Om du har en dator med Windows 8 eller Windows 10 är det enkelt att rensa den. Båda versionerna innehåller nämligen ett verktyg som per automatik raderar alla data på ett säkert sätt och återställer operativsystemet till sitt forna jag. Det betyder att alla dina personliga appar och filer tas bort, alla installerade uppdateringar försvinner samt att datorns standardinställningar återställs.

Återställning Windows
Busenkelt. Både Windows 8 och Windows 10 har ett verktyg för säker radering och fabriksåterställning av operativsystemet. Det underlättar enormt mycket.

Du hittar funktionen genom att söka på återställningsalternativ och trycka på Kom igång. Leta upp rubriken Ta bort allt och tryck på Kom igång.

Datorn behöver sedan någon eller några minuters betänketid för att samla in alla data, och därefter följer du bara instruktionerna i den guide som visas.

En gammal dator med Windows 7 eller äldre version har ingen egen funktion för radering. Därför behöver ett särskilt program för uppgiften. Det finns många att välja mellan och en hel del av dem kostar pengar, men vi har valt att köra med gratisprogrammet Killdisk. Gå till killdisk.com och tryck på Killdisk for home och sedan Killdisk Freeware. Plugga in ett usb-minne i datorn och kör det nedladdade programmet.

Killdisk
Totalrensning. Killdisk är ett användarvänligt program för total och säker radering av hård- och ssd-diskar. Grundversionen är dessutom gratis att använda.

Klicka dig igenom installationen och se till att enbart Launch Bootable Disk Creator är ikryssat på den sista rutan. Tryck Finish. Välj USB Flash Drive, tryck på Next och kryssa i DOS. Tryck återigen på Next följt av Create och vänta på att Killdisk ska tanka över alla nödvändiga filer till usb-minnet.
Stäng nu av datorn och låt usb-minnet sitta kvar. Starta datorn och tryck upprepande gånger på den knapp på tangentbordet som aktiverar menyn för datorns grundinställningar. Vanligtvis är det Delete, F10 eller F12 som gäller. Titta i manualen om du inte hittar rätt.

I menyn som därefter kommer fram ska du leta efter inställningar för boot-sekvens. De kan till exempel ligga under en meny som heter Advanced BIOS Features, men det ser olika ut på olika datorer. När du har hittat den ska du se till att USB är angivet som första boot-alternativ. Spara inställningen och starta om datorn.

Efter ett tag visas en ruta som du klickar bort genom att t trycka på OK. I menyn till vänster ser du alla installerade diskar. Välj den första, tryck sedan F10 upprepade gånger och följ därefter instruktionerna som dyker upp på skärmen. Disken kommer nu att raderas helt och hållet. Kom ihåg att det nu kan ta en hel del tid beroende på hur stor disken är.

Till sist: om du har fler än en disk startar du sedan om datorn och utför samma process för övriga diskar i din dator som du vill rensa.

Fakta

Svårighetsgrad: Avancerat
Tid: 1 timme (eller mer)

Det här behöver du:

  • Programmet Killdisk.
  • Usb-minne.
  • Eventuellt Windows eller någon distribution av Linux.
  • Eventuellt extern hårddisk.
  • Eventuell slägga/sax/hammare, sopsäck och skruvmejslar.

Det här lär du dig:

  • Att avinstallera program och rensa webbläsaren.
  • Hur du raderar och förstör hårddiskar.
  • Rensa telefoner och surfplattor.
  • Att flytta Microsoft Office till en ny dator.