Mitt hem är min borg. Det gamla ordspråket kan kännas klyschigt, men det är svårt att invända mot. Ens hem är något djupt personligt, och de flesta kan skriva under på hur viktigt det är att kunna känna sig trygg hemma.

På samma sätt är det många som oroar sig för vad som händer i sommarstugan. Nu när hösten är här blir turerna till stugan allt färre, och känner många en gnagande oro för vad som egentligen händer.

Tyvärr visar statistiken att bostadsinbrotten ökar i Sverige och det här tros vara är en orsak till att larmförsäljningen ökar.

En annan förklaring till att intresset för hemlarm ökar är förstås att produkterna blir allt bättre, samtidigt som priserna är överkomliga.

Det behöver inte kosta en förmögenhet att larma sitt hus, och även kostnaden för väktarutryckningar är överkomlig.

Sex modeller

Det finns många företag på marknaden, med ett flertal olika lösningar som skiljer sig en hel del sinsemellan. Det kan alltså vara svårt att reda ut vilken lösning som passar just dig och ditt hem.

Behövs det kameraövervakning eller räcker det med ett skalskydd? Klarar du dig med ett larm till telefonen eller vill du ha en bil full med stadiga väktare till bostaden om larmet går? Har du tillgång till internet eller vill du ha notifieringar via mobilnätet.

Vi har testat sex av de olika larmlösningar som finns på den svenska marknaden. Ett kriterium har varit att det ska gå att installera själv, varför aktörer som enbart levererar larm med professionella installatörer inte finns med.

Alert Alarm – gedigen lösning ger ett pålitligt skydd

Alert Alarm

Paketet från Alert Alarm innehåller vad som ser ut som ett ganska konventionellt larm. Här finns en huvudenhet som ska gömmas undan, en knappsats att placera innanför ytterdörren, samt en rök-, en fukt- och en rörelsedetektor. En magnetkontakt ingår också för att kunna känna av en dörr som öppnas.

Installationen är enkel. Det kan ta lite tid att fästa alla sensorer i väggar och tak, men den medföljande handboken visar hela förfarandet mycket pedagogiskt, med tydliga bilder. Samtliga sensorer är trådlösa och ansluter automatiskt till huvudenheten, och när vi funktionstestade systemet funkade allt perfekt från första början. Efter genomfört testlarm ringde en operatör från G4S upp och förklarade bland annat hur det går till att avbryta ett larm och tillhörande väktarutryckning.

Simpel app
Du aktiverar och avaktiverar larmet med en pinkod på knappsatsen. Det finns också en fjärrkontroll med vilken du kan larma av och på med bara ett knapptryck. Ett annat alternativ är Alerts app, vilken skickar ett sms till larmet med dina instruktioner. Appen behöver lite mer arbete för att bli riktigt bra, i nuläget är den lite för simpel.

App Alert

Om du har ett stort hem kan du skapa olika grupper av detektorer för att larma delar av huset separat. Vid köpet finns redan en grupp, nämligen husets skalskydd som enkelt låter dig larma bara dörrar och fönster utan att aktivera rörelsedetektorerna. Detta är en bra lösning för den som vill kunna sova tryggt på nätterna.

Tyvärr finns inga instruktioner för hur gruppindelningen går till annat än på nätet, och dessutom måste du larma av och på via den dolda centralenheten om du vill använda den funktionen.

Priset för startpaketet är 4 000 kronor, men just nu erbjuds en kraftig rabatt så att du inte betalar mer än 375 kronor. Däremot tillkommer en månadsavgift på 249 kronor under två år om du vill ha väktartjänst, vilket inkluderar fria utryckningar under denna period. Det finns också möjlighet att välja bort väktartjänsten för att istället meddelas via sms eller appen om ett larm utlöses. Månadsavgiften sjunker då till 99 kronor.

Alert Alarms larmlösning känns gedigen och heltäckande. Det finns visserligen inte särskilt många olika extra sensorer att köpa till, men det fåtal som finns täcker in det mesta som kan tänkas hända i ditt hem.
Om du vill ha ett pålitligt skydd för din bostad är detta ett bra val, och Alert Alarm tar hem segern i vårt test.

Kontakt: www.alertalarm.se
Medföljande detektorer: 1 magnetkontakt, 1 rörelsedetektor, rök- och läckagesensor
Väktartjänst: Ja
Kommunikation: Push, sms
Mobilapp: Ja
Pris: 4 000 kronor (kampanjpris nu: 375 kronor)
Abonnemangskostnad (med/utan väktartjänst): 249/99 kronor per månad
Bindningstid: 24 månader

Mycket flexibelt.
Styr med app.
Väktartjänst.

Något begränsat utbud av sensorer.
Dyrt i längden.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

Alairm 360+ – reagerar på lufttrycket

Alairm 360+

Hemligheten med Alairm 360+ döljer sig i det vitsiga namnet: Det har med luft att göra. Larmet skiljer sig nämligen från de övriga genom att reagera på förändringar i lufttrycket, vilket uppstår när en dörr eller ett fönster öppnas någonstans i huset eller lägenheten. Den stora fördelen med denna lösning är att du bara behöver en enda enhet för att kunna larma hela huset. Oavsett var en dörr öppnas registrerar sensorn tryckförändringen och larmet utlöses.

Larmenheten är relativt smidig, och därmed ganska lätt att placera. Det går att anpassa tryckkänsligheten i sex olika steg, och det går ganska snabbt att prova sig fram till en lagom känslighet genom att testöppna en dörr. Därefter går det att ställa in larmet att larma direkt eller med fördröjning genom att trycka upprepade gånger på en knapp på enhetens sida.

Styrs med sms
Alairm 360+ kommer med ett sim-kort förinstallerat. Genom att skicka sms till enheten kan du ställa in upp till tre olika telefonnummer som ska få sms om ett larm utlöses. Det är enkelt att göra dessa inställningar och det fungerar helt problemfritt.

Efter att ha testkört systemet en del och verkligen försökt lura det kan vi konstatera att det fungerar oväntat bra. En mycket försiktig tjuv som verkligen smyger upp dörren extremt långsamt kan komma undan med det, men en normalsnabb öppning av en dörr medför en blixtsnabb reaktion av larmenheten. Vi trodde också att känsligheten skulle påverkas om ett eller flera fönster redan stod öppna, men det fungerar lika bra ändå.

Larmet kostar 6 995 kronor i startavgift, och ingen ytterligare kostnad tillkommer, förutom priset för de sms som eventuellt skickas. Det går också att koppla ett av de tre programmerbara telefonnumren till Falcks väktartjänst. Då stiger startkostnaden till 7 495 kronor, och du måste dessutom betala en månadsavgift på 80 kronor.

Det är svårt att hitta några riktiga nackdelar med Alairm 360+. Larmet är lättarbetat och fungerar riktigt bra, och det är skönt att inte behöva hålla på med krångliga inställningar för att undvika att katten utlöser det.

Tänk bara på att se till att sim-kortet är laddat med pengar – det vore ju tråkigt om larmet inte kommer fram till dig på grund av ett oladdat kontantkort.

Kontakt: www.larma.se
Medföljande detektorer: 1 lufttryckssensor
Väktartjänst: Ja
Kommunikation: Sms
Mobilapp: Nej
Pris: 7 495 kr (6 995 kr utan väktartjänst)
Abonnemangskostnad (med/utan väktartjänst): 80/0 kronor per månad
Bindningstid: Ingen

En enhet larmar hela huset.
Lätt att installera.
Möjlighet till väktartjänst.

Inställningar via sms.
Du måste se till att sim-kortet är laddat.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10

Gardio – övervakar bara med kameror 

Gardio

I Gardios kartong ser vi inte skymten av magnetkontakter eller separata rörelsedetektorer. Istället är systemet helt och hållet baserat på kameror som ansluts till en huvudenhet som kommunicerar med dig på olika sätt. Som manöverpanel har Gardio valt en Android-baserad surfplatta på sju tum, och via den är det enkelt att göra de olika inställningar som krävs.

Lyckligtvis verkar Gardio ha uppgraderat plattan sedan vårt förra testet, nu känns den tillräckligt kraftfull för att gå att använda utan att användaren riskerar skenande blodtryck. Huvudenheten ansluts till ditt befintliga nätverk, som bör vara internetuppkopplat för att du ska få ut det mesta av ditt larm.

Installationsförfarandet är så enkelt att vem som helst klarar av det utan problem. Den som inte lyckas installera larmet trots de exemplariska anvisningarna har troligtvis någon teknikrelaterad åkomma som ställer till det.

Genom att ange en särskild startkod på manöverpanelen ansluts systemet till Gardios servrar, och efter att du skapat ett konto kan du styra larmet från antingen manöverpanelen, Gardios webbsida eller en enkel app.

App Gardio

Motordrivna kameror
Startpaketet innehåller en kamera som trådlöst ansluter automatiskt till huvudenheten när vi slår på strömmen till dem. Kamerorna är motordrivna, och via huvudenheten går det snabbt att rikta dem, lägga till videomasker och göra undantag för husdjur. Därefter är det bara att aktivera larmet och gå hemifrån.

När någon av kamerorna känner av rörelse går ett larm samtidigt som kamerorna tar ett antal bilder. Larmet går till din telefon via såväl ett pushmeddelande som ett sms. Dessutom skickas ett mejl. När du tar emot larmet kan du direkt se bilderna för att avgöra om det är ett falsklarm eller om det är allvar. I det senare fallet tillkallar du enkelt väktare genom appen eller webbsidan.

Priset för startpaketet innehållande två kameror är 1 980 kr (i skrivande stund 500 kronor billigare på kampanj), och utöver detta tillkommer en kostnad på 169 kronor per månad för väktartjänsten. Du kan också köpa extra kameror för 990 kronor per styck, men två kameror räcker ofta ganska långt om de placeras smart.

Kamerorna och huvudenheten vi testade krävde elanslutning, men batteripaket finns att köpa som tillbehör för 198 kr/styck. Larmet är överlag prisvärt och lättanvänt, och bildkvaliteten räcker långt även i mörker.

Kontakt: www.gardio.se
Medföljande detektorer: 1 kamera
Väktartjänst: Ja
Kommunikation: Push
Mobilapp: Ja
Pris: 1 980 kronor
Abonnemangskostnad (med väktartjänst): 169 kronor per månad
Bindningstid: 24 månader


Lättinstallerat.
Smidig app.
Väktartjänst.


Bara kamerasensorer - inget annat.
Batteripaket ingår ej, tillbehör som kostar extra.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10

Safehome Wireless Securitysystem WS500S – billigaste larmet saknar väktare 

Safehome

Testets överlägset billigaste larm kommer från Safehome och saluförs av Netonnet. För under en tusenlapp får du ett larmpaket som innehåller en huvudenhet med skärm samt en rörelsedetektor, en magnetkontakt och en fjärrkontroll.

Larmet är mycket lätt att installera. Alla ingående komponenter är redan parade till varandra, så det enda du behöver göra är att stoppa i batterierna och välja en pinkod till systemet – sedan är det uppe och snurrar. En del av enkelheten kommer sig av att larmet inte ska kommunicerar med något annat än de olika anslutna enheterna. Här finns ingen möjlighet till väktartjänst, och i grundutförandet kan larmet inte larma på annat sätt än med en signal från den i och för sig kraftiga sirenen.

Om du vill kunna få ett meddelande från systemet vid ett eventuellt larm måste du utöver grundpaketet investera i en särskild uppringningsenhet, vilken kan skicka sms till valfritt telefonnummer vid ett larm. Denna enhet kostar cirka 500 kronor för anslutning till fasta nätet och det dubbla om du vill använda gsm. Det senare får nog ses som en nödvändig investering för att larmet ska vara riktigt användbart.

Tveksam kvalitet
Med tanke på det låga priset blir vi inte särskilt förvånade över att byggkvaliteten känns lite sådär. Larmet känns plastigt och billigt, men vi har inte upptäckt några problem med funktionaliteten. Vi har läst på nätet att vissa användare haft problem med falsklarm, men det är inget vi märkte under vårt test. Larmet larmade när det skulle och knep i övrigt igen.

För dig med begränsad budget kan Safehomes larm alltså vara ett alternativ. Du går miste om vissa delar i ett högeffektivt larm, men å andra sidan är det superbilligt och fungerar utan problem. Om du vil köpa till extra sensorer finns till exempel rök- och fuktsensorer och glasskrossdetektorer att tillgå för ett par hundralappar styck – även det riktigt billigt.

Kontakt: www.safehome.dk
Medföljande detektorer: 1 rörelsedetektor, 1 magnetkontakt
Väktartjänst: Nej
Kommunikation: Sms (med separat enhet)
Mobilapp: Nej
Pris: 800 kr
Abonnemangskostnad (med/utan väktartjänst): Saknas/0 kronor per månad
Bindningstid: Ingen

Billigt.
Lätt att installera.

Ingen app eller webbkonfiguration.
Tveksam byggkvalitet.

Betyg 6 av 10Betyg 6 av 10

Svenska Alarm – dyrt och svårt att installera själv

Svenska Alarm

Paketet från Svenska Alarm är egentligen inte avsett för egen installation. Om du ändå vill göra det själv är det inga problem, och vi valde att helt enkelt få hem larmet i ett paket på posten. Vid leverans är allt förberett så att det bara är att peta i batterierna och koppla in sladden, samt montera upp kameror, magnetkontakter och annat på sina platser. Vi stötte på några mindre problem vid installationen, men en snabb kontakt med kundtjänst löste detta.

Det paket vi testat innehåller en del extra utrustning jämfört med de olika startpaket som finns att beställa. Normalt innehåller paketet en huvudenhet, en rökdetektor, en magnetkontakt samt en kamera för inomhusbruk. I vårt paket fanns dessutom en bastant kamera för montering utomhus samt en utomhussiren (som för övrigt är ganska läskig att testa inomhus).

I paketet finns också en handenhet med vilken du kan larma av och på, alternativt aktivera skalskyddet. Med denna behöver du inte ange pinkoden när du använder larmet, så den bör inte falla i obehöriga händer. Enklast är dock att använda den enkla appen som finns för IOS och Android. Med den kan du slå av eller på larmet, samt se en logg och eventuella bilder från kamerorna.

Bild i mobilen
När en kamera registrerar en rörelse (larmet är förkonfigurerat för att inte reagera på mindre djur) går ett fördröjt larm. Sirenen ljuder och du får ett push-meddelande i telefonen, varpå du kan klassa larmet som skarpt eller falskt.

Varje ansluten kamera tar sex bilder och skickar till telefonen, så du kan själv bedöma om det är allvar. Om larmet är skarpt kontaktas väktare som rycker ut och kontrollerar bostaden.

App Svenska Alarm

Svenska Alarms larmlösning håller hög kvalitet och fungerar precis som vi förväntar oss – och det finns mängder av inställningar att göra. Det känns dock tydligt att det egentligen inte är avsett för att sköta på egen hand, det krävs både vana och rutin för att kunna göra detta. Av den anledningen följer heller inte någon fullständig manual med i kartongen, om du behöver hjälp är det smartare att ringa support. Det kan ju också vara tryggt att veta att Svenska Alarm kan hålla koll på ditt larm på distans och se när det är dags att byta batterier eller något annat inte funkar.

Priset för paketet med en kamera och en magnetkontakt är 249 kronor per månad, dessutom tillkommer en startkostnad på en knapp femhundring. Båda dessa kostnader utgör delbetalningar på larmet, för väktartjänsten och gsm-abonnemang får du dessutom betala 1 500 kronor årligen. Du äger visserligen ditt larm efter fem år, men det är ändå en av de dyraste lösningarna i testet.

Kontakt: www.svenskaalarm.se
Medföljande detektorer: 1 rökdetektor, 1 magnetkontakt, 1 inomhuskamera
Väktartjänst: Ja
Kommunikation: Push
Mobilapp: Ja
Pris:495 kr (+ 249 kronor per månad i 5 år)
Abonnemangskostnad (med/utan väktartjänst): 125/0 kronor per månad
Bindningstid: 60 månader

Massor av inställningsmöjligheter.
Väktartjänst.

Svårt att göra mer avancerade inställningar.
Dyrt i längden.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10

Webehome – bra app men ingen väktare

Dump Webehome webb

Brommabaserade Webehome erbjuder ett intressant paket som duger till mer än att bara larma om något tråkigt händer. Paketet bygger på en gateway som ansluts till ditt befintliga nätverk samt en rejäl och ganska ful basenhet.

Den gateway som följer med har stöd för Z-wave, vilket innebär att du dessutom kan ansluta mängder av andra tillbehör för att fjärrstyra ditt hem på alla sätt.

Webehome erbjuder startpaket i ett antal olika konfigurationer. Exempelvis finns paket anpassade för villa, lägenhet eller fritidshus, med olika typer och antal av de olika sensorerna. I vårt testpaket ingick bland annat en infraröd rörelsedetektor och en magnetkontakt, men det finns mängder av andra sensorer att köpa till såsom gasdetektorer, rökdetektorer, glaskrossensorer och många fler. En vettig funktion kan vara att ansluta en nätverkskamera till larmet, på så vis kan du direkt se bilder i din telefon om ett larm går.

Som Ikea-möbler
Installationen är enkel, men precis som när du skruvar ihop en Ikea-möbel gäller det att läsa anvisningen ordentligt. Vi installerade basenheten och tre olika sensorer på ungefär tjugo minuter, därefter var det dags för den lite mer omfattande konfigurationen av larmets funktioner. Detta görs via Webehomes hemsida eller i enklare fall via den utmärkta appen.

App Webehome

Konfigurationsgränssnittet skulle tjäna på lite mer genomarbetning, det tar ett tag innan vi förstår hur allt fungerar. Det beror i viss mån på att det finns oerhört många olika parametrar att pilla på, och det går att skapa grupper av sensorer, detaljstyra exakt vad som händer om vissa sensorer aktiveras och så vidare. Som tur är finns det utmärkta manualer som förklarar många av de olika stegen, men det är inte riktigt heltäckande.

Larmet ska till skillnad från många andra inte hanteras via basenheten. Istället sköter du alla dagliga funktioner med hjälp av appen, vilket är både enkelt och snabbt. Du kan lägga till flera användare så att alla i familjen kan larma av och på med sina egna telefoner. I appen finns också en del statistik och annan information om hemmet.

Ett larmpaket med två stycken magnetkontakter och två rörelsedetektorer kostar 6 000 kronor, medan det mer omfattande villapaketet kostar ett par tusenlappar extra.

I köpet ingår också tre månaders abonnemang på webbtjänsterna, med bland annat fjärrlagring av eventuella bilder, ett antal fria sms med mera. Abonnemanget kostar sedan 49 eller 99 kronor per månad beroende på bland annat hur många enheter och användare du vill kunna ansluta.

Det är inget överpris för den här produkten, som både är lätt att använda och erbjuder stor flexibilitet i din övervakning. Någon möjlighet till väktartjänst finns däremot inte, vilket kan vara ett minus för många.

Kontakt: https://webehome.com/se/
Medföljande detektorer: 2 magnetkontakter, 2 rörelsedetektorer
Väktartjänst: Nej
Kommunikation: Push, mail, sms
Mobilapp: Ja
Pris: 6 000 kr
Abonnemangskostnad (med/utan väktartjänst): Saknas/49-99 kronor per månad (beroende på antal enheter)
Bindningstid: 12 månader

Lätt att installera.
Enkel app.
Stöd för Z-wave.

Ingen väktartjänst.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10

Så gjorde vi testet

I testet ingick sex larm från sex olika tillverkare. Ett kriterium har varit att det ska gå att installera själv. Aktörer som enbart levererar larm med professionella installatörer inte finns med.

Vi har monterat upp alla larm i en lägenhet i tur och ordning enligt respektive manual. Därefter har vi undersökt hur enkelt det är att göra olika inställningar, och ställa in larmet enligt egna önskemål. För att testa funktionaliteten har vi använt de olika sensorerna för att utlösa larmet.

I den slutliga bedömningen har vi vägt in hur väl larmet fungerar, men också hur enkelt det är att installera och använda, samt givetvis hur mycket det kostar. Det är dock inte helt lätt att jämföra priserna då alla tillverkare använder olika strategier, med olika startavgifter och olika abonnemangskostnader. För de larm som erbjuder anslutning till väktartjänst tillkommer också en kostnad för detta.

ANNONS: Prova F-Secure TOTAL kostnadsfritt och få både internetsäkerhet och VPN i samma prenumeration