När du köper en ny dator är det lätt hänt att din gamla maskin förpassas till närmaste garderob eller förråd. Där förblir den tills det är dags för storstädning och utrensning.

Det är dumt och onödigt. Om den fortfarande fungerar kan du sälja den och håva in en slant eller ge bort den till en vän. Om inte det är ett alternativ bör du skicka den till återvinningen där man tar till vara på ädla metaller och annat liknande material.

Oavsett vad du väljer är båda varianterna en direkt vinst för miljön och något du absolut bör ha i åtanke

Personliga bilder

Men innan du säljer, ger bort eller kastar gammal utrustning är det viktigt att du rensar den från personliga data. Du har kanske lagrat bilder, dokument och andra personliga filer på lagringsenheten.

Med all säkerhet vill du inte att allt detta ska hamna i händerna på andra, för då finns risken att det missbrukas och att du till exempel blir av med dina konton för sociala medier, mejl och annat viktigt. Därför måste du radera allt på ett säkert sätt.

Snabbrensa för familjen

Hur noggrann du bör vara med raderingen beror på hur du har tänkt göra dig av med datorn. Om du bara ska sälja den eller ge bort den till en familjemedlem eller någon vän som du litar på kan du nöja dig med att bara radera viktiga filer i Windows, avinstallera onödiga program och radera surfhistoriken.

Avinstallera program Windows
Inbyggt. En del program har en egen funktion för avinstallation, men om det inte finns någon sådan kan du ta hjälp av Windows inbyggda variant.

Filerna drar du till papperskorgen på skrivbordet som du sedan tömmer genom att högerklicka på den och trycka på Töm papperskorgen. Surfhistoriken i webbläsaren raderas på lite olika sätt beroende på vilket program du använder. Du som kör Google Chrome klickar på menysymbolen längst upp till höger, väljer Inställningar och klickar på Koppla bort Google-konto.

Tryck sedan på Historik i menyn till vänster följt av Ta bort webbinformation. Välj tidens början i rullgardinsmenyn och klicka på Rensa webbinformation. Tillvägagångssättet ser ut på ungefär samma sätt i andra webbläsare.

Går att återställa

Har du bestämt dig för att sälja datorn till någon okänd bör du ta till lite mer avancerade metoder som också är mer tidskrävande. Filer och program som raderats på ordinärt sätt är visserligen inte synliga för operativsystemet, men de ligger ändå kvar på datorns lagringsenhet och kan också återställas med ett hjälp av ett särskilt program för ändamålet.

Det är särskilt enkelt att återställa data från hårddiskar. Mer moderna ssd-diskar är knepigare att få fram något från, men det går. Hur du går tillväga för att rensa datorn ordentligt visar vi på nästa uppslag, och som du ser är förfarandet olika beroende på vilken Windows-version du använder.

Metoderna vi beskriver gör att datorn blir helt ren vilket också betyder att den inte har något operativsystem och därför inte går att starta och använda innan du har installerat ett sådant.

Det kan mycket väl vara så att den du säljer datorn till är nöjd med det, men mest sannolikt är det inte så. Om Windows följde med när du köpte datorn är det att rekommendera att du installerar det på nytt. Information om detta finns i manualen till datorn.

I annat fall kan du installera något kostnadsfri distribution av Linux såsom Ubuntu. Gå in på ubuntu.com för mer information. Kolla upp allt kring operativsystemet innan du går vidare med raderingen och se till exempel till att du har en skiva att starta och installera det valda systemet från. Vi vill också påpeka att vi inte tar något ansvar för eventuella fel som kan inträffa i samband med en rensning. Eftersom alla datorer är olika kan det alltid uppstå oväntade problem som vi inte kan förutse.

ubuntu
Helt gratis. Har du inte tillgång till Windows kan du alltid installera någon kostnadsfri Linuxdistribution på datorn innan du säljer eller ger bort den. Ubuntu är ett bra alternativ.

Sist men inte minst rekommenderar vi självklart att du läser igenom hela den här guiden innan du sätter igång. Då lär resultat bli som bäst och risken för att något ska gå fel längs med vägen blir mindre.

Förstör hårddisken

Hammare
Förstör! I en hårddisk sitter det runda magnetplattor. Om du förstör dessa noggrant går det garanterat aldrig att återskapa några data.

Är din gamla dator i så dåligt skick att du anser att den inte går att använda något mer? I så fall bör du lämna in den på elektronikavdelningen på närmaste återvinningsstation, men innan du gör det rekommenderar vi att du förstör alla data på hårddisken eller ssd-disken.

Antingen använder du ett raderingsprogram för ändamålet, eller också förstör du helt enkelt disken fysiskt.

Vi rekommenderar det förstnämnda eftersom det är mer miljövänligt.
Det enklaste sättet att förstöra en ssd-disk är att skruva isär den och ta bort skalet, placera innanmätet i en sopsäck och sedan gå lös med en slägga eller hammare.

När det gäller hårddiskar ska du se till att de runda magnetskivorna innanför skalet klipps sönder.
Om du har en dator med Windows 8 eller Windows 10 är det enkelt att rensa den. Båda versionerna innehåller nämligen ett verktyg som per automatik raderar alla data på ett säkert sätt och återställer operativsystemet till sitt forna jag. Det betyder att alla dina personliga appar och filer tas bort, alla installerade uppdateringar försvinner samt att datorns standardinställningar återställs.

Återställning Windows
Busenkelt. Både Windows 8 och Windows 10 har ett verktyg för säker radering och fabriksåterställning av operativsystemet. Det underlättar enormt mycket.

Du hittar funktionen genom att söka på återställningsalternativ och trycka på Kom igång. Leta upp rubriken Ta bort allt och tryck på Kom igång.

Datorn behöver sedan någon eller några minuters betänketid för att samla in alla data, och därefter följer du bara instruktionerna i den guide som visas.

En gammal dator med Windows 7 eller äldre version har ingen egen funktion för radering. Därför behöver ett särskilt program för uppgiften. Det finns många att välja mellan och en hel del av dem kostar pengar, men vi har valt att köra med gratisprogrammet Killdisk. Gå till killdisk.com och tryck på Killdisk for home och sedan Killdisk Freeware. Plugga in ett usb-minne i datorn och kör det nedladdade programmet.

Killdisk
Totalrensning. Killdisk är ett användarvänligt program för total och säker radering av hård- och ssd-diskar. Grundversionen är dessutom gratis att använda.

Klicka dig igenom installationen och se till att enbart Launch Bootable Disk Creator är ikryssat på den sista rutan. Tryck Finish. Välj USB Flash Drive, tryck på Next och kryssa i DOS. Tryck återigen på Next följt av Create och vänta på att Killdisk ska tanka över alla nödvändiga filer till usb-minnet.
Stäng nu av datorn och låt usb-minnet sitta kvar. Starta datorn och tryck upprepande gånger på den knapp på tangentbordet som aktiverar menyn för datorns grundinställningar. Vanligtvis är det Delete, F10 eller F12 som gäller. Titta i manualen om du inte hittar rätt.

I menyn som därefter kommer fram ska du leta efter inställningar för boot-sekvens. De kan till exempel ligga under en meny som heter Advanced BIOS Features, men det ser olika ut på olika datorer. När du har hittat den ska du se till att USB är angivet som första boot-alternativ. Spara inställningen och starta om datorn.

Efter ett tag visas en ruta som du klickar bort genom att t trycka på OK. I menyn till vänster ser du alla installerade diskar. Välj den första, tryck sedan F10 upprepade gånger och följ därefter instruktionerna som dyker upp på skärmen. Disken kommer nu att raderas helt och hållet. Kom ihåg att det nu kan ta en hel del tid beroende på hur stor disken är.

Till sist: om du har fler än en disk startar du sedan om datorn och utför samma process för övriga diskar i din dator som du vill rensa.

Flytta Microsoft Office till en ny dator

Program som du har betalat för och vill fortsätta använda ska du se till att plocka bort från den dator du gör dig av med.

För dig som har Office kopplat till Office 365 räcker det faktiskt med att avaktivera licensen för den gamla datorn. Det är alltså inte nödvändigt med en avinstallation. Gå då till adressen products.office.com, tryck på Logga in längst upp i det högra hörnet, ange dina inloggningsuppgifter och gå till sektionen Installera. Där letar du upp den gamla datorn och klickar du på Inaktivera installation. När du sedan ska installera Office på en ny dator klickar du på Installera på samma ställe.

Office
Ingen avinstallation. Office 365-licenser kan enkelt avaktiveras på Microsofts Office-portal. Det gör att du inte nödvändigtvis måste avinstallera mjukvaran från den gamla datorn.

Har du en äldre Office-installation är det ett krav att mjukvaran avinstalleras från den gamla datorn. Gå till Startskärmen (eller Startmeny i äldre versioner), skriv avinstallera och välj Avinstallera ett program bland alternativen som visas.

Leta upp Office-installationen i listan över alla program, högerklicka på denna och välj Avinstallera. Vänta på att processen ska slutföras.

Om din nya dator har någon form av testversion av Office avinstallerar du även den på samma sätt. Ta sedan programskivan och installera Office på den nya datorn, alternativt ladda ned en installationsfil om du har köpt programmet helt digitalt. Du behöver även en licensnyckel. Den hittar du antingen i produktkartongen eller så hittar du den i det mejl du fick från Microsoft om du köpte en digital version. Kontakta Microsoft om du inte hittar den, så kan de guida dig hur du får tag i en helt ny produktkatalog.

Så rensar du din telefon eller surfplatta

Även telefoner och surfplattor bör rensas från personliga data innan du gör dig av med dem, något som är enklare än när det gäller datorer. Det är viktigt att komma ihåg att din enhet bör vara rejält laddad alternativt ansluten till ett strömuttag under tiden som den återställs.

Mobil

På enheter med Android kan det se aningen olika ut beroende på tillverkare, men som standard går det till på följande sätt:

Gå till Inställningar, Säkerhetskopiera och återställ (eller sök efter "Återställ" i inställningarna) och tryck på Återställning till fabriksdata följt av Återställ enhet och Radera alla. Det tar en liten stund för processen att slutföras, och när det är klart kan du lämna över enheten till den nya ägaren som då får konfigurera den från grunden med egna inställningar.

Tillvägagångssättet är ungefär detsamma på enheter med IOS det vill säga Iphone, Ipad och Ipod Touch – men kontakta Apple om du är osäker på om du har en äldre enhet där du är osäker på hur man gör.

Tryck på Inställningar, Allmänt, Radera allt innehåll och inst. Ange eventuellt lösenord och följ instruktionerna. Därefter är det bara att avvakta – en återställning kan ta ett tag.

Fakta

Svårighetsgrad: Avancerat
Tid: 1 timme (eller mer)

Det här behöver du:

  • Programmet Killdisk.
  • Usb-minne.
  • Eventuellt Windows eller någon distribution av Linux.
  • Eventuellt extern hårddisk.
  • Eventuell slägga/sax/hammare, sopsäck och skruvmejslar.

Det här lär du dig:

  • Att avinstallera program och rensa webbläsaren.
  • Hur du raderar och förstör hårddiskar.
  • Rensa telefoner och surfplattor.
  • Att flytta Microsoft Office till en ny dator.