PC för Alla Bäst i testLinksys EA7500

Bra på det viktigaste

Linksys EA7500 är en diskret designad router, med tre breda antennblad som sticker upp på baksidan. Alla anslutningar, inklusive usb-portar sitter på baksidan, och routern går bra att hänga upp på väggen med antenner och kablar antingen riktade uppåt eller åt sidan.

Förutom en lysande Linksys-logga på framsidan saknar vi dioder. Det gör att vi inte får lika mycket information om status direkt genom att titta på lådan.

Linksys EA7500

Liksom de flesta i samma prisklass är EA7500 AC1900-router, vilket innebär upp till 1300 Mbit/sek på 5 GHz-bandet. Till en enskild klient med mu-mimo-stöd får vi som bäst ungefär en halv gigabit, vilket får anses bra. Routern klarar sig väl godkänt även på lite längre avstånd.

Konfiguration är på pappret enkel men visar sig vara lite krånglig när vi testar. Standardmetoden är att ansluta till wifi och automatiskt bli lotsat till Linksys molnbaserade gränssnitt. Men routern vill inte släppa ut oss på internet, så vi tvingas mata in routerns ip-adress. Det står i snabbstartsguiden, så det är inget större hinder för att komma vidare.

Linksys gränssnitt är rent, snyggt och tydligt, med genvägar till de viktigaste funktionerna, och tydliga hjälptexter till det mesta som kan vara komplicerat för en novis. Här finns dock inte ett överflöd av funktioner.

Linksys EA7500 webb
Snyggt, lättanvänt och toppkvalitet på alla funktioner.

Du kan konfigurera gästnätverk för både 2,4 GHz- och 5 GHz-nät med möjlighet att begränsa max antal användare. Du får en enkel qos-kontroll under fliken Mediaprioritering, där du kan välja upp till tre enheter som ska få förtur till bandbredden.

Här finns en enkel föräldrakontroll med schemalagd blockering av internet och manuell blockering av webbdomäner. Slutligen går det att ansluta extern lagring och sätta upp filserver på smb och ftp, samt mediaserver med dlna-stöd.

Till en början misstänker vi att EA7500 inte stödjer usb-skrivare, men funktionen finns bara på samma ställe där vi även kan aktivera wps för enkel wifi-anslutning av enheter. Slutligen får vi också en inbyggd mätare för internethastighet.

Linksys app
Appen är lite enklare, och inte lika snygg. Men duger bra för det mesta.

Vill du inte använda webbgränssnittet har Linksys en mobilapp för att kontrollera det mesta man behöver i vardagen. Där finns ingen detaljstyrning men när allt väl är uppsatt och inställt kan funktioner aktiveras eller slås av därifrån. Navigeringen i appen har ett par frustrerande egenheter i navigeringen, men inget vi inte vänjer oss vid.

Fakta Linksys EA7500

Testad: April 2018
Kontakt: www.linksys.com/se
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac1900)
Frekvensband: 2,4 GHz + 5GHz
Wifi-optimering: Mu-mimo, beamforming
Anslutningar: 4 st gigabit lan, 1 st gigabit wan, usb 3.0, usb 2.0
Trådlös säkerhet: Wep, wpa, wpa2, wps
Upnp/dlna: Ja/ja
Användargränssnitt: Webb, app
Fjärråtkomst: Ja
Storlek (med antenner): 25,8 x 21,5 x 17,9 cm
Pris: 1 289 kronor hos Netonnet.

Mätresultat (megabit per sekund):

Filöverföring, 1 m: 505
5 m: 358
8 m + innervägg: 163
15 m + 2 innerväggar: 16

plus

Diskret och praktiskt utformad.
Bra prestanda.
Lättanvänd.

minus

Få extrafunktioner.
Mobilappen behöver finjusteras.

Linksys EA7500 Pris vid test: 1289 kr.

Bästa pris just nu: 890 kr