Fler och fler datorer med Intels nya processorgeneration Skylake har nu börjat dyka upp. Nyligen testade vi Asus Zen AIO Pro med desktopprocessorn Core i7 6700T, en kraftfull men inte extrem modell. Nu är det dags att kika på hur snabbt det kan gå med Skylake i en bärbar dator. Därför har vi valt att titta på en med motsvarande processor fast på mobila sidan, Core i7 6700HQ. Det är inte den allra vassaste i sin klass, det finns tre modeller till som är snäppet snabbare, men det här är den fyrkärniga Core i7 som troligen kommer dyka upp i de flesta prestanda-bärbara.

Faktum är att vi faktiskt får snäppet bättre benchmarkresultat från den mobila processorn än vi fick från den stationära. Nu ska vi inte dra alltför stora slutsatser av det, det finns för många andra faktorer som kan påverka resultatet, men det vi utan tvekan kan säga är att det är rejält med kraft här.

MSI GS60 Ghost Pro
För att vara speldator är GS60 Ghost Pro blygsamt utformat. Cool, men inte överdriven, och färgspektaklet i tangentbordet går att stänga av. Eller så kan du göra tvärtom och låta det lysa i allsköns färger.

Speldator med bredd

MSI GS60 med smeknamnet Ghost Pro är som alla MSI:s bärbara datorer tänkt främst för spel. Den har kraftfullt grafikkort, extra effektiv kylning för den som vill pressa hårdvaran till max under flera timmar, nätverkskort som går att prioritera för låga pingtider, spelvänligt tangentbord från Steelseries och en mängd program för att optimera för spelande, liveströmmar med mera.

Men det här är inget klumpigt, släpbart monster som den vansinniga MSI GT80 Titan vi testade i våras. Det här är en 15-tummare som, om det inte vore för att det uttryckligen står ”gaming” på locket, lika gärna hade kunnat vara en kraftfull jobbdator. Den är stramt utformad i svart lättmetall, är två centimeter tjock (eller drygt två om man räknar gummifötterna på undersidan – vi anger alltid datorns höjd från bordet) och har en vikt på två kilo.

Det enda som egentligen sticker ut och ger den typisk ”gamer”-estetik är att bakgrundsbelysningen i tangentbordet kan lysa i allsköns färger, till och med flera på en gång. Det styrs av Steelseries Engine, ett program där du kan ställa in inte bara färgen på bakgrundsbelysningen utan också programmera tangenterna att göra vad du vill. Alltså inte bara speciella kommandokappar och F-tangenterna, utan alla tangenter. Vill du att datorn ska skriva ”qwertyuiop” varje gång du trycker på ”q”? Inga problem. Se bara till att ha en standardprofil som det är lätt att byta tillbaka till.

MSI GS60 Ghost Pro
Steelseries Engine ger ditt tangentbord nästan löjligt många möjligheter till personlig anpassning.

Med Steelseries Engine kan du också ställa in så att bakbelysningen är neutralt vit, om du inte vill ha ett nöjesfält under fingrarna hela tiden. Du kan också spara ett gäng tangentbordsprofiler du snabbt kan växla mellan.