Surface Pro 6: Stilren uppgradering, men Microsoft behöver förnya
Det vanligaste formatet av Windows-platta, med ett påsnäppbart tangentbord och stöd baktill, kommer ursprungligen från Surface, och Microsoft har genom åren varit trogen den designen. Senaste upplagan heter Surface Pro 6 och släpptes tidigare i år. Den finns i en handfull konfigurationer, antingen med Core i5 eller Core i7-processor. Värt att nämna är också att Surface Pro säljs separat som konsument- och företagsdator med lite olika konfigurationsval, samt att företagsversionen har Windows 10 Pro.
Vi har tidigare testat Core i5-modellen, men här vill vi titta på den mer maxade och påkostade versionen med Core i7. En påtaglig skillnad mellan dem är att Core i5-modellen är helt fläktfri, medan vi i Core i7-modellen får aktiv fläktkylning. Den är dock fortfarande väldigt stillsam, och går bara igång ibland. Värmehantering är något som Microsoft verkligen lyckats med i Surface på senare tid, och här slipper vi en del av den värme på baksidan som fläktfria modellen dras med.
Det vi får extra med Core i7-processor är framförallt möjlighet att växla upp med lite extra prestanda under korta intervaller. Det innebär att enskilda operationer, som att applicera ett filter i Photoshop eller komprimera en fil, kan gå rappare. Det är kanske inget avgörande för flertalet användare, men för en och annan kan det vara värt en slant... och lite extra fläktbrus då och då.

Det är samma platta till det yttre, med kylningshål i en rand runt kortsidan, vinklade avfasade kanter och en grå eller stilrent mattsvart aluminiumyta i hela bakstycket, samt svart Gorilla Glass-yta framtill. Skärmmarginalerna är relativt små, men det går fortfarande att sätta en tumme i kanten utan att den inkräktar på skärmen. Surface Pro 6 hör visserligen till de lättare plattorna i testet, men med en vikt på strax under åtta hekto är den fortfarande småklumpig att använda handhållen en längre tid.
Utöver hårdvaran under huven är Surface Pro 6 väldigt lik förra generationens Surface. Om det inte är exakt samma chassi så är det väldigt likt. Det innebär att du fortfarande inte får moderna anslutningar som usb typ c eller thunderbolt 3 i plattan, utan får nöja dig med stor usb och mini displayport. Precis som i tidigare Surface har den en laddare med proprietär anslutning som också har dataanslutning. Det finns skrivbordsdocka att köpa till det. Det sitter också en extra usb-port på laddaren.
Bildskärmen är samma högupplösta ips-panel i 2:3-format, med fina färger och god ljusstyrka. Här är det faktiskt en liten förbättring mot tidigare, tack vare att kontrasten har trimmats upp något. Det ger framför allt en aning extra svärta i skärmbilden.
Vi får för övrigt åttamegapixelkamera baktill, och fem megapixel fram, ir-kamera för ansiktsinloggning med Windows Hello, och stereohögtalare med rent och klart ljud, men som lämnar lite att önska när det gäller dess maxvolym.

En sak vi oroade oss för med denna modell med högre prestanda och aktiv kylning, var batteritiden. Den har identiskt batteri och Windows standard-rutiner för energihantering som enklare modellen. Därmed borde livslängden bli kortare. Det blir den också, men bara marginellt. Den står sig bra i konkurrensen med andra plattor.
Skärmen har utmärkt kontroll för penna, och ett bekvämt och än lite sviktande tangentbord. Varken penna eller tangentbord ingår dock, utan får köpas till separat. Därför tycker vi att priset på plattan blir missvisande jämfört med konkurrenterna som alltid har åtminstone tangentbord med på köpet. Vi redovisar här priset på platta separat, samt totalen för platta plus tangentbord och penna.
Omdöme
Även då är detta ett relativt prisvärt paket, och kvaliteten i skärmen och renheten i Windows-systemet uppskattas. Men så saknar vi också en del funktioner som de bästa konkurrenterna har, som thunderbolt 3, möjlighet till nfc, fingeravtrycksläsare och mobilt bredbandsmodem. Surface må vara originalet, men just nu känns den tyvärr gammal.
Specifikationer
Produktnamn: Microsoft Surface Pro 6
Testad: Augusti 2019
Kontakt: www.microsoft.se
Processor: Intel Core i7-8650U, 1,9 GHz quad core
Grafikkort: Intel UHD Graphics 620
Minne: 8 GB ddr3
Lagring: 256GB ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 12,3 tum blank ips, 2736x1840 bildpunkter, multitouch
Kamera: 8 MP bak, 5 MP fram, ir för inloggning
Anslutningar: Usb 3.0, mini displayport, headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 4.1
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Ansiktsinloggning. Penna och tangentbord som tillval.
Batteritid: 2h 45min (hög belastning), 13h 20min (låg belastning)
Storlek: 29,2 x 20,15 x 0,85
Vikt: 784 gram
Rek. pris: 18 928 kr*
Pris: 14 990 kronor hos CDON.
Prestanda
Cinebench R20, cpu: 1 398 poäng
Geekbench 4, cpu: 13 008 poäng
Geekbench 4, gpu: 24 228 poäng
Disk, läsning: 1 078,6 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms
*Totalt pris för platta, tangentbord och pekpenna. Enbart plattan kostar 16 199 kr.

Bra bildskärm och pennkontroll
Låg vikt
Relativt tyst kylning

Ligger efter i funktionalitet
Omoderna anslutningar
Proprietär laddkontakt