Bra valTP-Link Archer C9

Prisvärt, enkelt och snyggt

Precis som Asus TR-68U är Archer C9 en lite äldre router, men är för den delen allt annat än omodern. Archer C9 släpptes 2014, och har sedan dess dels uppdaterats med ny programvara och funktioner. Dessutom har den sjunkit i pris, och går numera att få tag på för runt 1 000 kronor, hälften av vad den kostade vid lansering.

Archer C9 är en snyggt mjölkvit låda med avrundade kanter och hörn, diskreta diodupplysta statussymboler på framsidan, och en gråsilvrig ram.

TP-link Archer C9

Det gör att den tar en hel del uppmärksamhet där den står, och med sina tre antenner ovanpå är den lite skrymmande. Ett par lösa fästen som medföljer gör det möjligt att hänga upp routern på väggen, men det blir allt annat än snyggt. Dess utstickande fot går inte att montera loss, och den sticker ut någon decimeter från väggen.

Som wifi-router är Archer C9 inte den mest kraftfulla i testet, men gör bra ifrån sig med tanke på det låga priset. Den har samma maxkapacitet som till exempel en Netgear Nighthawk R6800, 600 Mbit/sek på 2,4 GHz-bandet och 1 300 Mbit/sek på 5 GHz-bandet. Däremot får vi inte samma maximala hastighet till enskilda klienter som de nyare routrarna har, utan istället strax under 400 Mbit/sek som bäst. Det räcker å andra sidan till i stort sett allt. Räckvidden är dessutom överraskande bra.

TP-link Archer C9 webb
Snyggt, tydligt och lättnavigerat webbgränssnitt.

Vi har testat Archer C9 tidigare, men mycket har hänt med dess gränssnitt sedan dess. Installationsförfarandet har blivit mer automatiskt och smidigt. TP-link rekommenderar att man använder sig av mobilappen TP-link Tether för första konfiguration, så vi testar det. Vi behöver fortfarande ansluta manuellt till dess förkonfigurerade wifi, men efter det är processen smidig, inklusive registrering av ett konto för att få tillgång till fjärradministration.

Som administrations-app används sedan Thether. Här får vi tillgång till det mesta vad gäller grundläggande funktioner, plus ett behändigt sätt att dela ut inloggningsinformation för nätverket.

Webbgränssnittet är numera på svenska, och hör till de snyggaste och mest lättnavigerade vi testat. Det beror i och för sig delvis på att Archer C9 inte har ett överflöd av extra funktioner. Vi kan sätta upp gästnätverk, får en enkel föräldrakontroll med svart- och vitlistning av webbsidor och ett enkelt schema för internetåtkomst. Dessutom en bra qos-funktion som kan ge olika prioritet till bandbredden utifrån enhet, datatyp eller enskilda program.

TP-link Archer C9
TP-link har på några år gått från fult webbgränssnitt till att bli en av de bästa på både webbgränssnitt och appar.

Dess två usb-portar kan driva filserver på smb och ftp, eller dela en skrivare. Med lite grävande i manualen lyckas vi också förstå hur vi delar ut en mapp som upnp-kompatibel mediaserver, men funktionen är onödigt väl dold.

Fakta TP-link Archer C9

Testad: April 2018
Kontakt: www.tp-link.se
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac1900)
Frekvensband: 2,4 GHz + 5GHz
Wifi-optimering: Mimo, beamforming
Anslutningar: 4 st gigabit lan, 1 st gigabit wan, usb 3.0, usb 2.0
Trådlös säkerhet: Wep, wpa, wpa2, wps
Upnp/dlna: Ja/nej
Användargränssnitt: Webb, app
Fjärråtkomst: Ja
Storlek (med antenner): 22 x 8,5 x 30,8 cm
Pris: 1 279 kronor hos Kjell och Company.

Mätresultat (megabit per sekund):

Filöverföring, 1 m: 373
5 m: 235
8 m + innervägg: 184
15 m + 2 innerväggar: 61

plus

Annorlunda design.
Extra bra räckvidd.
Lättanvänd.
Bra pris.

minus

Lägre maxhastighet.
Få extrafunktioner.

TP-Link Archer C9 Pris vid test: 999 kr.

Bästa pris just nu: 1088 kr