Ända sedan den första Surface-modellen lanserades har Microsoft varit konsekventa med hur de tänker sig att surfplattor med Windows ska se ut och fungera. Det tog dock ett bra tag innan övriga pc-tillverkarna var med på noterna designmässigt.

Först under 2016 tog det fart på allvar – och sedan dess har det släppts en uppsjö med riktigt intressanta plattor som alla adopterar hela eller delar av Microsofts Surface-koncept med skärmformat, dockningslösning och utfällbart stöd. Det finns också tillverkare som gör ambitiösa försök att kombinera en bärbar dator med en smidig surfplatta.

Slutligen har vi sett ett par riktigt intressanta nykomlingar, som gör det sitt alldeles egna sätt.

Många nyheter

Det här gör att en köpare i dag har ett större urval av bra produkter och intressanta format att välja bland. För att inte tala om att plattorna bara blir bättre och bättre. Trots att plattorna först nu har börjat adoptera senaste generationen Intel-processorer (bara en i testet kör faktiskt senaste Kaby Lake), så har det skett ordentligt med utveckling av design, konstruktion och annan hårdvara runt omkring.

Plattorna har dessutom fått thunderbolt 3 och andra skärmutgångar via nya usb typ c-kontakten; rejäla ssd:er på 256 GB eller ibland till och med mer, och gott om ram-minne. Windowsplattor har också i större utsträckning fått snygga högupplösta skärmar, något som Windowsanvändare annars har saknat, till skillnad från Ipad och bättre Android-plattor.

Äkta 2-i-1 ställer höga krav

I det här testet har vi samlat på oss några av de allra bästa surfplattorna just nu och testat dem för att ta reda på just hur mångsidiga de är. En bra platta eller dator i Surface-stil ska kunna kombinera det bästa av två världar.

Dels ska den vara en behändig och bekväm platta för surf och media som du ska kunna bära runt på eller koppla av med i soffan hemma. Dels ska den vara en kraftfull och kompetent notebook för kontorsjobb och kanske till och med ha prestanda över för enklare kreativt arbete som fotoredigering. Det ska dessutom vara smidigt att byta mellan dessa lägen, batteriet ska helst räcka hela dagen och de ska helst inte kosta brutalt mycket.

Ingen av plattorna i testet lyckas bocka av alla de punkterna perfekt, men några kommer rätt så nära. Och glädjande nog är ingen av den heller något direkt bottennapp.

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi kontaktade samtliga större tillverkare av Windows-surfplattor och bärbara pc som enligt prisjämförelsetjänsten Prisjakt.nu hade lanserat en Windows-platta under 2016 eller 2017. De skulle matcha följande kriterier: Intel Core i5, Core i3, Core m eller motsvarande prestanda, minst 128 GB ssd, bildskärm på 11–13 tum, ett maxpris på 15 000 kronor inklusive moms och tangentbordsdocka på köpet. Vi beslutade att även inkludera Microsoft Surface Pro 4, trots att den släpptes 2015 och inte levereras med tangentbord. Av de tillfrågade tillverkarna hade fem datorer att skicka, utöver det kompletterade vi startfältet med tre modeller lånade från lokala butiker, samt en från en privat användare.

Datorerna testades butiksnya eller efter systemåterställning, samt med senaste Windows-uppdateringarna installerade. Prestanda mättes med Cinebench 11.5 och HD Tune Pro, och batteritiden med Imtec Battery Mark 1.1. Varje dator testades under en arbetsdag genom att köras i Microsoft Office, webbaserad e-post, Adobe Acrobat och aktivt surfande, samt med visning av strömmad film från Youtube och Netflix. Fläktarnas ljudnivå mättes på 30 centimeters avstånd med decibelmätare för ljudstudio.