Asus RT-AC68U

Funktionsfylld, men börjar bli gammal

Asus RT-AC68U lanserades så tidigt som 2013. Trots det är det den mest populära routern på Prisjakt.nu. Vi har trots detta aldrig testat den, men nu är det definitivt dags.

Vårt första intryck är faktiskt inte så positivt. Routern drar blickarna till sig, men inte för att den är särskilt snygg, utan för att den tar upp plats. Den är byggd för att stå på högkant och dessutom har den tre spretande antenner upptill. Det gör att den kan vara svår att placera i till exempel en hylla. Det naturliga vore att hänga upp den på väggen, men det har den inte fästen för. På framsidan har vi blinkande blå dioder. Vill du släcka dessa sitter det en knapp på baksidan.

Asus RT-AC68U

Funktionsmässigt övertygar AC-RT68U desto mer. Installationen är enkel, vi loggar in på öppet wifi och kommer direkt till en webbaserad steg-för-steg-guide där vi väljer lösenord och annat grundläggande. Det gör att en illvillig granne i teorin kan kapa din router innan du hunnit sätta lösenord, men risken är minimal och då går det lätt att nollställa den.

Asus webbgränssnitt har svenskt språkstöd och de flesta grundfunktioner är lätta att hitta och ställa in. Ibland kan det dock vara lite tålamodsprövande, men det beror delvis på att RT-AC68U har väldigt mycket funktioner under huven. Asus har också en app för Android och IOS som ger snabbare och smidigare tillgång till de allra vanligaste saker du kan tänkas vilja göra.

RT-AC68U har gästnätverk där vi bland annat kan begränsa bandbredd och tid, qos-prioritering på tre olika sätt, url- och nyckelordsblockering i brandväggen. Vi får också en funktionsrik föräldrakontroll, möjlighet till vpn-server och klient, och fjärråtkomst via Asus molntjänst. Med usb-portar har vi också möjlighet att ordna mediaserver, filserver med time machine-stöd, nerladdningsklient, skrivarserver och stöd för internet via mobilt bredbandsmodem.

Asus RT-AC68U
Många möjligheter i Asus tunga gränssnitt

Två funktioner som tillkommit under åren är Ai Protection och helt nya Ai Mesh. Det handlar inte om artificiell intelligens, det är bara vad Asus kallar många av sina funktioner numera. Fjärråtkomsten heter till exempel Ai Cloud.

Ai Protection innehåller vanlig föräldrakontroll som vi redan nämnt, och dessutom inbyggt antivirus från Trend Micro. Det ger skydd mot skadlig kod även till smart-tv:n och nätverkskameran. Ai Mesh ger router samma funktion som noderna i ett mesh-system, med sömlös överlämning mellan en huvudrouter och ett dussin olika andra routrar med samma funktion.

AC-RT68U ger oss dugliga prestanda, men långt ifrån bäst i klassen. Prestanda och räckvidd räcker och blir över i en mindre lägenhet. Efter cirka tio meter eller med en för tjock vägg mellan kan dock prestanda på 5 GHz-bandet bli för klen.

Därfö är mesh-funktionen intressant. Två RT-AC68U för totalt 3 000 kronor är ett alternativ till mesh-paket för ungefär samma pris. Enligt Asus ska det bli kraftfullare. Men vi har inte testat det här, så hur bra det är låter vi vara osagt. Du tappar också den extrema enkelhet som är halva poängen med de moderna mesh-paketen för hemmabruk.

Asus RT-AC68U app
Snygg och innehållsrik app

Asus funktionsfrossa imponerar, men utnyttjar du inte flertalet av dem så är det här en ganska dyr router, speciellt då den inte har samma vässade wifi som en del nyare alternativ.

Fakta Asus RT-AC68U

Testad: April 2018
Kontakt: www.asus.se
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac1900)
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz
Wifi-optimering: Mimo, beamforming
Anslutningar: 4 st gigabit lan, 1 st gigabit wan, usb 3.0, usb 2.0
Trådlös säkerhet: Wep, wpa, wpa2, wps
Upnp/dlna: Ja/nej
Användargränssnitt: Webb, app
Fjärråtkomst: Ja
Storlek (med antenner): 22 x 8,4 x 30,9 cm
Pris vid test: 1 489 kronor.
Pris nu: 1 190 kronor hos Netonnet.

Mätresultat (megabit per sekund):

Filöverföring, 1 m: 334
5 m: 302
8 m + innervägg: 136
15 m + 2 innerväggar: 14

plus

Mängder av smarta funktioner.
Inbyggt virusskydd.
Stöd för 4g-modem.

minus

Lägre maxhastighet.
Skymmande design.
Bitvis rörigt gränssnitt.
Något dyr.

Betyg 7 av 10

Asus RT-AC68U Pris vid test: 1379 kr.

Bästa pris just nu: 1390 kr