Det senaste året har nyheter runt hemnätverk dominerats av mutirooms-wifi, whole-home-system, eller mesh, kärt barn har många namn. De är riktigt smarta om du har en villa eller en större lägenhet. Men de är också samtidigt relativt dyra, och har inte alla de funktioner som vi är vana vid i en mer genomsnittlig hemmarouter.

Test: 8 smarta wifi-paket som täcker hela huset

Bor du i en mindre lägenhet eller har full koll på hur du smidigt kan expandera wifi-täckningen manuellt med rätt sorts extender klarar du dig utmärkt med en mer traditionell router. Med många bredbandsleverantörer får du med en tillsammans med abonnemanget, men de är ofta begränsade i prestanda och funktionalitet.

Missa inte: 12 nr av PC för Alla + hörlurar eller högtalare från JBL för endast 999 kr!

Förutom introduktionen av mesh-teknik för konsumenter (det var vanligt på till exempel hotell och flygplatser tidigare) har det inte hänt så värst mycket på routerfronten på senare år. Standarden 802.11ac har varit dominerande i snart fem år, och under den tiden har vi sett gradvis högre maxkapacitet i routrar. Vi har också fått förbättringar av antennerna och smarta sätt att optimera och kombinera dataströmmar för att utnyttja bandbredden effektivt.

5 saker att tänka på när du väljer router


Men i grund och botten presterar en router från 2013 ungefär lika bra som en som släppts i år. Den stora skillnaden mellan olika router-modellers wifi gäller just topphastighet till klienter med stöd för teknikerna mimo och mu-mimo i mottagaren.

Hårdvara är svårt att uppgradera, men mjukvarufunktioner har kontinuerligt förbättrats, från mediaservrar till ökad säkerhet, påkopplade molntjänster och bättre användarvänlighet.

Det ser vi i dettas test, där vi samlat routrar från alla de stora tillverkarna i prisklassen 1 000 till 1 500 kronor. Det ger oss routrar med mestadels jämförbar kapacitet och prestanda, men med vissa variationer och ett par undantag som antingen ligger steget före eller har halkat efter. Den stora skillnaden är istället i utbudet av extrafunktioner och hur väl de är implementerade och hanteras.

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi bjöd in samtliga större tillverkare som har routrar för hemnätverk i prisklassen 1 000 till 1 500 kronor, med minst 802.11ac-wifi samt har lanserats eller uppgraderats med nya funktioner under 2017 eller 2018. Av tio inbjudna tillverkare hade sju modeller som de kunde ställa upp med.

Routrarna testades fabriksnya eller efter full systemåterställning i en trerumslägenhet med gigabit fiber-bredband. De installerades enligt förstahandsvalet i vardera routerns medföljande snabbstartsguide. Gränssnitt och prestanda testades med en Android-mobil (Oneplus 5t) en Ipad, en Windows-laptop med mu-mimo-stöd, samt en Zyxel Armor X1 i wifi-bryggläge. Hastighet mättes med Bredbandskollen, samt med Totusoft LAN Speed Test och med manuell filöverföring till ethernetansluten pc.