Kan en Microsoft Surface-platta mäta sig med tunga, ”riktiga” laptops som arbetsverktyg för en ambitiös kreatör? Ja, kanske, om den heter Surface Book 3, har 15-tumsskärm och du förser den med rätta tillbehören. Den blir inte riktigt lika kraftfull som till exempel en Macbook Pro eller en Dell XPS i 15- eller 17-tumsformat, men för vissa typer av användning kan den ändå vara att föredra.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Du behöver inte alltid svindlande multitrådsprestanda för en rapp upplevelse i alla program, och i många fall kan smart flexibilitet och en bra penna slå högre än rena muskler. Det är inte begränsad prestanda som ligger stora Surface Book 3 i fatet, utan en bildskärm som inte håller den proffskvalitet vi hoppats på. Den är fortfarande bra, men för en rätt så liten grupp användare.

Positivt

  • Smarta val för extra mobil prestanda.
  • Övertygande ergonomi.
  • Utmärkt pennkontroll.

Negativt

  • Kort batteritid i plattan.
  • Skärm utan stor färgrymd.
  • Begränsat med anslutningar.

Testad produkt: Microsoft Surface Book 3 (15 tum)
Pris34 267 kronor hos Proshop.

Surface Book är överhuvudtaget en udda skapelse, speciellt 15-tummaren. Den är en reguljär Windows-surfplatta i större format än vanliga Surface, men med en stabil tangentbordsdocka som när den är inkopplad gör den till en utmärkt laptop med god ergonomi att jobba på, tack vare hög klass på knappar, god precision i musplatta och sköna ytor att vila handlederna på.

Den är desto bökigare att bära. Dess lite märkliga gångjärn gör att den aldrig blir särskilt slimmad, och skarpa kanter runtom gör den något obekväm att greppa. I tangentbordsdelen sitter inte bara tangentbord och musplatta utan också extra batteri, ett gäng extra anslutningar, och inte minst ett Geforce-grafikkort för att ge extra datorkraft till programmen och spelen du kör på den. Plattan går givetvis utmärkt att köra separat, men då återgår den till Intels inbyggda och mer alldagliga UHD Graphics.

Som surflatta är den givetvis med sin 15 tums skärm jobbigt stor, och det mer praktiska sättet att använda den är att docka den bakvänd och fälla ner locket. Då får du en pennkontrollerad tablet med ovanligt vassa prestanda. Som alltid är pennan något du får köpa separat, men till skillnad från vanliga Surface ingår här tangentbordet. Den är en så central del av konceptet att det vore löjligt annars.

Kraftfull men ingen desktop replacement

Processorn är en tionde generationens Intel Core i7 av svalare U-modell. Den har fyra kärnor, vilket gör att den halkar lite efter nya prestandalaptops för vissa typer av arbetsuppgifter. I andra fall märker vi ingen större skillnad, då många applikationer bara hårdbelastar en kärna åt gången. Men en viss kompromiss får man räkna med. Plattan kan gå helt tyst under långa perioder, men både processor och grafikkort har separata fläktar som kan dra igång emellanåt. Även då är det hyfsat diskret i kylningen.

Surface Book 15 går att få i tre modeller, där vi testat mellanmodellen med 32 GB ram-minne och 512 GB ssd. Den har en saftig prislapp på drygt 35 000 kronor, men du spar inte så värst mycket på att gå ner till ett billigare alternativ, då den både har mindre minne, mindre lagring och svagare processor. Det här är kort och gott en väldigt påkostad dator.

Skärmen med sin 2160p-bildskärm ger den nästan full 4k-upplösning, men lite mindre på bredden då det är ett mer hoptryckt bildförhållande än i de flesta laptops. I Windows skärminställningar kan du välja mellan ett srgb-läge och "Förbättrad" som maxar färgomfånget. Det innebär dock inte att den kommer upp i närheten av till exempel dci-p3- eller Adobe RGB-klass. Det är lite av en besvikelse på en såpass påkostad enhet, och begränsar användningsområdet.

Surface Book 15

Utmärkt pennkontroll

Kontraster är dock skarpa och färgkorrektheten hög. Ljusstyrkan på lite drygt 400 cd/m2 kan också vara tacksam om du är extra mobil med din Surface Book och vill jobba ute i fullt dagsljus. Det är absolut i kombination med en Surface Pen som skärmen är som allra bäst, då den ger oss en av de bekvämaste och mest responsiva penn-upplevelserna i branschen, om man bortser från ett nischat specialbygge som exempelvis Wacom Mobile Studio.

I plattan sitter framåtriktade högtalare som levererar förvånansvärt kraftfullt ljud för att sitta inbyggda i en så pass tunn enhet. Ljudet har inte så mycket djup i basen, men bra tryck och klarhet i alla andra frekvenser. Surface Book har Dolby Atmos stöd och funkar bra för både musik, media och röst.

Det är inte så överväldigande med externa anslutningar. Dubbla usb 3 av typ a och en usb 3 av typ c är allt som sitter i dockan, och plattan har en hörlursport. Sedan är även Microsofts proprietära laddningsport Surface Connect en dataport där du kan ansluta ett par olika dockningsalternativ.

För att vara en prestandadator för tungt jobb har den överlag god batteritid. Men det beror givetvis delvis på den beskedligare processorn. Och batteritiden är bara bra när den är idockad. Det mesta i batteriväg sitter i tangentbordsdelen. Det är ytterligare en orsak till att tänka på Surface Book mer som en flexibel laptop än som en surfplatta med ett tangentbord som tillbehör.

Specifikationer

Produktnamn: Microsoft Surface Book 3 15
Testad: September 2020
Modellnummer: SMN-00008
Tillverkare: Microsoft
Processor: Intel Core i7-1065G7 1,3-3,9 GHz quad core
Grafik: Geforce GTX 1660ti MaxQ, 6 GB
Minne: 32 GB ddr4 (max 32 GB)
Lagring: 512 GB ssd, plats för sd-kort
Bildskärm: 15 tum blank ips, 3240x2160 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 1440p, ir för Windows Hello
Anslutningar: Usb 3 typ c, 2st usb 3.0, SurfaceConnect, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0, Xbox Wireless
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Ansiktsinloggning, stylus-stöd (penna som tillval), 8 MP kamera bak, delbar
Ljudnivå: 0-39 dBa
Batteritid: 4h 45min (hög belastning), 13h 55min (låg belastning)
Storlek: 24,3 x 25,1 x 2,3 cm
Vikt: 1,91 kg
Rek. pris: 35 999 kr
Aktuellt pris: 34 267 kronor hos Proshop.
Garanti: 1 år

Prestanda

Cinebench R20, cpu: 1 723 poäng
Geekbench 5, cpu: 4 416 poäng
Geekbench 5, grafik: 60 413 poäng
Disk, läsning: 798,3 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

Betyg: 3 av 5