja falsklarm.

minus

Begränsade funktioner i appen/på webben.
Saknar koppling till smarta hemmet produkter/lösningar.
Går ej att komplettera med sensorer för dörrar/fönster.
Bilden hackar vid livebevakning.

Betyg 3 av 5