Sector Alarm: Smarta funktioner och enkelt handhavande

Sector Alarm är tillsammans med Verisure absolut störst när det gäller hemlarm på den svenska marknaden, med runt 200 000 kunder fördelat på både privat- och företagskunder. Under året har systemet uppdaterats, främst designmässigt, och enligt Sector själva har fokus legat just på produkternas utformning och design. Och varför inte, de bidrar till helhetsbilden av ett hem och det är väl bra om de inte uppfattas som en anstötande inredningsdetalj. Som kuriosa kan nämnas att företaget vunnit en Red Dot Award just för produkternas design.

Sector Alarm

I startpaketet ingår installation av en centralenhet, en manöverpanel, en kameradetektor, en rökdetektor, en magnetkontakt, en larmbricka, fem larmbrickor (som tidigare var ett tillval) och avskräckande dekaler. Startpaketet ligger på 1 490 kronor och då ingår installation och genomgång med en tekniker, och du betalar sedan löpande en månadskostnad.

Hemlarm 2019
Den nya manöverpanelen (till höger) är snyggare, användarvänligare och har ”Quick Arm”-funktion.

Manöverpanelen är ny med större, belysta knappar och ”Quick Arm” (du behöver inte slå in säkerhetskoden för att larma på utan bara trycka in Home- eller Away-knappen för skalskydd respektive fullskydd). Även larmbrickorna har setts över med nya färger, tillverkade i ett mer slitstarkt material och med en robustare fästanordning. Fjärrkontrollen (tillval) har även den ett nytt utseende och kan visa aktuellt larmläge.

Den nya kameradetektorn har förutom ett något bättre täckningsområde endast en ny, snyggare design. Rökdetektorerna har däremot förärats med en hel del förbättringar. Intervallerna på interna kammartestet har reducerats till 10 sekunder och har nu både sabotageskydd och inbyggd inbrottsiren. Vid utlöst brandlarm flashar ett rött sken mot taket och har du flera rökdetektorer i hemmet så kommunicerar de med varandra – om en går igång så tjuter alla.

Kostnaden kan dra iväg rejält initialt

Månadskostnaden börjar på 419 kronor, men varje tillval kostar extra i form av en löpande kostnad samt i vissa fall en engångskostnad. Till testmiljön, i detta fall en lägenhet, väljer vi till en extra siren, en vibrationsdetektor som reagerar på vibrationer eller hårda slag, samt ett trepack smartplugs (fjärrströmbrytare) för att exempelvis kunna styra belysning eller en kaffebryggare direkt från appen. Handlar det om en villa behöver du säkerligen komplettera med ytterligare rökdetektorer och magnetkontakter.

Hemlarm 2019

Det kan med andra ord dra iväg rejält, framför allt initialt när det gäller engångskostnaderna, men när det kommer till den löpande kostnaden har Sector har ett pristak på 469 kronor – mer än så kommer du alltså aldrig behöva betala per månad. Du äger även själva produkterna så om du flyttar kan du ta med dig alla enheter till nästa boende, alternativt så installerar Sector kostnadsfritt nya produkter i ditt nya hem.

Precis som med de andra larmsystemen larmar du av och på med antingen manöverpanelen, larmbrickorna eller appen. Du väljer att antingen larma på hela systemet med både magnetkontakter och kameradetektorer, eller ett så kallat skalskydd där larmet aktiveras om någon öppnar en dörr eller ett fönster som försetts med en magnetkontakt (går att ställa med fördröjning). Rörelsesensorerna inomhus är däremot inte aktiverade utan skalskyddet är menat att varna och ge trygghet när någon är hemma, framför allt kanske på natten då alla sover.

Kompatibelt med Yale Doorman

Kommunikationen mellan larm och larmcentral sker via gsm-nätet, men även via din bredbandsuppkoppling om en sådan finns. För tillval som smartplugs krävs däremot ett trådlöst nätverk liksom om du har investerat i ett smart lås. Har du version 2 eller senare av Yale Doorman kan du köpa till Sector Alarms Easy Lock låsmodul för 690 kronor för att sedan integrera låset i larmsystemet (installeras av tekniker). Därefter kan du alltså styra låset med samma app som larmtjänsten, precis som med Verisures lösning.

När någon av sensorerna utlöses går ett larm direkt till Sector Alarms operatörer. Förutsatt att du valt kameradetektor kan larmcentralen även gå in och bekräfta eventuella intrång eller rökutveckling och kontakta räddningstjänst eller polis omedelbart. Men oavsett eventuell kamera eller inte så åker en väktare ut och kontrollerar bostaden vilket betyder att Sector Alarm behöver en uppsättning extranycklar (alternativt kod till Yale Doorman) för att kunna kontrollera hemmet och sedan larma på igen.

Sector Alarm 2019
Även fjärren (tillval, den nya till höger) är uppdaterad.

Även om det är en dyr historia är servicenivån högre än exempelvis tidigare nämnda Svenska Alarm, där du personligen ska avgöra vilket larm som är skarpt eller falskt. I Sector Alarms fall får du personlig kontakt dygnet runt och det ingår fria utryckningar.

Dessutom är appen genomarbetad, enkel att hantera och känns påkostad. Du kan enkelt lägga in tillfälliga koder för hantverkare eller liknande och att kunna styra belysning eller annan elektronisk utrustning från distans via smartplugs är ett plus.

En annan fördel är även att du slipper långa bindningstider, utan enbart tre månaders uppsägningstid. Jämfört med Verisure och Securitas Home har Sector Alarm dock en bit kvar när det gäller extrafunktioner och smarta hemmet-integrering.

Omdöme

Ett smidigt larmsystem med fria utryckningar och pristak för månadskostnaden. Vi gillar gränssnittet, den användarvänliga appen och kompatibiliteten med Yale Doorman liksom att det går att programmera fjärrströmbrytarna för viss automatisering av hemmet. Men vi saknar en mer omfattande integrering av smarta hemmet-produkter, något vi förväntar oss en så pass stor aktör på marknaden.

Specifikationer

Testat: September 2019
Tillverkare: Sector Alarm
Inkluderad hårdvara och tjänst grundpaket: 1 centralenhet, 1 manöverpanel, 1 kameradetektor, 1 rökdetektor, 1 magnetkontakt, 5 larmbrickor. Urval ur tjänst: Återgärd vid brand och inbrott. Trygghetslarm. Personlig kontakt dygnet runt. Kopplat till Sector Alarms egna larmcentral. Nyckelservice. Fria utryckningar. Inre och yttre kontroll. Husdjursanpassning.
Extrautrustning testat paket: Fjärrkontroll + smartplugs
Kommunikation: Ip/Gprs
Väktartjänst: Fria utryckningar med inre och yttre kontroll
Startkostnad grundpaket: 1 490 kr
Månadskostnad grundpaket paket: 419 kr
Totalkostnad 5 år grundpaket: 26 600 kr
Startkostnad testat paket: 6 840 kr
Månadskostnad testat paket: 449 kr
Totalkostnad 5 år testat paket: 33 780 kr
Kostnadsfri installation: Ingår i startpaketet
Övrigt: Fria utryckningar, ingen bindningstid, fri årlig service

Läs mer om Sector Alarms hemlarm här!

plus

Design och kvalitetskänsla.
Användarvänligt.
Installation av tekniker ingår.
Larmbrickor ingår.

minus

Saknar koppling till smarta hemmet-produkter.
Begränsad möjlighet att skapa egna scheman, regler och scenarier.

Betyg 4 av 5