Är datorn ett kassettband? Är surfplattan en videokassett?

De senaste månaderna har Solna tingsrätt funderat på den här frågeställningen – och nu har domen fallit. Svaret är ja. Vi konsumenter måste betala ”kassettskatt” när vi köper datorer och surfplattor. Upphovsmännens organisation Copyswede besegrade alltså Samsung i striden om privatkopieringsersättning, som kassettskatten formellt heter.

För mig kom domen som en stor besvikelse. Jag var inkallad som expertvittne till rättegången, och mitt yttrande i rättssalen var glasklart: Varken datorer eller surfplattor är ”särskilt ägnade” för privatkopiering. Det är nämligen det som står i lagen. Avgiften ska bara tas ut på produkter som är gjorda för att privatkopiera.

Missa inte: Så mycket betalar du till Copyswede

Om domen var juridiskt rimlig ska jag inte uttala mig om. Juridikens värld är svår och stämmer inte alltid överens med vanligt sunt förnuft. Det pågår dessutom flera liknande rättsfall och de lär hamna i Högsta domstolen. Sista ordet är med andra ord långt ifrån sagt.

Men beslutet i Solna tingsrätt borde få våra politiker att agera. Kassettskatten har nämligen sedan länge passerat bäst före-dagen.

Det fanns en logik när systemet skapades. Kassettband och vhs-kassetter användes bara för att kopiera musik och film, och då var det rimligt att upphovsmännen fick kompensation. Om jag bandade av en skiva och gav till min syster såldes det en skiva mindre.

I dag ser världen annorlunda ut. Vi konsumenter köper inte längre skivor. Statistik från organisationen Ifpi visar att 88 procent av musikförsäljningen numera är digital.

Det här betyder att möjligheten till privatkopiering nästan har försvunnit. När vi använder tjänster som Spotify och Apple Music går det som bekant inte att kopiera.

Genombrottet för den digitala musikförsäljningen gör att upphovsmännen får betalt, vilket är något fantastiskt. Problemet med beslutet i Solna tingsrätt är att upphovsmännen nu får betalt två gånger. Först när du köper datorn och sedan när du betalar din Spotify-räkning.

Vår förändrade musikkonsumtion märks inte bara i skivbutikerna utan även i elektronikvaruhusen. Allt färre datorer och surfplattor har inbyggd cd-läsare, och många modeller saknar usb-ingång och hårddisk. Förklaringen är enkel. I en värld av Spotify och Netflix behöver vi inte lagra några musik- eller video-filer.

Själv förstår jag inte hur någon kan tycka att en apparat som saknar cd-läsare, usb-ingång och hårddisk är ”särskild avsedd för privatkopiering”. Jag kan inte få in det i min hjärna. Men om det är så lagen ska tolkas så skulle jag säga att det är dags att ändra den.

Jag önskar exempelvis att kulturminister Alice Bah Kuhnke kunde sätta ned foten. Behöver hon eldunderstöd kan hon kontakta valfritt politiskt ungdomsförbund. De har nämligen gemensamt tagit ställning mot privatkopieringsersättningen.

Och en rimlig lösning ligger inte långt bort. I Finland har man reda avskaffat privatkopieringsersättningen och istället sköts kompensationen via skattsedeln.

För mig känns det som en modern lösning. Betydligt mer modern än ett system som skapades för kassettband och vhs-kassetter.