Svenska Alarm

Svenska Alarm: Billig uppstickare

Svenska Alarm är en uppstickare på marknaden, och har än så länge inte hunnit bygga upp samma kundbas som Sector Alarm och Verisure. Men företaget är under stark utveckling, och allt fler upptäcker fördelarna med Malmöföretagets lösning.

En skillnad mot Verisure och Sector är att Svenska Alarm erbjuder möjligheten att friköpa systemet. Det innebär att efter en avbetalningsperiod står du som ägare till ditt larm, och kan använda det eller ta med det vart du vill. Vinsten med detta är framför allt ekonomisk – efter fem år går månadskostnaden ner rejält då du bara betalar kostnaden för väktartjänsten.

Vi testar ett grundpaket som i huvudsak innehåller samma komponenter som konkurrenternas paket. Här finns en kameradetektor, magnetkontakt, rökdetektor samt en huvudenhet och kontrollpanel. Huvudenheten göms undan så att en eventuell tjuv inte ska kunna hitta den, medan kontrollpanelen monteras på en vägg i närheten av ytterdörren. De olika komponenterna talar trådlöst med varandra, och hela systemet är uppkopplat via gsm istället för din bredbandsuppkoppling.

Kontrollpanelen är inte fast monterad utan går att ta loss och ha med sig i bostaden. Egentligen borde det inte behövas då det går att styra larmet via appen Alarmview, men appen har vissa begränsningar som inskränker nyttan. Först och främst går det inte att aktivera skalskyddet i appen, och om du vill kunna göra det från exempelvis sovrummet är det bra att kunna bära med sig kontrollpanelen.

Jämfört med apparna från Verisure och Sector Alarm är Alarmview ytterst rudimentär, och vi ser inte till några extrafunktioner som möjligheten att styra belysning eller annat. Dock är företaget mitt inne i ett teknikbyte, och vi har fått smygkika på en betaversion av den nya appen som ser betydligt matigare ut.

Du kan välja att aktivera hela larmet eller bara skalskyddet. Det senare är praktiskt exempelvis på natten om du vill att larmet ska övervaka bostadens ingångar medan du sover. Om ett larm går får du en notis med de bilder som kameran tagit till din telefon och kan välja hur larmet ska hanteras. Trots att systemet är anslutet till en väktartjänst går inget larm till operatören i detta läge, du måste själva ange i appen om det är ett falskt eller skarpt larm. Om du inte aktivt väljer något går det att ställa in larmet så att det går till operatören efter fem minuter.

Under de veckor som vi testade larmet fungerade det perfekt. När ett larm går tar det bara några sekunder innan vi har en bild i telefonen och kan avfärda larmet eller skicka det vidare till väktarfirman, och vi upplevde inga störningar. Systemet känns på vissa sätt lite mer primitivt än några av konkurrenternas, men det har å andra sidan sina fördelar också. Utöver möjligheten att själv se bilderna i telefonen gillar vi också att det går att komplettera systemet med en vass utomhuskamera samt en utomhussiren.

Priset inklusive väktartjänst hamnar på 394 kronor per månad för lägenhetspaketet, medan villapaketet kostar 91 kronor mer. Efter fem år äger du dock larmet och betalar bara för väktartjänsten, vilket i dagsläget ligger på 125 kronor per månad. Larmet är med andra ord riktigt prisvärt på längre sikt, och det enda som sticker ut ordentligt prismässigt över en längre period.

Svenska Alarm
Tillverkare: Svenska Alarm.
I startpaketet: Magnetkontakt, kameradetektor, rökdetektor, huvudenhet, knappsats, larmbrickor.
Väktartjänst: Inre/yttre.
Kommunikation: Gsm.

Startpaket
Startkostnad
: 0 kr
Månadsavgift: 269 kr

plus

Du kan köpa loss hårdvaran.
Billigast på lång sikt.
Bra skalskydd.

minus

Begränsad app.
Få extrafunktioner.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10