Sector Alarm – smarta funktioner och enkelt handhavande

Sector Alarm är tillsammans med Verisure absolut störst när det gäller hemlarm den svenska marknaden, med runt 200 000 kunder fördelat på både privat- och företagskunder. I startpaketet ingår installation av en centralenhet, en manöverpanel, en kameradetektor, en rökdetektor, en magnetkontakt, en larmbricka och avskräckande dekaler. Startpaketet ligger på 1 490 kronor och då ingår installation och genomgång med en tekniker. Väljer du bort kameradetektorn blir den initiala kostnaden istället 0 kronor och du betalar sedan löpande en månadskostnad.

Test Sector Alarm


Kostnaden kan dra iväg rejält initialt

Månadskostnaden börjar på 409 kronor men varje tillval kostar extra i form av en löpande kostnad samt i vissa fall en engångskostnad. Till testmiljön, i detta fall en lägenhet, väljer vi till en extra siren (1 490 kronor i engångskostnad), en vibrationsdetektor som reagerar på vibrationer eller hårda slag (1 190 kronor plus 15 kronor per månad), ett fempack larmbrickor (199 kronor i engångskostnad) samt ett trepack smartplugs (790 kronor i engångskostnad). Handlar det om en villa behöver du säkerligen komplettera med ytterligare rökdetektorer och magnetkontakter.

Det kan med andra ord dra iväg rejält, framför allt när det gäller engångskostnaderna. När det kommer till den löpande kostnaden har Sector har ett pristak på 469 kronor – mer än så kommer du alltså aldrig behöva betala per månad. Värt att notera är även att till skillnad från exempelvis Svenska Alarm hyr du här produkterna löpande och kommer med andra ord aldrig äga dem och på så sett kunna få ner kostnaden efter en viss avbetalningstid.

Test Sector Alarm

Precis som med de andra larmsystemen larmar du av och på med antingen manöverpanelen, larmbrickorna eller via appen. Du väljer att antingen larma på hela systemet med både magnetkontakter och kameradetektorer, eller ett så kallat skalskydd där larmet aktiveras om någon öppnar en dörr eller ett fönster som försetts med en magnetkontakt (går att ställa med fördröjning). Rörelsesensorerna inomhus är däremot inte aktiverade utan skalskyddet är menat att varna och ge trygghet när någon är hemma, framför allt kanske på natten då alla sover.

Kompatibelt med Yale Doorman

Kommunikationen mellan larm och larmcentral sker via gsm-nätet men även via din bredbandsuppkoppling om en sådan finns. För tillval som smartplugs krävs däremot ett trådlöst nätverk liksom om du har investerat i ett smart lås. Har du version 2 eller senare av Yale Doorman kan du köpa till Sector Alarms Easy Lock låsmodul för 690 kronor för att sedan integrera låset i larmsystemet (installeras av tekniker). Därefter kan du alltså styra låset med samma app som larmtjänsten, precis som med Verisures lösning.

Sector Alarm
Överskådligt och enkelt handhavande.

När någon av sensorerna utlöses går ett larm direkt till Sector Alarms operatörer. Förutsatt att du valt kameradetektor kan larmcentralen även gå in och bekräfta eventuella intrång eller rökutveckling och kontakta räddningstjänst eller polis omedelbart. Men oavsett eventuella kamera eller inte så åker en väktare ut och kontrollerar bostaden vilket betyder att Sector Alarm behöver en uppsättning extranycklar (alternativt kod till Yale Doorman) för att kunna kontrollera hemmet och sedan larma på igen.

Test Sector Alarm

Även om det är en dyr historia är servicenivån högre än exempelvis tidigare nämnda Svenska Alarm där du personligen ska avgöra vilket larm som är skarpt eller falskt och därefter ta beslut i frågan. I Sector Alarms fall får du personlig kontakt dygnet runt och det ingår fria utryckningar. Dessutom är appen genomarbetat, enkel att hantera och känns påkostad. Du kan enkelt lägga in tillfälliga koder för hantverkare eller liknande och att kunna styra belysning eller annan elektronisk utrustning från distans via smartplugs är ett plus. En annan fördel är även att du slipper långa bindningstider, utan enbart tre månaders uppsägningstid. Jämfört med Verisure har Sector Alarm dock en bit att gå när det gäller extrafunktioner och möjligheter i appen.

Omdöme

Ett smidigt larmsystem med fria utryckningar och pristak för månadskostnaden. Men initialt kostar alla tillval lite väl mycket vilket drar ned helhetsintrycket.

Fakta Sector Alarm

Testat: Mars 2018
Tillverkare: Sector Alarm
Testat paket: Sector Alarm Domonial
Inluderad hårdvara och tjänst: 1 centralenhet, 1 manöverpanel, 1 kameradetektor, 1 rökdetektor, 1 magnetkontakt, 1 larmbricka.
Kommunikation: IP/Gprs
Väktartjänst: Inre och yttre kontroll
Startkostnad testat paket: 1490 kr
Månadskostnad testat paket: 409 kr
Totalkostnad 5 år: 26 030 kr
Kostnadsfri installation: Ingår i startpaketet
Övrigt: Fria utryckningar, ingen bindningstid, fri årlig service

Läs mer och köp larm från Sector Alarm här

plus

Enkelt handhavande.
Smartplugs.
Fria utryckningar.

minus

Relativt dyrt.
Larmbrickorna bryts lätt av.

Betyg 7 av 10