Toshiba Dynabook Portégé X30T-E: Unik skärm och smart dockad nederdel

Toshibas pc-division är just nu på väg att bli ett eget bolag och byta namn till Dynabook (eller dynabook med litet d som de vill säga), så just nu har de bytt namn på befintliga datorer till "Toshiba dynabook", medan de skippar ”Toshiba” helt i framtida modeller. De flesta butiker listar dock fortfarande nuvarande datorer som bara Toshiba. En av dessa är Portégé X30T-E, en platta med en hel del unika och intressanta egenskaper.

Bra valTill det yttre skiljer den sig markant från andra surfplattor i testet, med aningen mjukare design och chassi i tunna men spänstiga lättmetaller istället för aluminium. Framförallt har den en helt annan typ av tangentbord. Här får du rejäl dockning och fastlåsning i ett tangentbord med gångjärn, vilket gör att plattan blir en riktig liten hopfällbar laptop.

Plattan har också stöd baktill, och det finns möjlighet att ansluta ett påsnäppt tangentbord i Surface-stil istället. Trots att tangentbordet är stort och väger en del i sig så finns det risk att Portégé X30T-E blir baktung och tippar om du lutar skärmen för långt bak. Då kan det vara bra att även fälla ut stödet.

Påsnäppbara alternativet är ett tillval för större företagskunder och det är osäkert om det går att få tag på i butik. Vi skulle inte heller rekommendera det, eftersom plattan har ovanligt få egna externa anslutningar, bara en thunderbolt 3-port och ett hörlursuttag, medan resten av anslutningarna sitter i tangentbordet.

Toshiba Dynabook Portégé X30T-E

Här är uppsättningen istället imponerande, med extra thunderbolt 3, dubbla stora usb 3.0, fast nätverksport, och två skärmutgångar, både hdmi och gammal analog vga. Det är mer än på de flesta laptops i samma storleksklass. Tangentbordet är dessutom av utmärkt kvalitet, med fin svikt och respons i knapparna och tydlig bakbelysning. Det är dock onödigt kompakt, det känns som om tillverkaren hade kunnat utnyttja utrymmet bättre.

Men då kanske inte alla anslutningar fått plats. I tangentbordet sitter dessutom ett extra batteri, så är du inpluggad i det får du nästan dubbel driftstid jämfört med utan. Totala tiden är dock inte riktigt en fördubbling jämfört med andra konkurrenter, men ett antal extra timmar vid sparsam användning får vi ut.

Med Intel Core i7-processor och ddr4-minnen borde Portégé X30T-E prestera bland de bättre i testet, men vi blir inte riktigt kloka på de resultat vi får. I vissa moment är den blixtrande snabb, men i andra enbart medelbra. Det är inget som direkt upplevs vid vardaglig användning dock.

Kanske är det just därför som plattan inte är lika högljudd i kylningen som en del av konkurrenterna. Så det kanske på det hela taget är mer positivt än negativt. Dessutom är plattans ssd exceptionellt snabb, och wifi och inbyggt 4g-modem ger oss rapp och stabil uppkoppling.

Toshiba Dynabook Portégé X30T-E

Bildskärmen i Portégé X30T-E är lite speciell, med sin behagligt matta yta som minimerar problem med reflexer och fortfarande utmärkt kontroll för pek- och pennstyrning, något som Dynabook och Toshiba är ensamma om. Skärmen är för övrigt en rätt så ordinär men inte dålig 1080p-panel. Den har god kontrast och ljusstyrka, men brister i färgomfång och färgmatchning. Det gör att den fungerar bra för kontorsjobb, men sämre för kreativt skapande.

Dess högtalare är dessutom ovanligt klena, med tunt mellanregister och obefintlig bas. En DTS Studio Sound-app ska ge oss equalizer och "Bass Boost", men den kan inte hjälpa upp ljudkvaliteten när inte hårdvaran finns där.

Omdöme

Vill du ha en platta med så många traditionella laptop-egenskaper som möjligt är Portégé X30T-E ett bra val. Den trevligt matta skärmen, mängden anslutningar och det extra batteriet är klara plus, men det är också en lite ojämn produkt som tar ett tag att vänja sig vid. Vi gillar dock att tillverkaren går sin egen väg och erbjuder något som sticker ut.

Specifikationer

Produktnamn: Toshiba Dynabook Portégé X30T-E
Testad: Augusti 2019
Kontakt: www.dynabook.se
Processor: Intel Core i7-8550U, 1,8 GHz quad core
Grafikkort: Intel UHD Graphics 620
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 256GB ssd
Bildskärm: 12,3 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter, multitouch
Kamera: 2,1 MP bak, 0,9 MP fram, ir för inloggning
Anslutningar: Thunderbolt 3 och headset i platta, thunderbolt 3, 2 st usb 3.0, lan, hdmi, vga i tangentbord
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 4.2, 3g, 4g
Operativsystem: Windows 10 Pro
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, ansiktsinloggning, clamshelltangentbord, pekpenna
Batteritid: 3h 20min (hög belastning), 18h (låg belastning)
Storlek: 31,6 x 20,7 x 0,9 cm
Vikt: 797 gram
Pris: 19 399 kr
Rek. pris: 19 390 kronor.

Prestanda

Cinebench R20, cpu: 1 091 poäng
Geekbench 4, cpu: 14 330 poäng
Geekbench 4, gpu: 22 547 poäng
Disk, läsning: 1 633,1 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

plus

Behaglig reflexfri skärm
Gott om portar i tangentbordet
Extra snabb ssd
Bra batteritid

minus

Bildkvalitet ej för mediejobb
Mycket få portar i plattan
Klena högtalare