Svenska Alarm: Prisvärt basskydd 

Svenska Alarm är intressant för dig som vill ha ett komplett larmsystem med väktartjänst och app för en lite lägre kostnad, framför allt om du räknar med att ha larmet under en längre tid. Som lite av en uppstickare mot drakarna Sector Alarm och Verisure erbjuder Svenska Alarm ett traditionellt skydd med alla viktiga funktioner för hemmet, samtidigt som systemet helt saknar möjligheten att integreras med smarta hemmet-produkter.

Hemlarm 2019

Företaget erbjuder installation i hela landet men är baserat i Malmö. Larmutrustningen rekommenderas av SSF Stöldskyddsföreningen, precis som alla andra seriösa leverantörer, och är av Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering AB certifierad för den svenska marknaden.

Svenska Alarm skiljer sig något från de övriga hemlarmen eftersom hårdvaran antingen köps direkt, eller på avbetalning i upp till 72 månader och då adderas det till månadskostnaden för själva larmtjänsten. Priset för larmtjänsten är 1 500 kronor per år, eller 125 kronor per månad.

Månadskostnaden sjunker rejält när hårdvaran är betald

Ett grundpaket består av en magnetkontakt, en kameradetektor, en rökdetektor samt en knappsats. Väljer du att köpa loss produkterna direkt kostar dessa 14 990 kronor, eller om du hellre vill ha på avbetalning för 289 kronor per månad. En marginell prisjustering uppåt jämfört med förra året alltså. Du kan givetvis välja att komplettera med ytterligare produkter.

I vårt fall väljer vi premiumpaketet med en centralenhet, sex magnetkontakter, två kameradetektorer, en rökdetektor, en utomhussiren samt en lcd-knappsats. En stor fördel är att du själv kan klippa och klistra ihop ditt eget larmsystem och välja de komponenter som passar dig bäst.

Det är ett väldigt transparent system där du vet vilka faktiska kostnader du har varje månad utan några överraskningar. När all hårdvara är betald sjunker månadskostnaden alltså rejält, ned till 125 kronor i månaden för enbart väktartjänsten. Om du flyttar säljer du antingen systemet till den som flyttar in eller så tar du med dig systemet till nästa boende. Kostnaden för flytt (nedmontering samt montering) är då 2 250 kronor.

Ny modernare app

Företagets app var tidigare något av en akilleshäl. Förvisso användarvänlig, men med ett anskrämligt gränssnitt och saknade det mesta vad gäller avancerade funktioner. Nu har Svenska Alarm en ny egenutvecklad app som är uppkopplad mot en certifierad larmcentral och ger möjligheten att vid larm få bilder från larmsystemet direkt till mobilen. Du kan också via appen när som helst tillkalla väktare till hemmet.

Gränssnittet är snyggare och senare under hösten lanseras även en livekamera-funktion med högupplöst film direkt till appen, men vi saknar fortfarande möjligheten att integrera smarta hemmet-produkter i appen, som koppling till IFTTT eller andra smarta hemmet-lösningar (smart lås, belysning eller liknande).

Hemlarm 2019

Om larmet aktiveras får du i appen frågan om det är skarpt läge eller falsklarm. Det är då du väljer om väktare ska kontaktas och rycka ut (du har fem minuter på dig att svara). Skulle ingen av användarna av systemet besvara larmet kommer väktare till slut att skickas ut ändå. Så länge det inte är ett falsklarm där du som innehavare felat är denna utryckning kostnadsfri. Har du däremot klantat till det på något sätt kostar en utryckning 1 000 kronor.

Löstagbar kontrollenhet

Kontrollpanelen skiljer sig utseendemässigt rejält (och till det bättre) jämfört med tidigare modell. Den monteras på en vägg i närheten av ytterdörren och samtliga komponenter kommunicerar trådlöst med varandra. Systemet är uppkopplat via gsm samt hemmets bredbandsuppkoppling.

För övrigt är kontrollpanelen löstagbar, något vi verkligen uppskattar. Skulle du någon gång behöva trycka igång paniklarmet går det betydligt snabbare än om du ska leta upp appen i telefonen.

Att larma på och av är mycket enkelt. Välj läge, antingen skalskydd, hela larmet eller larma av följt av din personliga kod – alternativt trycker du larmbrickan mot kontrollpanelen. Designmässigt är det väl inte mycket att notera av förklarliga skäl – systemet ska verka snarare än synas. Den enda enheten som sticker ut är utomhussirenen med tillhörande blixtljus – en rejäl pjäs och som bör verka avskräckande. Om larmet går bjuds det på en rejäl ljusshow i kombination med en mycket högljudd siren.

Omdöme

Vi gillar betalmodellen Svenska Alarm erbjuder och överlag är det här ett riktigt prisvärt alternativ. Det här är dock inte en lösning för dig som vill kunna koppla på andra smarta hem-funktioner.

Specifikationer

Testat: september 2019 2018
Tillverkare: Svenska Alarm
Kommunikation: Ip/gprs
Väktartjänst: Inre och yttre kontroll
Inkluderad hårdvara och tjänst grundpaket:1 centralenhet, 1 manöverpanel, 1 kameradetektor, 1 rökdetektor, 1 magnetkontakt, 1 larmbricka. 
Månadskostnad grundpaket: 125 kr i månaden för larmtjänsten, plus 289 kr i månaden i 72 månader om du väljer avbetalning.
Totalkostnad 5 år grundpaket: 22 490 kr
Testat paket: Premiumpaket - Smart Hemlarm med Kamera och App
Inkluderad hårdvara och tjänst: 1 centralenhet, 6 st magnetkontakt, 2 st kameradetektor, 1 rökdetektor, 1 utomhussiren samt en lcd-knappsats.
Startkostnad testat premiumpaket: 0 kr
Månadskostnad testat premiumpaket: 125 kr i månaden för larmtjänsten, plus 399 kr i 72 månader om du väljer avbetalning.
Totalkostnad 5 år testat premiumpaket: 26 640 kr
Kostnadsfri installation: Ingår i startpaketet
Övrigt: Bilder direkt i mobilen, 112-funktion, gratis installation, du köper loss systemet, väktarutryckning

Läs mer om Svenska Alarms hemlarm här!

plus

Löstagbar manöverpanel.
Prisvärt.
Bilder direkt i telefonen.

minus

Saknar helt möjligheten att i larmsystemet integrera smarta hemmet-produkter.

Betyg 4 av 5