Allt är inte bättre i Windows 10. Några funktioner har försvunnit – exempelvis möjligheten att spela upp video från en dvd-skiva.

Microsofts tanke är förstås att allt fler använder strömmande tjänster som Netflix och SVT Play, men många av oss har trots allt fortfarande ett stort lager med dvd-filmer som vi vill kunna titta på.

Den lösning som Microsoft numera erbjuder är appen Windows DVD-spelare, som säljs via Windows 10:s appbutik Windows Store för cirka 149 kronor. Under en begränsad tid gick den att hämta gratis, men det erbjudandet är slut nu. Läs mer här: aka.ms/win10dvd.

Att betala för den här appen är dock onödigt. Det går nämligen lika bra att spela upp dvd-video med gratisprogrammet VLC Media Player. Observera att du behöver den klassiska versionen som du laddar ned från VLC:s sajt, den version du laddar ned från Windows Store klarar inte att spela dvd-filmer.

Missa inte: Så redigerar du filmer med Microsofts gratisprogram Foton

Alla format
VLC är ett extremt populärt program, och populariteten är lätt att förstå. Programmet är svenskspråkigt och extremt enkelt att använda.

Förutom att spela upp vanliga dvd-skivor klarar programmet även av ljud- och videofiler i de flesta formaten. Medan de flesta konkurrenter bara hanterar en handfull format kan du spela upp nästan allt i VLC.

Det finns även gott om smarta tilläggsfunktioner. Du kan exempelvis bygga upp mediebibliotek, spela upp strömmande videofiler, lyssna på poddradio och lägga till svenska textremsor till filmer som saknar detta.