Verisure: Smart hemlarm – men dyrt

Verisure vann vårt senaste jämförande test av hemlarm och därför är givetvis förväntningarna höga när vi testar det nyligen uppdaterade Trygg total-paketet, samt de helt nya ip-kamerorna. Leverantören erbjuder ett antal olika paket i olika prisklasser, samt massor av spännande tillbehör för dig som vill låta larmet vara hubben i ditt smarta uppkopplade hem.

Till skillnad från många konkurrenter erbjuder dessutom Verisure både fria utryckningar och professionell installation och genomgång av systemet. Du behöver helt enkelt bara titta på när allting installeras.

Utbyggbart med smarta tillbehör

Att jämföra Verisures larmsystem med konkurrenterna är inte helt enkelt då du kan välja mellan ett antal olika paket. Trygg total är enligt Verisure själva det populäraste paketet, med en startkostnad på 10 490 kronor och månadskostnad på 499 kronor. I det paketet ingår sju vibrationsdetektorer, två kameradetektorer, två rökdetektorer, en röstenhet, en trygghetspanel, en manöverpanel, en larmbricka, en huvudenhet och larmskyltar/dekaler.

Det går givetvis att komma billigare undan, men leverantören har ingen öppen och allmän prislista på sajten utan de vill kontakta dig för att deala fram ett erbjudande beroende på hur och var du bor, och vilka behov du har. Lite fult tycker vi, men Verisure är inte ensamma med det upplägget.

Hemlarm 2019

Förutom Total-paketet och de nya ip-kamerorna (två inomhusmosmodeller och en utomhus), har vi även tidigare testat musdetektor, Yale Doorman-modul, smartplugs (wifi-elkontakter), styrenhet för luftvärmepump och läckagesensor. Manöverpanelen är på gång att bytas ut mot en ny modell (med SOS-funktion), men detta hann vi ej få in till deadline. Vi testade dock trygghetspanelen, en liten dosa du kan ha på valfritt ställe inne, med snabbknappar för skalskydd och nödlarm.

Går att bygga ut till max

Möjligheten att bygga ut systemet är helt fenomenal och alla funktioner fungerar riktigt bra. Med Yale-modulen behöver vi aldrig larma av – det görs automatiskt när vi låser upp dörrlåset, och luftvärmepumpen kan vi styra lika smidigt från Verisureappen som från värmepumpens egna app. Lite synd bara att de nya ip-kamerorna hanteras i en separat app. På sikt ska dessa integreras i Verisures vanliga larmapp, men i dagsläget finns här bara en genväg.

De nya kamerorna triggar inte hemlarmet, men om larmet utlöses kan Verisure se video på vad som händer, och strax innan. Och du kan själv kika live genom dina kameror när du vill, eller på lagrade inspelningar. Inomhuskamerorna går via wifi, en av dem kan köra ethernet. Utomhuskameran däremot kräver sladdanslutning till nätverket och matas med ström i samma kabel (poe). Bilden från kamerorna är riktigt bra och du kan även spela in till minneskort.

Uppkopplad högtalartelefon

Röstenheten är enkelt uttryckt en nätansluten kommunikationsenhet som monteras någonstans på en vägg, och som Verisures operatörer kopplar upp sig mot när ett larm utlöses. Operatörens röst hörs tydligt i hela huset. Här kan du enkelt tala om vad problemet är. Om den av någon anledning inte skulle fungera eller du inte svarar ringer operatören upp de telefonnummer du angett under installationen. För säkerhets skull måste du ange ett kodord till operatören så denna vet att det verkligen är du som svarar.

Hemlarm 2019

Vibrationsenheten känner av och kan utlösa larmet redan när någon börjar bryta sig in via i dörr eller fönster, något som kan spara dig värdefull tid och skrämma bort tjuven redan innan denne tagit sig in i bostaden. Detta fungerar utmärkt när vi testar att fejka ett inbrott med kofoten.

Alla enheter förutom utomhuskameran kommunicerar trådlöst med centralenheten, och om någon sensor registrerar rök talar de dessutom om vilket rum det brinner i. En bildserie skickas också till larmcentralen som kan avgöra om någon åtgärd behöver vidtas.

Verisure-appens gränssnitt är rent och tydligt, och du ser snabbt vilken status ditt system befinner sig i. Här kan du också se information om temperatur och luftfuktighet, och mycket annat nyttigt om du köpt till andra smarta tillbehör. Ett bra exempel är möjligheten att ställa in att Yale-modulen ska låsa dörren enligt ett schema, möjligheten att skapa smarta "knappar" på hemskärmen till programmerade scenarion.

Omdöme

Verisures larmsystem är fortfarande bland det bästa du kan skaffa idag, men det kostar också därefter. De nya ip-kamerorna ger mycket bra bild, men så länge dessa kräver en separat app känns de inte bra integrerade i systemet. Om kostnaden inte är ett problem är dock Verisures larmpaket det system vi känner oss mest trygga med, och som är bekvämast.
 M3 rekommenderar

Specifikationer

Testad: September 2019
Tillverkare/kontakt: Verisure
Testat paket: Trygg total
Kommunikation: Ip/gsm
Väktartjänst: Inre/yttre
Startkostnad testat paket: 10 490 kr (i skrivande stund kampanj med 2 000 kr rabatt)
Månadskostnad testat paket: 499 kr
Totalkostnad 5 år: 38 430 kr
Kostnadsfri installation: Ingår i startpaketet.
Övrigt: Fria utryckningar, Smarta tillbehör: Smartplugs, läckagesensor, musdetektor, värmepumpsmodul, Yale Doorman-modul.

Läs mer om Verisures hemlarm här!

plus

Bra funktioner och enkel app.
Fria utryckningar och dygnet runt-bemannad larmcentral.
Massor av smarta tillbehör att bygga ut med.

minus

Hög startkostnad.
Ip-kamerorna inte integrerade i larmappen.

Betyg 4 av 5