Epub är ett öppet standardformat för e-böcker, ett format som används för att publicera elektroniska böcker, tidskrifter och tidningar. Skillnaden mellan en epub-fil och andra textfilformat är att texten kan flödas om för att passa många olika skärmstorlekar, exempelvis plattor och smarta telefoner. Det skapades för att vara flexibelt med både teckenstorlek och textorientering, så att samma material kan läsas på alla mobila enheter.

Det är dock inte möjligt att öppna filer med epub-ändelse i din webbläsare som du kan göra med exempelvis pdf-filer. Om du vill öppna epub-formaterade filer behöver du ett e-boksprogram och sådana finns tillgängliga för alla mobila enheter, samt i särskilda e-boksläsare som Kindle och Letto. Men om du skulle vilja använda webbläsaren i din dator för att läsa de allt vanligare e-böckerna är det fullt möjligt att göra. Nedan ser du hur du gör i webbläsarna Firefox och Chrome genom att installera enkla tillägg.

Läs dina böcker på datorskärmen

E-bok 1

1. Installera i Firefox… 
Klicka på de tre strecken i övre högra hörnet och sedan på Tillägg. Använd sökrutan och leta efter epub. Klicka på knappen Installera vid EPUBReader. När EPUBReader-raden blir grön, starta om din webbläsare.

E-bok 2

2. … och börja läs. Efter installationen har du en gul boksymbol till höger i verktygsfältet. Klicka för att öppna en ny flik där du kan hämta e-böcker från vänstermenyn. Du kan också dra hit en epub-fil från Utforskaren eller klicka på en epub-länk på webben.

E-bok 3

3. Installera i Chrome… Klicka på de tre strecken i övre högra hörnet och sedan på Tillägg. Klicka på Hämta fler tillägg längst ned. Använd sökrutan och leta efter magicscroll. Klicka på Lägg till vid MagicScroll Web Reader. Klicka på Lägg till tillägg.

E-bok 4

4. … och börja läs. Öppna en ny flik och gå till magicscroll.net. Klicka på Add a Book to Your Library och sedan på Advanced Options. Nu kan du välja en epub-fil från din dator eller från en webbadress. De hamnar i ditt bibliotek – bara att klicka för att läsa.

Fakta

Svårighetsgrad: Enkel
Tid: 15 minuter

Det här behöver du:

  • Windows med Firefox eller Chrome

Det här lär du dig:

  • Att installera tillägg för att läsa e-böcker i webbläsaren.