Bra valD-link DIR-882

Höga prestanda till lågt pris

D-link DIR-882, som även har namntillägget EXO, är en av de nyare routrarna i testet, och en med lite högre maxkapacitet än konkurrenterna. Det är en AC2600-router, vilket framför allt innebär extra bandbredd på 5 GHz-bandet och gör att du kan göra mer saker samtidigt.

Routern är platt i designen och snygg på avstånd, men har en billig plastkänsla i chassit. Dessutom tar den upp mycket bordsyta, främst på grund av fyra antenner som är förmonterade, varav två sticker ut på sidorna. Framtill hittar vi en rad med diskreta statusdioder. Routern går att hänga på väggen, då med antenner och sladdar riktade uppåt.

DIR-882

DIR-882 har fyra ethernet-portar för lan och en för internetuppkoppling, en usb-2-port på baksidan och en usb-3-port på framsidan. Baktill sitter också en wps-knapp samt en som snabbt slår av eller på wifi.

Installationen är relativt enkel. Routern har som standard ett samlat ssid för 2,4 GHz och 5 GHz (detta kan delas upp manuellt i efterhand om du föredrar det under en funktion som heter Smart Connect), och ett för konfigurerat säkert wpa2-lösenord som är unikt för just din router. Vill du kan du plugga in och nöja dig med det. Du behöver sätta eget lösenord till admingränssnittet, men det är allt.

Gränssnittet är avskalat, men inte på svenska. D-link har också en tendens att placera enskilda funktioner på platser vi inte förväntar oss, till exempel föräldrakontroll som ställs in delvis i ett eget gränssnitt, delvis genom att gå in och klicka på varje enskild ansluten enhet. När vi väl vant oss går det trots allt rätt så smidigt.

DIR-882
Webbgränssnittet är stilrent och för det mesta lätt att hitta i. Men inte alltid.

Det är dock varken fullt med extra funktioner eller lika generöst med detaljinställningar som i en del andra routrar. Du kan göra enkel qos-prioritering så att nedladdning eller 4k-strömning blir stabilare på enskilda enheter. Usb-anslutningarna kan användas för extern hårddisk, men vi ser inte att det exempelvis går att ansluta och dela en skrivare.

En handfull av de vanligare funktionerna går att nå från en sparsmakad men funktionell mobilapp. För vardaglig användning föredrar vi appen framför webbgränssnittet, även om den också skulle gå att förbättra en hel del.

Tack vare bland annat antennuppsättningen och en relativt kraftfull processor blir prestandan extremt bra om du har rätt mottagare. I alla fall på nära håll och vid fri sikt. Som bäst uppmäter vi hela 708 Mbit per sekund till en annan mu-mimo-kompatibel mottagare. Däremot avtar signalstyrkan snabbare än genomsnittet med hinder i vägen.

DIR-882 app
Mobilapp med en handfull funktioner. 

Fakta D-link DIR-882

Testad: April 2018
Kontakt: www.dlink.se
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac2600)
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz
Wifi-optimering: Mu-mimo, beamforming
Anslutningar: 4 st gigabit lan, 1 st gigabit wan, usb 3.0, usb 2.0
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wps
Upnp/dlna: Ja/ja
Användargränssnitt: Webb, app
Fjärråtkomst: Nej
Storlek (med antenner): 28,3 x 19,5 x 19,2 cm
Pris vid test: 1 290 kronor
Pris nu: 1 076 kronor hos Netonnet.

Mätresultat (megabit per sekund):

Filöverföring, 1 m: 708
5 m: 491
8 m + innervägg: 116
15 m + 2 innerväggar: 12

plus

Extra kraftfull.
Hög maxkapacitet.
Enkelt gränssnitt.

minus

Något begränsad räckvidd.
Få extrafunktioner.

D-Link DIR-882 Pris vid test: 1190 kr.

Bästa pris just nu: 949 kr