Steg för steg – så fungerar Powtoon

Klicka på bilden för att se i stort format

Powtoon

Fem frågor om Powtoon

1 Hur registrerar jag mig?
Surfa till www.powtoon.com och klicka på Sign up for free. Du kan logga in med din Facebook-, Google- eller Linkedin-inloggning – eller registrera dig genom att fylla i uppgifterna och därefter välja Sign me up.

Sign up

2 Kostar det pengar?
Grundversionen av Powtoon är gratis. Med den kan du göra filmer på max fem minuter, och när du publicerar dem blir de helt öppna. De får dessutom en Powtoon-logga på sig. För att slippa begränsningar kan du välja Pro-abonnemanget för cirka 2 300 kronor om året.

Betalabonnemang

3 Går det att ladda hem filerna? 
För att kunna ladda hem filmerna som mp4-filer till den egna hårddisken måste du ha ett Pro-abonnemang. Om du inte ska använda tjänsten så mycket kan du strunta i det och i stället betala för enskilda nedladdningar. Det kostar mellan 80 och 180 kronor per film beroende på hur många nedladdningar du köper.

4 Hur kommer jag igång?
När du väl har registrerat dig surfar du till www.powtoon.com, loggar in och väljer Start now. Klicka sedan på Create och välj Start from Scratch för att börja med en ny film. Vill du inte göra lika mycket jobb väljer du Customize a Ready-Made Powtoon för att på så sätt bearbeta en som redan finns. Klicka slutligen på en kategori i vänsterspalten och leta upp en mall som du tycker ser bra ut.

5 Hur gör jag bildspel?
Ett alternativ till att skapa filmer är att göra dina egna bildspel. Du har fortfarande samma möjligheter att göra animationer som när du skapar filmer, men användare får bläddra mellan bilderna, precis som i exempelvis Powerpoint. För att göra det växlar du i stället till Slides när du har valt Start now i steg 4.