Lenovo Thinkpad X1: Seriös platta med ojämna kvaliteter

Lenovos Thinkpad X1-datorer är en serie ultratunna laptops för den lite mer krävande businessanvändaren, med fokus på extra prestanda, säkerhet och ofta även extra bra skärmar. Men med en lite stramare design än till exempel deras Yoga-datorer. Lenovo har kompletterat X1-serien med en platta i flera år nu. En ny modell sägs vara på gång, men i skrivande stund är Gen 3 den senaste modellen.

Den har ett stramt utseende med mattsvarta ytor, skal i aluminium och magnesium, aningen avrundade hörn och ett stabilt utfällbart stöd baktill. Den har liksom de flesta liknande plattor en skåra runtom med kylningshål, plus ett par extra galler för luftflödet på kortsidorna. Överlag hör den till de mer greppvänliga av våra testade plattor. Detta trots att den är en av de tyngre.

På sidorna hittar vi dubbla thunderbolt 3-portar, hörlursport samt kortläsare för sim-kort och micro sd-kort. Plattan har en fingeravtrycksläsare som ovanligt nog sitter på framsidan och fungerar också som Windows-hemknapp om du kör plattan utan tangentbord. Marginalerna runt skärmen på kortsidorna är relativt små, vilket gör att vi vid ett par tillfällen råkar komma åt den av misstag, men det är lätt att hitta ett annat grepp som löser det problemet.

Lenovo Thinkpad X1 Tablet Gen 3

Tangentbordet är av snäpp-på-typ som till en Surface, men är byggt i plastkomposit och ser ut och känns som ett klassiskt, lite gammaldags Thinkpad-tangentbord, med lite extra slaghöjd i tangenterna och till och med en styrplupp i mitten av tangentbordet som alternativ till musplattan. Vi får också med en stylus-penna till pekskärmen. Den ger oss fin kontroll, och skärmen har bra precision och tryckkänslighet, men pennan hör till de klumpigaste och mest obekväma att greppa som vi testat på länge.

Bildskärmen hör till de bättre i klassen, en högupplöst ips-panel med ordentlig stuns i ljusstyrkan som gör att du inte behöver oroa dig för att ta den utomhus. Den har också skarphet i kontrasten, djup i svärtan som övertygar och färgomfång som matchar srgb. Ljusstyrkan är dock inte helt jämn, och den är klart svagare i hörnen. Även där är den dock fortfarande stark nog för bra läsbarhet i dagsljus.

Thinkpad X1 Tablet säljs i svenska butiker i två olika konfigurationer, med Core i5- eller Core i7-processor. Här har vi testat den enklare av de två, och vi känner inget vidare behov av att uppgradera. Det är fortfarande fyra kärnor och solid prestanda för alla former av kontorsjobb och lättare mediaredigering, även om det finns klart kraftfullare konkurrerande plattor i samma prisklass. Med skärmens bra egenskaper är det även en utmärkt platta för den som vill greppa pennan och vara artistisk.

Lenovo Thinkpad X1 Tablet Gen 3

Så länge inte ditt artisteri innefattar ljud och musik, vill säga, för Thinkpad X1 Tablet har kanske den svagaste uppsättningen högtalare i testet. De ger oss lövtunn ljudbild och inga som helst bastoner. De frekvenser vi hör är dessutom rätt så platta i ljudbilden, men har i alla fall god detaljåtergivning. Det medföljer en Dolby-app med equalizer, men inte heller den kan göra så mycket åt det tunna ljudet. Det här duger för en videokonferens eller för att titta på ett och annat Youtube-klipp, men är inte njutbart för film eller musik.

Thinkpad X1 Tablet får också ett klart minus för måttlig batteritid. Vi kommer inte upp över tio timmar i driftstid ens när vi knappt gör något på maskinen, har skärmljusstyrkan i botten och undviker trådlös kommunikation. Det är klart sämre än konkurrenterna. Här behöver du definitivt ha en laddare tillhands och kan komma att ofta behöva spana efter vägguttag.

Omdöme

Bitvis är Thinkpad X1 Tablet briljant, med övertygande bildskärm och det mesta i funktionsväg inbyggt. Det som tyvärr brister är dess egenskaper som mediaplatta, och att batteritiden ligger klart under genomsnittet.

Specifikationer

Produktnamn: Lenovo Thinkpad X1 Tablet Gen 3 20KJ001NMX
Testad: Augusti 2019
Kontakt: www.lenovo.se
Processor: Intel Core i5-8250U, 1,6 GHz quad core
Grafikkort: Intel UHD Graphics 620
Minne: 8 GB ddr3
Lagring: 256GB ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 13 tum blank ips, 3000x2000 bildpunkter, multitouch
Kamera: 8 MP med led bak, 2,1 MP fram, ir för inloggning
Anslutningar: 2st Thunderbolt 3, headset, tangentbordsdockning
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 4.1, a-gps, 3g, 4g
Operativsystem: Windows 10 Pro
Övrigt: Resetangentbord, styluspenna, fingeravtrycksläsare, ansiktsinloggning
Batteritid: 1h 50min (hög belastning), 9h (låg belastning)
Storlek: 30,4 x 22,6 x 0,9 cm
Vikt: 890 gram
Rek. pris: 20 999 kr
Pris: 19 944 kronor hos Proshop.

Prestanda

Cinebench R20, cpu: 1 019 poäng
Geekbench 4, cpu: 11 101 poäng
Geekbench 4, gpu: 22 325 poäng
Disk, läsning: 1 245,1 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

plus

Utmärkt bildskärm
Bekvämt tangentbord
God pennkontroll

minus

Lite efter i prestanda
Måttlig batteritid
Trist ljud