Svenska Alarm: Prisvärt och kompetent

Svenska Alarm är fortfarande något av en uppstickare när det gäller hemlarm och har knappast samma marknadsföringsbudget som de stora drakarna Sector Alarm och Verisure. Men det är inte mindre intressant för dig som vill ha ett komplett larmsystem med väktartjänst för en lite lägre kostnad, inte minst om du räknar med att ha larmet under en längre tid.

Svenska Alarm

Företaget är baserat i Malmö men erbjuder installation i hela landet. Larmutrustningen rekommenderas, precis som alla andra seriösa leverantörer, av SSF Stöldskyddsföreningen och är certifierad för svenska marknaden av Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering AB. Svenska Alarm skiljer sig något från de övriga hemlarmen då hårdvaran köps, antingen direkt eller via avbetalning, under som längst 72 månader och då adderas den kostnaden på till månadskostnaden för själva larmtjänsten. Den ligger på 1 500 kronor per år alternativt 125 kronor per månad.

Svenska Alarm
Smidiga brickor som kan användas istället för kod.


Månadskostnaden sjunker rejält när hårdvaran är betald

Ett grundpaket består av en magnetkontakt, en kameradetektor, en rökdetektor samt en knappsats. Väljer du att köpa loss produkterna direkt kostar dessa 13 806 kronor eller 269 kronor per månad vid avbetalning. Sedan kan du givetvis välja till ytterligare produkter. I vårt fall väljer vi till en utomhussiren med blixtljus samt ytterligare en kameradetektor (2 078 kronor alternativt 36 kronor per månad vardera), en vibrationsdetektor (1 758 krornor alternativt 30 kronor per månad) samt larmbrickor (tre stycken för 1 012 kronor alternativt 18 kronor per månad.

Det är ett väldigt transparent system där du vet vilka faktiska kostnader du har varje månad utan några överraskningar. När all hårdvara är betald sjunker månadskostnaden alltså rejält, ner till 125 kronor i månaden för enbart väktartjänsten.

Men om du flyttar då, hur gör du med systemet då? Ja, antingen säljer du systemet till den som ska flytta in eller så tar du med dig systemet till nästa boende. Kostnaden för flytt (nedmontering samt montering) är då 2 250 kronor.

Löstagbar kontrollenhet

Kontrollpanelen monteras på en vägg i närheten av ytterdörren och samtliga komponenter kommunicerar trådlöst med varandra. Systemet är uppkopplat via gsm samt din bredbandsuppkoppling. Designmässigt är det väl inte mycket att skriva hem om av förklarliga skäl – de ska verka, snarare än att synas. Den enda enheten som sticker ut är utomhussirenen med tillhörande blixtljus som är en rejäl pjäs och som bör verka avskräckande. Om larmet går bjuds det på en rejäl ljusshow i kombination med en siren som hörs långväga.

Svenska Alarm
Kontrollpanelen är löstagbar. Bra!

För övrigt är kontrollpanelen löstagbar, något vi verkligen uppskattar. Skulle du någon gång behöva trycka igång paniklarmet går det betydligt snabbare än om du ska in och leta upp appen i telefonen. Att larma på och av är mycket enkelt. Välj läge, antingen skalskydd, hela larmet eller larma av följt av din personliga kod – alternativt trycker du larmbrickan mot kontrollpanelen.

Appen Alarmview är en riktigt enkel historia, med tre olika vyer. Under Panel aktiverar samt avaktiverar du larmet, antingen hela systemet eller det så kallade skalskyddet. Under Larm ser du om larmet har gått och under Loggar finns den senaste tidens händelser.

Svenska Alarm
Det finns en hel del att förbättra när det gäller appen, framför allt när det gäller gränssnitt och design...

Bra valVid aktiverat larm får du frågan i appen om det är skarpt läge eller falsklarm. Det är också då du väljer om väktare ska kontaktas och rycka ut (du har fem minuter på dig att svara i appen). Skulle ingen av användarna av systemet besvara larmet kommer väktare till slut att skickas ut ändå och så länge det inte är ett falsklarm där du som innehavare felat är denna kostnadsfri. Är det däremot ditt fel, det vill säga att du klantat till det på något sätt, kostar en utryckning 1 000 kronor. I övrigt finns inga extrafunktioner i appen, som koppling till IFTTT eller andra smarta hemmet lösningar.

Omdöme

Vi gillar betalmodellen Svenska Alarm erbjuder och överlag är det här ett riktigt prisvärt alternativ. Det här är dock inte en lösning för dig som vill kunna koppla på andra smarta hem-funktioner.

Fakta Svenska Alarm

Testat: Mars 2018
Tillverkare: Svenska Alarm
Testat paket: Smart Hemlarm med Kamera och App
Inluderad hårdvara och tjänst: En magnetkontakt, en kameradetektor, en rökdetektor samt en knappsats.
Kommunikation: IP/Gprs
Väktartjäns: Inre och yttre kontroll
Startkostnad testat paket: 0 kr
Månadskostnad testat paket: 125 kr i månaden för larmtjänst och förhöjd månadsavgift med 401 kr i 72 månader (avbetalning).
Totalkostnad 5 år: 22 431 kr inklusive installation.
Kostnadsfri installation: 1 125 kr.
Övrigt: Bilder direkt i mobilen, 112-funktion.

Läs mer och köp larm från Svenska Alarm här

plus

Löstagbar manöverpanel.
Prisvärt.

minus

Ingen bemannad larmcentral.
Inga extrafunktioner i form av smarta hem-lösningar i appen.

Betyg 8 av 10