Google Wifi 1-pack

Snygg men begränsad

Vi vet redan att Google Wifi är ett bra system för mesh-wifi, men Google säljer också sin lilla router-puck som en fristående router för mindre hem, vilket gör att den passar in i detta test. Det är fler tillverkare som gör samma sak, men de har också vanliga routrar till samma pris. Det har inte Google, så därför tog vi in en Google Wifi även till detta test, och testade den med samma kriterier som de andra.

Låt oss böja på utsidan. Google Wifi är en elegant liten helvit cylinder, 10,6 centimeter i diameter och precis under sju centimeter hög. En rand halvvägs upp med diodljus lyser vitt om allt fungerar som det ska, blått när den är i konfigurationsläge och rött om något gått snett. På undersidan sitter uttag för ström och nätverksportar, med kablar som sticker ut på baksidan. Baktill hittar vi också en wps-knapp.

Google Wifi

Här stöter vi på första problemet med Google Wifi; den har bara två nätverksportar varav en är upptagen med att ansluta till bredbandet. Vi får med andra ord bara en extra ethernet-port för att ansluta sådant som stationära datorer, nas eller nätverksskrivare till. Ett komplett system med tre likadana enheter har ju två till per dosa, dessutom behändigt utplacerade i hemmet. Men här blir det väldigt begränsat.

Om du kör trådlöst till allt är Google Wifi faktiskt en överraskande bra wifi-åtkomstpunkt, trots sina interna och relativt små antenner. I dess omedelbara närhet och i intilliggande rum upp mot sex meter från routern, får vi hastigheter som räcker till både snabb nerladdning och tung mediaströmning.

När vi börjar gå över sju meter sjunker bandbredden markant, och ett par rum bort med tjockare väggar mellan är wifi i det närmaste obrukbart. En Google Wifi-puck passar därför för en enrums-eller tvårumslägenhet, men annars lär du behöva uppgradera. Maxkapaciteten är också lägre än konkurrerande routrar, så kör du ett par tunga nerladdningar samtidigt som du strömmar material till din 4k-tv lär det bli trångt om bandbredd.

Den andra nackdelen med Google Wifi är att den helt saknar usb-portar, så vi kan inte hänga på en hårddisk eller dela en usb-skrivare via den.

Google Wifi
Google Wifi har inget webbgränssnitt, allt styrs med mobilappen.

Den stora fördelen med Google Wifi är dess extrema enkelhet i hanteringen. Installation och all skötsel sker via en app i mobilen, och tack vare inbyggd bluetooth i routern hittar appen den automatiskt utan att vi behöver krångla med wifi-inloggning. Det enda som krävs är ett par tre tryck på skärmen, och lite väntetid, sedan är allt klart. Vill du ha detaljkoll på ditt nätverk är det här inte routern för dig. Vi kan öppna portar och reservera ip-nummer till prylar som behöver det, samt slå av och på upnp och ipv6. Trafikprioritering är begränsad till en enhet som kan få extra bandbredd. Det finns en föräldrakontroll med schemalagd surftid, och en gästnätverksfunktion.

Slutligen har Google Wifi ett par roliga extrafunktioner. Den kan användas för att styra Philips Hue-lampor, och har inbyggt stöd för IFTTT, vilket gör att vi kan integrera ett helt gäng med smarta hemmet-prylar med routern.

Fakta Google Wifi 1-pack

Testad: April 2018
Kontakt: store.google.com/product/google_wifi
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac1200), bluetooth smart setup
Frekvensband: 2,4 GHz + 5GHz
Wifi-optimering: Mimo, beamforming
Anslutningar: 2 st gigabit lan/wan
Trådlös säkerhet: Wpa2
Upnp/dlna: Ja/nej
Användargränssnitt: App
Fjärråtkomst: Ja
Storlek (med antenner): 10,5 x 10,5 x 6,9 cm
Pris vid test: 1 328 kronor (en enhet). 3 490 kronor (tre enheter).
Pris nu: 1 295 kronor hos Proshop (en enhet). 3 290 kronor hos Clas Ohlson (tre enheter).

Mätresultat (megabit per sekund):

Filöverföring, 1 m: 448
5 m: 255
8 m + innervägg: 112
15 m + 2 innerväggar: 9

plus

Mycket enkel hantering.
Kompakt och annorlunda design.
Hue- och IFTTT-stöd.

minus

Begränsad räckvidd.
Få funktioner.
Få nätverksportar och ingen usb.
Dyr för vad man får.

Betyg 5 av 10

Google Wifi (1-pack)

Bästa pris just nu: 1295 kr