Att utföra affärer med någon över nätet är alltid förenat med vissa risker eftersom du till syvende och sist egentligen inte vet om personen i andra änden verkligen är den som den utger sig för att vara. Tjänster som Blocketpaketet och omdömen på Tradera gör näthandel med andra privatpersoner säkrare men det finns fortfarande situationer då dessa tjänster inte räcker till.

Sälj bilen säkert

Sajten Idkollen vill råda bot på detta och ger privatpersoner ett sätt att bekräfta en persons identitet. Ett exempel på svåra situationer som de själva tar upp är när du ska sälja en begagnad bil. Någon du fått kontakt med via Blocket dyker upp i din farstu och vill provköra den lite först, och visar upp en legitimation. Men om legget är falskt finns det inget som hindrar att personen sticker med din bil och aldrig kommer tillbaks.

Ett annat exempel är handpenningar för andrahandsuthyrning av lägenheter, där vi hört om flera fall där ett antal personer blivit lurade när det visar sig att personen som fick pengarna inte har något med lägenheten att göra. Det är förmodligen också bra att kolla upp en person som du själv tänker hyra ut en lägenhet till.

Idkollen använder det i dag allomfattande systemet bankid. Vad du behöver är den andra personens personnummer och att personen i fråga har mobilt bankid och vet hur det fungerar. Vi genomförde ett snabbt test och hittar en föredömligt enkelt tjänst som för oss fungerade utmärkt. Så här gjorde vi.

Idkollen

Efter att du själv bekräftat din egen identitet med bankid kan du skriva in ett personnummer du vill kolla. Du måste samtidigt be den andra personen att öppna sin app för bankid.

När du tryckt på kollen får personen i andra änden fylla i sitt lösenord i appen för mobilt bankid, någon sekund senare dyker bekräftelsen på personnumret upp på Idkollen. Svårare än så var det inte.

Det är gratis att göra tre stycken id-kontroller, sedan får man betala om man vill göra fler.

Vi gillar att sajten är föredömligt enkel att använda, den gör en enda sak men gör det väl. Även ett mobilt bankid kan väl i teorin bli stulet, men det krävs mycket för att någon ska lyckas göra det så det här är ett av de säkraste sätten vi känner till för att bekräfta någon över nätet och så vitt vi vet det enklaste och snabbaste.

Besök Idkollen