Dovado Pro AC SE

Smart och flexibel, men krånglig

Dovado sticker ut som routertillverkare på flera sätt. Deras routrar är byggda med mobilitet i åtanke, det gäller även en primärt stationär router som Dovado Pro AC, som är extra kompakt och lätt att flytta med sig. Det gör att du kan ta med dig den till sommarstugan.

Den har också utmärkt stöd för mobila bredbandsmodem, och har smarta rutiner för att ansluta till internet med fast kabel, usb-modem och även till wifi. Det sista är smart om du är på resande fot och vill ansluta till hotellets wifi. Den kan också ställas in så att mobil uppkoppling tar över om ditt fasta bredband slutar fungera.

Dovado Pro AC SE

Den senaste modellen heter Pro AC SE och lanserades under 2017. Till det yttre är det en kompakt låda i svart och vinröd plast med fem ethernet-portar baktill samt två antenner och dubbla usb-portar på framsidan. Trots platt design som skulle göra den utmärkt för väggmontering finns inte fästen för det. På baksidan sitter en liten switch med vilken vi kan slå av och på mobilmodem, om ett sådant är anslutet via usb.

Prestandamässigt ligger Pro AC SE efter konkurrenterna, med låg maxhastighet. Däremot är räckvidden mycket god.

För att installera ansluter du routern med kabel eller wifi – säker wifi med unikt lösenord är förinställt – öppnar en webbläsare och knappar in routerns ip-nummer som står i manualen.

Dovado Pro AC SE webbgränbssnitt
Webbgränssnittet kan vara lite överväldigande för den som är ovan

Gränssnittet är informationstungt. Förutom flexibla uppkopplingsalternativen som vi nämnt har den stöd för smb- och ftp-filserver, kan agera vpn-klient, kan skicka och ta emot sms (och även fjärrstyras till viss del via sms) om ditt mobilmodem stödjer det.

Pro AC SE kan också användas som server för hemautomation med rätt usb-plugin, till exempel för Tellstick och Z-wave. Allt detta kräver förkunskaper och tålamod, då gränssnitt och instruktioner inte direkt är pedagogiska för en nybörjare.

Nytt sedan vi testade Dovado Pro AC är framför allt att gränsnittet fått svenskt språkstöd (därav nya namner Pro AC SE) och att Dovado släppt en mobilapp för Android. Den är dock extremt begränsad. Vi kan kontrollera anslutna enheter, ansluta till andra wifi-nät, starta om routern, och få tillgång till en karta över routerns geografiska position. Den funktionen kräver att du har en kompatibel gps-mottagare ansluten via usb.

Dovado app
Tyvärr är appen inte särskilt välutvecklad

En sista intressant funktion är stöd för surfskyddet Safe DNS, som förutom föräldrakontroll i form av webbfilter mot olämpligt innehåll ska ge skydd mot webbsidor med skadlig kod och nätfiske samt skydda anslutna enheter mot så kallade botnetattacker. Riktigt hur det fungerar framgår inte, det verkar vara en kombination av en extra bevakad dns och lokala filter. Det är i alla fall en betaltjänst, så efter en kort provperiod får du betala strax under 200 kronor för den. Just föräldrakontrolldelen är dock gratis om du registrerar dig.

Fakta Dovado Pro AC SE

Testad: April 2018
Kontakt: www.dovado.se
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac1200)
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz
Anslutningar: 4 st gigabit lan, 1 st gigabit wan, usb 3.0, usb 2.0
Trådlös säkerhet: Wep, wpa, wpa2, wps
Upnp/dlna: Ja/nej
Användargränssnitt: Webb, app (Android)
Fjärråtkomst: Nej
Storlek (med antenner): 17,9 x 15,4 x 14,5 cm
Pris vid test: 989 kronor.
Pris nu: Från 1 000 kronor hos Prisjakt.

Mätresultat (megabit per sekund):

Filöverföring, 1 m: 189
5 m: 155
8 m + innervägg: 143
15 m + 2 innerväggar: 55

plus

Flexibel uppkoppling.
Extra bra räckvidd.
Stöd för 4g-modem.
Kompakt design.

minus

Låga prestanda.
Krångligt gränssnitt.
Ingen IOS-app.

Betyg 6 av 10

Dovado Pro AC (SE) Pris vid test: 882 kr.

Bästa pris just nu: 1099 kr