Netgear Nighthawk R6800

Höga ambitioner, virrigt utförande

Netgears bidrag till testet heter Nighthawk R6800, och är en bred modell med raka linjer, avfasade kanter, rejäla kylningshål på sidorna och tre breda antenner baktill. Den har liksom flertalet routrar i denna prisklass fyra ethernetportar för lokalt nät och en för internetanslutning, samt två usb-portar, en usb-2 och en usb-3. Den långsamma på baksidan för skrivare, den snabba på framsidan för lagring.

På ovansidan av routern sitter en rad med ovanligt många dioder. Vi behöver dock gräva i manualen för att se vilken som är vilken. Efter att ha grävt ett tag bland mer detaljerade inställningar hittar vi möjlighet att stänga av diodljuset. Då får vi bara en som indikerar att routern är på.

Netgear Nighthawk R6800

Nighthawk R6800 hör till de snabbare routrarna i testet, med hastigheter på över en halv gigabit på nära håll. Även på avstånd och bakom mer hinder är bandbredden bra nog för surf och enklare strömning, men eventuellt kan en extender behövas i en tvåplansvilla.

Routern installeras enklast med appen Nighthawk Go, och har du inte stora krav kan den även användas som administrationsgränssnitt. Vi testar först att konfigurera via webbgränssnittet, men det visar det sig vara långsamt. Dessutom blir vi utkastade ett par gånger. Med Go-appen går det mycket smidigare.

Netgear Nighthawk R6800 webb
Webbgränssnittet ger vibbar av tidigt 2000-tal. Panelerna i mitten ger dock bra översikt.

Utöver det finns det också en mer avancerad app, kallad Netgear Genie. Den ger dig dessutom tillgång till ansluten hårddisk med filhanterare och mediaspelare, föräldrakontroll och bättre överblick av nätverket. Genie finns också som app till Windows-datorer och har mer eller mindre samma funktionalitet där.

Nighthawk R6800 har också ett vanligt webbgränssnitt, där får du full koll och kontroll av detaljerade inställningar. Här får vi också funktioner som vpn-server, nedladdningsklient för bittorrent och http, och fjärråtkomst för filserver. Sedan finns Windowsprogrammet Ready Share Vault, som ger enkel backupfunktion om du har en usb-disk till routern.

Dessutom får vi en molnbaserad föräldrakontrollfunktion som styrs via Genie i telefonen eller med hjälp av Windows-appen. Den har innehållsfiler i olika nivåer, inklusive manuella listor och även extra skydd mot nätfiske, däremot inte någon kontroll av internet-åtkomst till enskilda klienter. Tjänsten är extremt frustrerande att försöka aktivera, kräver ett konto i Netgears Open DNS-tjänst, och går sedan endast att aktivera via appen i datorn, något som inte nämns någonstans.

Netgear Nighthawk R6800 appar
Två appar, Go till vänster och Genie till höger.

Fakta Netgear Nighthawk R6800

Testad: April 2018
Kontakt: www.netgear.se
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac1900)
Frekvensband: 2,4 GHz + 5GHz
Wifi-optimering: Mu-mimo, beamforming
Anslutningar: 4 st gigabit lan, 1 st gigabit wan, usb 3.0, usb 2.0
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wps
Upnp/dlna: Ja/ja
Användargränssnitt: Webb, app
Fjärråtkomst: Ja
Storlek (med antenner): 28,6 x 21,3 x 19,8 cm
Pris: 1 234 kronor hos Proshop.

Mätresultat (megabit per sekund):

Filöverföring, 1 m: 525
5 m: 399
8 m + innervägg: 173
15 m + 2 innerväggar: 24

plus

Bra prestanda.
God räckvidd.
Medföljande backupprogram.
Några bonusfunktioner.

minus

Krånglig installation och bökigt webbgränssnitt.
Rörigt med olika appar, konton och hantering.

Netgear Nighthawk R6800 Pris vid test: 1234 kr.

Bästa pris just nu: 1379 kr