När du köper en ny dator är det lätt hänt att din gamla maskin förpassas till närmaste garderob eller förråd. Där förblir den tills det är dags för storstädning och utrensning.

Det är dumt och onödigt. Om den fortfarande fungerar kan du sälja den och håva in en slant eller ge bort den till en vän. Om inte det är ett alternativ bör du skicka den till återvinningen där man tar till vara på ädla metaller och annat liknande material.

Oavsett vad du väljer är båda varianterna en direkt vinst för miljön och något du absolut bör ha i åtanke

Personliga bilder

Men innan du säljer, ger bort eller kastar gammal utrustning är det viktigt att du rensar den från personliga data. Du har kanske lagrat bilder, dokument och andra personliga filer på lagringsenheten.

Med all säkerhet vill du inte att allt detta ska hamna i händerna på andra, för då finns risken att det missbrukas och att du till exempel blir av med dina konton för sociala medier, mejl och annat viktigt. Därför måste du radera allt på ett säkert sätt.

Snabbrensa för familjen

Hur noggrann du bör vara med raderingen beror på hur du har tänkt göra dig av med datorn. Om du bara ska sälja den eller ge bort den till en familjemedlem eller någon vän som du litar på kan du nöja dig med att bara radera viktiga filer i Windows, avinstallera onödiga program och radera surfhistoriken.

Avinstallera program Windows
Inbyggt. En del program har en egen funktion för avinstallation, men om det inte finns någon sådan kan du ta hjälp av Windows inbyggda variant.

Filerna drar du till papperskorgen på skrivbordet som du sedan tömmer genom att högerklicka på den och trycka på Töm papperskorgen. Surfhistoriken i webbläsaren raderas på lite olika sätt beroende på vilket program du använder. Du som kör Google Chrome klickar på menysymbolen längst upp till höger, väljer Inställningar och klickar på Koppla bort Google-konto.

Tryck sedan på Historik i menyn till vänster följt av Ta bort webbinformation. Välj tidens början i rullgardinsmenyn och klicka på Rensa webbinformation. Tillvägagångssättet ser ut på ungefär samma sätt i andra webbläsare.

Går att återställa

Har du bestämt dig för att sälja datorn till någon okänd bör du ta till lite mer avancerade metoder som också är mer tidskrävande. Filer och program som raderats på ordinärt sätt är visserligen inte synliga för operativsystemet, men de ligger ändå kvar på datorns lagringsenhet och kan också återställas med ett hjälp av ett särskilt program för ändamålet.

Det är särskilt enkelt att återställa data från hårddiskar. Mer moderna ssd-diskar är knepigare att få fram något från, men det går. Hur du går tillväga för att rensa datorn ordentligt visar vi på nästa uppslag, och som du ser är förfarandet olika beroende på vilken Windows-version du använder.

Metoderna vi beskriver gör att datorn blir helt ren vilket också betyder att den inte har något operativsystem och därför inte går att starta och använda innan du har installerat ett sådant.

Det kan mycket väl vara så att den du säljer datorn till är nöjd med det, men mest sannolikt är det inte så. Om Windows följde med när du köpte datorn är det att rekommendera att du installerar det på nytt. Information om detta finns i manualen till datorn.

I annat fall kan du installera något kostnadsfri distribution av Linux såsom Ubuntu. Gå in på ubuntu.com för mer information. Kolla upp allt kring operativsystemet innan du går vidare med raderingen och se till exempel till att du har en skiva att starta och installera det valda systemet från. Vi vill också påpeka att vi inte tar något ansvar för eventuella fel som kan inträffa i samband med en rensning. Eftersom alla datorer är olika kan det alltid uppstå oväntade problem som vi inte kan förutse.

ubuntu
Helt gratis. Har du inte tillgång till Windows kan du alltid installera någon kostnadsfri Linuxdistribution på datorn innan du säljer eller ger bort den. Ubuntu är ett bra alternativ.

Sist men inte minst rekommenderar vi självklart att du läser igenom hela den här guiden innan du sätter igång. Då lär resultat bli som bäst och risken för att något ska gå fel längs med vägen blir mindre.

Fakta

Svårighetsgrad: Avancerat
Tid: 1 timme (eller mer)

Det här behöver du:

  • Programmet Killdisk.
  • Usb-minne.
  • Eventuellt Windows eller någon distribution av Linux.
  • Eventuellt extern hårddisk.
  • Eventuell slägga/sax/hammare, sopsäck och skruvmejslar.

Det här lär du dig:

  • Att avinstallera program och rensa webbläsaren.
  • Hur du raderar och förstör hårddiskar.
  • Rensa telefoner och surfplattor.
  • Att flytta Microsoft Office till en ny dator.