Vi gör allt mer med våra mobiler och surfplattor. Tack vare lösa tangentbord och app-versioner av Microsoft Office har de exempelvis blivit utmärkta ordbehandlare, och det går även att skapa kalkylblad och presentationer. Mycket av det jobb som vi tidigare använde datorn till är numera möjligt att göra helt mobilt.

Problemet är pappersutskrifterna. Ibland räcker det som bekant inte med att ha ett dokument på skärmen. Lappen som ska sättas upp i trapp-huset, dokumentet som måste signeras eller kontraktet som måste sparas i en pärm – allt kräver pappersutskrifter. Och ibland vill vi även ha våra fotografier som ”riktiga bilder”.

Gratis från Google

Många väljer i det här läget att skaffa en ny skrivare. Moderna skrivare är som regel trådlösa och har inbyggt stöd för utskrifter via mobilen.

Att skaffa en ny skrivare är dock inte något måste. Det går utmärkt att göra utskrifter från mobilen och surfplattan på din vanliga skrivare med Googles gratislösning Cloud Print. Det enda som krävs är att du kör Android på mobilen och webbläsaren Chrome i en dator som är kopplad till skrivaren.

Missa inte: 6 smarta multiskrivare för under 3 000 kronor

Det finns även speciallösningar som gör att du kan använda Windows, Mac och Iphone/Ipad – och det blir dessutom vanligt att även appar har ett inbyggt stöd för tjänsten.

Precis som namnet skvallrar om är Cloud Print en tjänst i molnet. Den utskrift som du gör skickas med andra ord från mobilen via Googles servrar till din dator. Det här är dock inte något du själv behöver tänka på. När du har gjort installationen är det bara att skriva ut – precis som vanligt.

Trådlös utskrift på Iphone och Windows

Google Cloud Print är byggt för Android, men det finns även speciallösningar för Iphone och Ipad. Ja, du kan till och med använda tjänsten för Windows- och Mac-datorer. Poängen är förstås att du kommer åt skrivaren även via bärbara datorer som inte är kopplade till ditt hemmanätverk.

För att det här ska vara möjligt krävs att du hämtar hem speciella drivrutiner. När du har installerat dem skriver du ut som vanligt, men väljer Google Cloud Printer som skrivare.

Alla verktyg som behövs för att skriva ut från Windows, Mac, Iphone och Ipad hämtar du på www.google.com/cloudprint/learn/apps.html.

Fakta

Svårighetsgrad: Enkel
Tid: 10 min

Det här behöver du:

  • En internetuppkopplad dator med Google Chrome.
  • En skrivare som är kopplad till datorn.
  • En mobil eller surfplatta med Android.

Det här lär du dig:

  • Vad Google Cloud Print är.
  • Hur du skriver ut från mobil och surfplatta.
  • Att skriva ut från valfri dator.