När vi testar routrar är det för det mesta de allra största, mest funktionsrika, snabbaste och dyraste som hamnar under luppen. Det blir ju lätt så, då det är där som de tekniska nyheterna dyker upp och det är de routrarna som tillverkarna helst vill visa upp och skryta med.

Men är det verkligen den routern du behöver? Topp-routrarna just nu med prislappar på flera tusen är inte bara byggda för snabb och stabil trafik utan för riktiga extremanvändare. En sådan router behöver täcka en större villa med wifi där flera användare i varsitt hörn alla ska utnyttja hundratals megabit – och det samtidigt.

Så ser det inte ut i de flesta hem, utan behovet är betydligt beskedligare. Bor du i en vanlig lägenhet på ett par, tre rum och kök och inte är fler än en eller ett par personer som bor där så är tre frekvensband för hög simultankapacitet, beamforming-teknik för maxad räckvidd (speciellt i höjdled till andra våningar) och total maxkapacitet på över två gigabit i sekunden bara pengar i sjön.

D-link router
De flesta billiga routrar är mycket kompakta i formatet och många saknar helt externa antenner.

Hur mycket surfar du egentligen?

Du kanske har en Ipad eller två, en bärbar dator, en Chromecast och en eller ett par telefoner som behöver wifi – men för det mesta inte i stora mängder samtidigt. I hemmet finns kanske en smart-tv (men inte 4k ännu, du är inte gjord av pengar) en stationär dator och en skrivare som behöver ett varsitt fast ethernetuttag. Det är allt. Och de delar alla på ett bredbandsabonnemang som är på 100 megabit eller mindre. Många kör ju till exempel 4g som bredband även stationärt i hemmet, och då kommer du ändå aldrig upp i sådana hastigheter.

Missa inte: Så väljer du rätt router – allt inför köpet 

Ser det ut ungefär så här i ditt hem finns det ingen anledning att välja en fet router med enorm överkapacitet och löjligt högt pris. Frågan är istället vad du får om du inte vill betala fyrsiffrigt för att få bra nätverk därhemma.

Routern du får från din operatör – ingen höjdare

För det första får du ju för det mesta medskickat en router till ditt bredbandsabonnemang. Eller får låna i alla fall, det beror lite på vem som är din operatör. Men de routrarna är ofta inget vidare, med halvdan wifi, få nätverksportar för lan, och begränsat med andra funktioner. De har blivit lite bättre på senare tid men rent generellt så slår till och med den enklaste och billigaste separata routern du kan köpa dem rejält på fingrarna.

Bättre då att investera en liten slant i en enkel men bra hemmarouter, stänga av wifi på bredbandslådan och bara använda den som kabelmodem eller gateway till ditt fiberuttag. Och då menar vi verkligen en liten slant.

Här har vi testat de absolut billigaste routarna just nu som har stöd för senaste standarden för wifi-teknik, 802.11ac. En sådan blir din för mellan 400 och 500 kronor, med undantag för en modell i testet där prislappen i skrivande stund justerats uppåt några hundrallapar från det att testet gjordes.

Netgear EA6200 router
Linksys EA6200 är den enda routern i testet med gigabit ethernet.

D-Link DIR-810L Pris vid test: 369 kr.

Bästa pris just nu: 450 kr