Surfplattan var länge var en produkt helt skild från traditionella datorer och helt inriktad på privatanvändare som ville titta på film på sofflocket, läsa webbsidor och spela Angry Birds-liknande spel. Men under de senaste åren har vi sett en förändring. Surfplattan har blivit mer portabla Windows-tablets med fokus på professionell användning.

Windowsplattan har lång historia

Den här typen av dator har varit med längre än många minns. Under tidigt 2000-tal handlade det om påkostade och specialbyggda enheter som såldes framför allt till företag, och det sätt de användes var just för typiska arbetsuppgifter. Det kunde handla om presentationer, mötesanteckningar, pennkontroll i specialprogram för till exempel lagerhantering och andra roller där det var praktiskt med dator i ena handen istället för en stationär eller bärbar på ett skrivbord. Operativsystemet Windows XP introducerade till och med en specialversion för just pennstyrning: Windows XP Tablet PC Edition.

Sedan kom Ipad och gjorde plattan till en konsumentpryl för hemmet, med Microsofts egna Surface med Windows RT inte långt därefter. Även den med tydligt fokus på privatpersoner och studenter. Men mer notebookliknande Windowsbaserade pc-plattor har varit på frammarch i flera år tack vare att pc-processorer blivit mer och mer effektiva och strömsnåla.

Läs även: Allt om Windows 10: Guider och tips

Tillbaka till allvaret

Nu verkar cirkeln vara sluten på allvar. När vi kollar in de bästa och mest påkostade surfplattorna i dag möts vi av en uppsjö datorer riktade främst mot professionell användning. Supertunna och lättviktiga tablets med fullskaliga notebookprestanda, stora skärmar, fokus på snabb uppkoppling och säkerhet, och god arbetsergonomi med dockbara tangentbord.

Windowsplattor

Pekkontroll sker med fördel med stylus-pennor istället för med fingrarna. För det mesta har de Pro-version av Windows och ofta finesser som biometrisk inloggning, stöldskyddsfäste och inbyggt 4g-modem. Det här är din kompletta ersättare för notebooken och kanske även datorn på skrivbordet, både i jobbet och på fritiden.

Det här är inte på något sätt plattor som du inte kan ha som privatperson. Skillnaden på hur en dator eller platta används privat och för jobb är inte så stora, och med bra skärmar och (för det mesta) bra ljud är de utpräglade business-plattorna utmärkta för en Netflix-film.

Extra funktioner för större företag

Många av datorerna har funktioner och kommer med garantier och servicemodeler som är speciellt riktade mot större företag där en it-avdelning hanterar användarnas datorer. Det området går vi inte in på i detta test, utan här kollar vi på om plattorna fungerar och är värda sin prislapp för en enskild användare, vare sig om det är i jobbet eller privat.

Samtliga plattor går att köpa i en handfull olika konfigurationer med varierande mängd minne, ssd och funktioner. Våra omdömen gäller för just de modeller som vi fått tag på för test, beskrivna i specifikationerna.

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi bjöd in samtliga tillverkare som under 2017 sålt Windowsplattor, och bad dem ställa upp med sin bästa och mest moderna modell just nu i standardutförande för typiskt business-bruk. För att få jämförbara enheter begränsade vi oss till ett maxpris på ungefär 20 000 kronor med viss margina. Ett par tillverkare har ännu dyrare extrema mobila arbetsstationer för CAD och design i tabletformat eller ultraruggade plattor för tung industri eller tufft väder. De valde vi bort här. Av tio tillfrågade tillverkare hade sju plattor att ställa upp med. Samsung, Huawei och Asus hade vid testtillfället endast utgångna eller utgående modeller och valde därför att inte delta i testet.

Plattorna testades fabriksnya eller efter systemåterställning med samtliga tillgängliga uppdateringar av Windows och medföljande mjukvara. Prestanda mättes med Cinebench 11.5 och HD Tune Pro och batteritid med Imtec Battey Mark 1.1. Prestanda, funktioner och kvalitet bedömdes därefter manuellt med dagligt användande i Microsoft Office 360, Adobe Photoshop CC, webbapplikationer i Microsoft Edge och Google Chrome, mediaströmning med Youtube och Netflix, videosamtal i Skype och Facebook Messenger, samt hantering av pdf-dokument i Adobe Acrobat Reader.

Acer Switch 5 SW512-52 (NT.LDSED.001) Pris vid test: 9990 kr.

Bästa pris just nu: 9619 kr