Securitas Home: Hemlarm med flera smarta funktioner 

Securitas Sverige AB är företaget som kanske mest är känt för sina väktare runt om i landet. Redan 1934 startades företaget under namnet Helsingborgs Nattvakt, för att senare bli Securitas Sverige AB. Verksamheten är enorm, med väktartjänster, ordningsvakter, skyddsvakter, larmcentraler, kameralösningar, brand- och räddningstjänster, och har cirka 10 000 anställda i Sverige.

Hemlarm 2019

1988 skapades Securitas Direct som skulle syssla med hemlarm och företagslarm till mindre företag. Denna del såldes 2006 för att senare delas upp i två företag – Verisure (riktat mot privatpersoner) samt Securitas Direct med verksamhet riktat mot företag och privatpersoner med högre säkerhetskrav.

Förvirrande är bara förnamnet; varumärket Securitas delas med andra ord av flera företag med olika ägare. I praktiken är det inget som påverkar dig som konsument, men ibland florerar information om att Verisure och Securitas Hemlarm är en och samma leverantör, vilket alltså inte stämmer utan företagen ska betraktas som konkurrenter (även om Securitas Hemlarm och Securitas Direct/Verisure använder sig av samma väktarorganisation, Securitas Sverige, för utryckning).

2008 startade Securitas Sverige återigen en egen avdelning för hemlarm och denna fick namnet Securitas Hemlarm. I september i år ändrades namnet till Securitas Home, som en del i en internationell satsning och går under samma namn i Sverige, Belgien och Nederländerna. Det är med andra ord inga dunungar vi har att göra med när det gäller säkerhetslösningar och övervakning, och hemlarmspaketet vi testar här lanserades precis innan årsskiftet 2018/19.

Precis som lösningarna från Alert Alarm och Gardio är det kunden själv som får utföra installationen. Detta genom att följa en webbaserad guide och grundpaketet innehåller en centralenhet (inklusive sim-kort), manöverpanel, en magnetkontakt, rörelsedetektor med kamera, rökdetektor samt ett antal dekaler. Det kan initialt kännas som en övermäktig uppgift, men det är enklare än vad man tror och steg-för-steg-instruktionerna är pedagogiska och lättförståeliga. Vill du oavsett detta ha hjälp av en tekniker finns det som tillval för 1 795 kronor.

Installation ingår inte

Vi kompletterade grundpaketet med en ip-kamera för inomhusbruk (1 495 kronor) samt en fjärrströmbrytare (495 kronor). Totalt tog installationen cirka två timmar och larmsystemet var sedan redo för att skydda hemmet. Grundpaketet går givetvis att komplettera med en mängd tillval såsom en fjärrkontroll, ip-kamera för utomhusbruk, utomhussiren med blixt och akustisk glaskrossdetektor för att nämna några exempel. Larmbrickor finns däremot inte, vare sig inkluderade i grundpaketet eller som tillval.

Bor du i lägenhet på nedre botten eller i villa/radhus bör du komplettera med ett gäng magnetkontakter (495 kronor styck), rökdetektorer samt eventuellt ytterligare rörelsedetektorer (båda dessa kostar 745 kronor styck). Månadsavgifter påverkas inte beroende på antalet produkter utan styrs av vilka funktioner du vill kunna använda.

Hemlarm 2019


Tre olika abonnemang

Baspaketet riktar sig till den som söker ett hemlarm med ett traditionellt skydd (magnetkontakter, rökdetektor etcetera) och kostar 299 kronor i månaden. Du kan komplettera med ytterligare enheter och betalar då endast engångssumman för dessa, månadsavgiften är densamma. Vill du även kunna styra exempelvis belysning (Z-Wave), koppla ihop systemet med dina högtalare (Sonos, Legrand) och även kunna skapa olika automatiseringar, ska du istället välja pluspaketet för 329 kronor i månaden. Kompletterar du dessutom systemet med en ip-kamera för att kunna spela in och strömma video är det premiumpaketet för 379 kronor som gäller.

Plattformen gillar vi skarpt och det finns en hel del funktioner. Via det webbaserade gränssnittet kan du lägga till och ta bort användare, med samma eller egna unika koder (även med tvåfaktorsautentisering genom att skicka en engångskod till din telefon när inloggning sker via en ny enhet), lägga till flera system (exempelvis sommarstugan) eller addera kontaktpersoner som larmcentralen ska kontakta om ett larm utlöses, och i aktivitetsloggen visas de senaste händelserna som skett i ditt system.

Hemlarm 2019
Installation ingår inte men är varken svårt eller tidskrävande att göra själv.

I undermenyn Automatisering kan du även skapa olika regler, scheman och scener. Till viss del är det beroende av vilka komponenter du har i ditt system, men ett schema kan vara att belysningen, kopplad till fjärrströmbrytare, ska tändas vid en specifik tidpunkt varje kväll eller anpassas efter solens upp- eller nergång. En regel kan vara att när du larmar av ska fjärrströmbrytaren aktiveras för att tända en lampa, under förutsättningen att solen gått ner. En annan regel kan att fjärrströmbrytare, kopplat till strykjärnet ska slås av när du tillkopplar larmet.

Reglerna kan även vara platsbaserande och triggas igång beroende på var du befinner dig, så kallat geofencing, och kan exempelvis slå på kaffebryggaren när du kommer in i ett visst geografiskt område. Vill du att flera saker ska aktiveras med ett enda knapptryck i appen är det under fliken Scener du skapar dessa.

Ip-kameran, som är tillval, är smidig om du snabbt och enkelt vill kunna få en bild eller strömma eller spela in video i realtid. Kameran blir integrerad i systemet och kan känna av rörelser och automatiskt starta en inspelning och skicka meddelande till din mobiltelefon beroende på vilka inställningar du gjort eller om larmet löses ut.


Användarvänligt gränssnitt

Till- och frånkoppling av larmet sker via manöverpanelen och din fyrsiffriga kod, i din webbläsare, fjärrkontroll (om du valt till en sådan) eller direkt i din smartphone via den dedikerade appen. Du kan ställa in vilken tidsfördröjning som ska gälla vid in- och utpassering, i vårt fall 30 sekunder, innan larmet aktiveras respektive avaktiveras, liksom välja mellan full tillkoppling med alla komponenter aktiva eller så kallat skalskydd där endast vissa komponenter är aktiverade. Appen i sig är för övrigt mycket användarvänlig och ger en bra överblick över systemet.

Hemlarm 2019
Användarvänligt och logiskt utformad app.

Om larmet löser ut registreras händelsen antingen som ett tekniskt larm eller ett larm med åtgärd och skickas vidare till Securitas larmcentral via antingen ip eller gsm. Är det ett tekniskt larm (exempelvis batterifel eller strömavbrott) meddelas du om detta via en pushnotis och/eller ett e-postmeddelande.

Är det istället skarpt läge och att larmet har aktiverats på grund av att systemet registrerat en händelse överförs larmet till Securitas larmcentral samtidigt som rörelsedetektorn med kamera och eventuella videoenheter tar en bild respektive spelar in en videosekvens. Larmoperatören får upp dess bilder och ringer därefter upp kontakterpersonerna som måste svara med sin personliga kod.

Motringning sker enligt den lista med kontaktpersoner som ni har angivit på Mina sidor. Personlig kod måste alltid uppges, och stämmer koden tar man ett gemensamt beslut om det behövs en utryckning eller inte. Vid felaktigt eller uteblivet svar skickas väktare till den larmade platsen. Finns det en eventuell gärningsman på platsen kan väktaren genomföra ett så kallat envarsgripande och meddela polis. Väktaren åtgärdar även provisoriskt eventuella skador som kan ha uppkommit i samband med inbrottet.

Omdöme

Securitas Home är ett mycket användarvänligt och kompetent hemlarm som dessutom erbjuder användaren en hel del smarta hem-funktioner. Vi gillar möjligheten att kunna skapa olika scenarier samt kompatibiliteten med bland annat Sonos samt en rad Z-wave-produkter, inklusive smarta lås.

M3 rekommenderar

Specifikationer

Leverantör: Securitas Sverige AB - Securitas Home
Testat: September 2019
Inkluderad hårdvara och tjänst grundpaket: 1 centralapparat inkl. sim-kort, 1 manöverpanel, 1 magnetkontakt, 1 rörelsedetektor med kamera, 1 rökdetektor, dekaler
Extrautrustning testat paket: Ip-kamera. Inne och fjärrströmbrytare för styrning av elektrisk utrustning, t ex lampor
Kommunikation: Ip och 2g/3g (bredband och mobilnät)
Väktartjänst: Kostnadsfria väktarutryckningar av Securitas, med yttre kontroll. Inre kontroll ingår om larmet sitter i en lägenhet, annars är inre kontroll ett tillval.
Startkostnad grundpaket: 495 kr
Månadskostnad grundpaket: 299 kr
Totalkostnad 5 år grundpaket: 299 kr/mån x 60 månader + 495 kr = 18 435 kr
Startkostnad testat paket: 2485 kr
Månadskostnad testat paket: 379 kr
Totalkostnad 5 år testat paket: 379 kr/mån x 60 månader + 2 485 kr = 25 225 kr

Läs mer hos Securitas här!

plus

Enkelt handhavande, användarvänlig (både app samt webbgränssnitt).
Kostnadsfria utryckningar.
Smarta hem-funktioner.

minus

Installation ingår ej.
Endast en magnetkontakt ingår i larmpaketet.

Betyg 4 av 5