Verisure

Verisure: Jätten imponerar

Verisure – tidigare Securitas Direct – är en av jättarna på den svenska marknaden. Företaget har cirka 300 000 anslutna larmkunder, och är med detta enligt egen utsago störst i Sverige när det gäller hemlarm.

Installatören gjorde ett mycket grundligt jobb, med en noggrann inspektion av bostaden och en genomgång av potentiella säkerhetsrisker. När hårdvaran installerats fick vi en pedagogisk genomgång av hur systemet fungerar, samt hjälp med att installera appen på en telefon så att allt skulle vara igång när installatören lämnade bostaden. Den huvudsakliga kommunikationen sker via bostadens bredbandsuppkoppling, men om denna av någon anledning inte fungerar växlar systemet över till gsm. Vi testade även i efterhand att koppla på extra tillbehör i ett större system och även här var vi mycket nöjda med installationen och de anvisningar vi fick.

Grundpaketet innehåller i princip samma komponenter som konkurrenternas. Det finns dock ett undantag: Den så kallade direct-enheten. Denna är enkelt uttryckt en nätansluten kommunikationsenhet som monteras någonstans på en vägg, och som Verisures operatörer kopplar upp sig mot när ett larm utlöses. En högtalartelefon helt enkelt och operatörens röst hörs tydligt i hela huset. Här kan du enkelt tala om vad problemet är. Om den av någon anledning inte skulle fungera eller du inte svarar ringer operatören upp de telefonnummer du angett under installationen. För säkerhets skull måste du ange ett kodord till operatören så denne vet att det verkligen är du som svarar.

Ta egna bilder

I startpaketet ingår två stycken rökdetektorer av optisk typ. Dessa kommunicerar trådlöst med systemet, och om de registrerar rök talar de dessutom om vilket rum det brinner i. En bildserie skickas också till larmcentralen som kan avgöra om någon åtgärd behöver vidtas. Vi testade även den nya kameran som låter dig skicka stillbilder till appen (när larmet är aktiverat). Bilderna är skarpa och fina, men vi undrar varför det ska ta så lång tid innan de dyker upp i mobilen, nästan en minut trots snabb Internetanslutning i båda ändar.

Larmet är enkelt att hantera. Det går utmärkt att larma av och på med hjälp av panelen som sitter innanför ytterdörren, antingen med kod eller med larmbricka, eller via appen. Appens gränssnitt är rent och tydligt, och du ser snabbt vilken status ditt system befinner sig i. Här kan du också se information om vilken temperatur dina brandsensorer mätt upp på sistone, och vilken temperatur som råder just nu. Vi gillar även trygghetspanelen som enkelt låter dig sätta på skalskyddet med en knapptryckning. Eller aktivera larmet manuellt.

Verisure
I appen har du stenkoll på dina sensorer och komponenter, samt kan skapa egna scener med "Verisure smart".

Verisure har lanserat ett antal spännande tillbehör som gör ditt hem smartare. Musdetektorn fungerade utmärkt, och likaså vattenläckagedetektorn. Och elbrytarna (smartplugs) är väldigt användbara då du kan slå på/av anslutna saker på distans. Och nu även programmera dem utifrån händelser, tid eller solens upp- och nedgång. Allt i en mycket användarvänlig app. En annan smart ny funktion är vibrationsdetektorn som aktiverar larmet redan när någon börjar bryta i dörren eller fönstret.

Omdöme

Priset för lägenhetspaketet är cirka 5 000 kronor. Bor du i en villa och utökar med en kameradetektor och en magnetkontakt stiger priset med närmare tre tusenlappar. Väktartjänsten hanteras av Securitas och kostar 299 kronor per månad med fria utryckningar. Grundpriset är relativt högt jämfört med konkurrenterna, men då ingår också en extra rökdetektor samt direct-enheten. Dessutom gör den lägre månadskostnaden att priset i längden jämnar ut sig. Värt att tänka på att du inte köper ditt system, det är en ren abonnemangstjänst. Verisurepaketet kostar en slant, men de har samtidigt väldigt många möjligheter om du vill bygga ut det, exempelvis tillsammans med nyckellöst lås från Yale Doorman, något som vi kommer att testa inom kort.

Fakta Verisure

M3 rekommenderarTillverkare: Verisure.
I startpaketet: Magnetkontakt, kameradetektor, 2x rökdetektor, directenhet, huvudenhet, knappsats, larmbrickor
Väktartjänst: Inre/yttre
Kommunikation: Ip, gsm

Lägenhetspaket
Startkostnad
: 4 990 kr
Månadsavgift: 299 kr

Villapaket
Startkostnad
: 7 990 kr
Månadsavgift: 399 kr

plus

Appen
Många smarta tillbehör
Fria utryckningar

minus

Dyrt startpaket

Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10