Tre alternativ till Windows-plattan

En surfplatta med Windows är lika mycket en handhållen tablet som den är en riktig ersättare för din notebook. Men det är inte enda alternativet.

Är en Windowsplatta för klumpig för dig? Söker du andra, kanske lite säkrare och mer lätthanterade alternativ, men som ändå kan göra det mesta som en Surface-liknande platta kan? De riktigt bra Windows-plattorna är ju också i en prisklass som inte alla är bekväma med. Här är tre intressanta alternativ.

1. Apple Ipad med Ipad OS

Traditionella surfplattor med mobila operativsystem har blivit allt bättre på att göra sysslor som vanligtvis hör hemma på en pc eller Mac-dator, tack vare bättre appar, dockade tangentbord och muspekarstöd som komplement till vanliga pekskärmen.

Här har Apple nyligen tagit ett jättekliv med lanseringen av Ipad OS. Ipad har länge haft tillgång till massor av bra kontorsappar och ett stort antal både hel- och halvprofessionella appar för den som vill jobba med kreativt skapande, och dess bildskärmar och pekpenna som går att köpa till har länge hört till några av marknadens bästa.

Ipad
Ipad Pro med gamla IOS.

Många illustratörer, fotografer, poddcastare och medieproducenter har länge haft Ipad som ett viktigt arbetsredskap. Vi har själva ibland redigerat video på Ipad när vi varit ute och filmat inslag på mässor och liknande.

Nyligen fick Ipad ett helt eget operativsystem, Ipad OS, istället för att behöva dela gränssnitt med Iphone-mobiler. Det bygger på samma kärna och har givetvis stöd för alla IOS-appar, men har ett gränssnitt som är bättre anpassat för en stor skärm och att kunna duka upp den på ett bord med ett ställ och ett tangentbord.

Dessutom har Ipad nu äntligen fått stöd för mus. Det gör faktiskt enorm skillnad i vissa situationer, om du till exempelvis använder en Office-app som Word eller Apples egna Pages. Nu kan du smidigt markera text och jobba precis som på vilken dator som helst. Behöver du inte specifika Windows-program kommer du väldigt långt med en Ipad Pro, även om Ipad OS gränssnittsmässigt är lite begränsat. Du har inte fri fönsterhantering på ett skrivbord, men kan ha två appar uppe parallellt.

Pris Ipad Pro (2018): 8 989 kronor hos Netonnet

Läs vårt test av bästa bästa Ipad-plattan Ipad Pro här (testades i vintras med IOS).

Läs vår separata djupdykning i nya Ipads OS här.

Ipad OS
Ipad OS ger mycket bättre överblick, möjlighet att dela skärmen på två appar, musstöd och mycket mer.

2. Samsung Galaxy Tab med Android och Dex

Ett ännu mer genomtänkt och ”datorlikt” system för skrivbordsjobbande på en platta är Dex, ett specialläge som finns i utvalda Samsung-prylar på senare tid, både telefoner och surfplattor. Det är egentligen från början ett system som ger dig ett Windows-liknande gränssnitt när du kopplar in en Samsung Galaxy-mobil till en dockningsstation med extern skärm, mus och tangentbord.

Med förra höstens topp-platta från Samsung, Galaxy Tab S4, blev Dex också tillgängligt i en surfplatta. Du växlar till läget inne i själva plattan, så att den tillsammans med ett dockningsbart tangentbord ser ut och beter sig som en laptop. Det är en kompakt liten 10-tummare och tangentbordet ger dig inte musstyrning – det får du ansluta separat bluetooth-mus för, men annars fungerar det faktiskt riktigt bra.

Alla vanliga Android-appar kan köras i Dex-gränssnittet. En handfull appar, som Microsoft Office och en specialanpassad webbläsare, ger riktig desktop-upplevelse med fokus på musstyrd användning, och du har ett Windows-liknande gränssnitt med start- och inställningsmenyer, aktivitetsrad, och fönster som du kan flytta runt fritt.

Dex behöver dock växa till sig. Dels med appar som utnyttjar gränssnittet optimalt, dels med fler plattor att välja mellan. Nya och kraftfullare Galaxy Tab S6 stödjer också Dex, men det är fortfarande en 10-tummare. En högklassig platta från Samsung med 12-tumsskärm hade varit välkommet. Vi hoppas kunna testa Galaxy Tab S6 inom kort.

Pris Galaxy Tab S6: 7 990 kronor hos CDON.

Under tiden, läs vårt test av Samsung Galaxy Tab S4 här.

Galaxy Tab med Dex
Galaxy Tab med Dex, som en riktigt, men väldigt kompakt, liten dator.

3. Surfplattor med Chrome OS

Chromebook har varit en utmanare till Windows-laptopen i många år nu, men 2018 såg vi Googles datorplattform prova på flera nya saker. Dels introducerades förbättrat pekskärmsstöd, och en hel drös datorer med pekskärm och vikbar 2-i-1-design släpptes också.

Dels blev stödet för Android-appar, som tidigare varit experimentellt på enstaka Chromebooks, en standardfunktion. Nu finns Google Play-butiken sida vid sida med Chromes egna app-butik på nya Chromebooks mer som regel än som undantag. Därmed finns ett jätteutbud av surfplatte-anpassade appar, om bara tillverkare bygger maskiner som kan utnyttja det.

Och det gjorde de. Acer, Asus och HP har alla tre släppt surfplattor med Chrome OS. Framför allt har HP satsat på precis samma typ av upplevelse som i typiska Windowsplattor med sin Chromebook X2. Den har högupplöst 12-tumsskärm, och är dockningsbar i ett medföljande clamshell-tangentbord som gör den till en vanlig bärbar dator med mus och tangentbord när du hellre vill ha det.

HP Chromebook X2
HP Chromebook X2, en lyxig Chromebook-platta i 10 000-kronorsklassen.

Detta gör den ännu mer som en Windows-platta, som ju för de flesta användare är en liten Windows-laptop i första hand och surfplatta ibland vid behov. Här får du en Chromebook först och främst. Men en som även är riktigt smidig som Android-kompatibel platta då och då.

Pris HP Chromebook X2: 7 990 kronor hos Webhallen.

Läs vårt test av HP Chromebook X2 här.