Asus router

Asus RT-AC51U

PC för Alla Bra valAsus router är en liten och platt sak med två stora antenner baktill. Den är väldigt lätt, så pass lätt att den tippade bakåt när vi anslöt en nätverkskabel. Den har också fästen undertill som gör att den går att hänga på väggen med kablar och antenner pekande uppåt.

Läs mer: Logga in på routern - så hittar du Asus router login

Klarar konfiguration via wifi

Enligt snabbstartsguiden kräver den att du ansluter till en dator med fast nätverkskabel för att konfigurera. Det är dock inte sant. Det funkar även via wifi. Wifi-anslutning är igång från början och är konfigurerad utan lösenord. Det kanske inte är helt smart, en oförsiktig användare kan då plugga in, glömma bort och ha oskyddat wifi hemma. Annars är det lätt att komma igång med konfigurationen, Bara starta en webbläsare och en steg-för-steg-inställning sätter igång.

Admingränssnitt i webbläsaren finns på många språk men inte svenska, men den engelska är relativt lätt att begripa tack vare redigt upplägg och snyggt grafiskt gränssnitt. Och det kan behövas, för det här är en liten router smockfull med funktioner.

Helt okej prestanda

Du kan sätta upp hela sex separata gästnätverk, alla routrarna stödjer gästnätverk, men hanterar max två i taget, du kan sättas upp filserver eller skrivarserver via usb-porten, du har detaljerat föräldraskydd som kan blockera användare per klient och en handfull andra användbara funktioner. Inte minst är det enda routern i testet som stödjer mobil bredbandspinne.

Prestandan gör oss inte besvikna, men den imponerar heller inte. Ett skarp tapp i prestanda och stabil uppkoppling sker efter ungefär 15 meter. I större hem kan homeplug till enstaka rum med andra ord vara nödvändigt.

Asus webbgränssnitt
Asus webbgränssnitt är fullt med smarta funktioner.

Fakta Asus RT-AC51U

Tillverkare: Asus
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac750)
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz
Antenner: 2 st
Anslutningar: 4x lan (100 Mbit), 1x wan (100 Mbit), usb 2.0
Trådlös säkerhet: Tkip, wep, wpa, wpa2, wps
Upnp: Ja
Admingränssnitt: Webb
Fjärråtkomst: Ja, till filserver
Övrigt: Filserver, skrivarserver, mobilt bredband via usb
Storlek: 19 x 14,7 x 15,6 cm
Pris: 428 kr

plus

Många smarta funktioner.
Stöd för 4g-modem.

minus

Ingen administration via app.
Måttliga prestanda på avstånd.

Läs mer på Prisjakt

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10

TP-link router

TP-link Archer C20

TP-links router är en färgklick i ett hav av för övrigt tråksvarta små routrar. Inte för att det är en särskilt färggrann färgklick, den är kort och gott mörkt blå och grå istället för svart, och har ett snyggt mönster i plasten på ovansidan. Det är en liggande router med mjuka formar och två stora antenner baktill. Den har inga fästen för väggupphängning, utan är tänkt att stå på ett bord eller hylla.

Missa inte att ändra lösenordet

Vill du bara plugga in och börja surfa är allt förkonfigurerat och klart, med ssid och lösenord för 2,4 och 5 GHz, och till skillnad från flera av routrarna så tvingas du inte in till någon konfigurationsguide första gången du ansluter. För det får du antingen köra den medföljande cd:n eller logga in i webbgränssnittet. Det kan vara bra att göra, om inte annat för att ändra lösenordet dit till något säkrare än ”admin”.

Väl inne möts vi av ett enkelt och inte direkt välkomnande gränssnitt. Det här passar perfekt för den som är van vid routrar och snabbt vill komma åt detaljerna, men för den som vara vill göra de mest grundläggande inställningar och har sämre koll på termer och teknik kan det bli lite förvirrande. Här finns till exempel en rätt så avancerad funktion för föräldrakontroll, men för det måste du mata in enskilda enheters unika nätverks-id, så kallade mac-adresser.

Då är det mycket enklare att använda admin-appen som finns till Android och IOS. Den är snygg, pedagogisk, och ger snabb tillgång till det viktigaste. Fjärråtkomst får vi dock klara oss utan, det här funkar om du är ansluten till samma wifi.

Prestandamässigt imponerar C20 på nära håll. Med bra hastighet och stabil uppkoppling lagom för en liten lägenhet, men tappar drastiskt i stabilitet med ett par väggar mellan oss och routern. Du kan behöva repeater eller homeplugs om du har ett för stort hus. Eller en snäppet dyrare router.

TP-links webbgränssnitt
TP-links gränssnitt i webbläsaren är tekniskt och rörigt. Därför är det bra att det finns en app också, som är mycket enklare.

Fakta TP-link Archer C20

Tillverkare: TP-link
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac750)
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz
Antenner: 2 st
Anslutningar: 4x lan (100 Mbit), 1x wan (100 Mbit), usb 2.0
Trådlös säkerhet: Wep, wpa, wpa2, wps
Upnp: Ja
Admingränssnitt: Webb eler app
Fjärråtkomst: Administration med app
Övrigt: Filserver, skrivarserver via usb
Storlek: 23 x 14,4 x 15,7 cm
Pris: Cirka 400 kr

plus

Goda prestanda på nära håll
Funktionsrik
Snyggt och annorlunda utseende

minus

Tveksam prestanda på avstånd
Krångligt webbgränssnitt

Läs mer på Prisjakt

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10