Tillverkare av datorer, mobiler och annat brukar ibland bli lite trötta på att vi teknikjournalister har en viss förkärlek till att jämföra allt med Apple. Och visst, det kanske blir lite mycket "Iphone-utmanare" och "Macbook-alternativ" ibland. Men den här gången får Asus faktiskt skylla sig sjäva. För deras senaste allt-i-ett för skrivbordet fullständigt skriker Imac-kopia. Då pratar vi alltså om utseendet, funktionsmässigt finns det en hel del intressanta skillnader. 

Asus Zen AIO Pro
Lite annan ton i metallen och en lite annan fot. Om inte annat lär den stora Asus-loggan tala om att det faktiskt inte är en Imac...

Förvirrande uppackning

Men första intrycket var verkligen "Vänta, packade vi upp rätt dator? Det här är ju en Mac". Speciellt sedd bakifrån. Asus Zen AIO Pro har precis samma välvda aluminiumbaksida, blanksvarta glasyta framtill, stil på och placering av portar, och till och med samma hål baktill i foten för strömsladden. Det är en del marginella skillnader, Asus-datorn har en mörk list nertill fram där Imacen har en ljus, foten har lite annat stuk och på/av-knappen sticker ut någon millimeter, men annars är likheterna nästan löjligt slående. Det är lite märkligt, för Asus är ju absolut inte dåliga på design, och har många datorer med både grymt snygg - och egen - stil.

Kunde gjort smartare drag

Om inte annat hade en smartare placering av usb-portarna varit välkommen, en tät rad baktill som här och på en Imac, är faktiskt inte alltid så praktiskt. Det är gott om usb 3-portar, och här sitter även en usb 2-port, men den är tänkt för mikromottagare till medföljande trådlös mus och tangentbord. Det känns lite trist att det är något som få pc-tillverkare vill bygga in eller överlåta helt till bluetooth. Tangentbordet och musen är snygga och bekväma, men lite plastiga. Musen har en irriterande tendens att gå ner i batterisparläge. Den har ingen ”av”-knapp utan gör det per automatik. Det gjorde att vi fick ”klicka” igång den då och då.

Asus Zen AIO Pro
Foten är en sak som ger Zen AIO Pro en åtminstone lite egen identitet.

Nåväl, snyggt är det i vilket fall som helst, och ser vi bortom det ytliga så är det här definitivt en helt egen dator. Faktum är att det är den ligger i framkanten och är först ut med en hel drös med spännande saker.