Pool från Volvo

Både BMW:s bildelningstjänst Drivenow och Daimlers Car2go har lämnat Sverige, men Volvo tror fortfarande på affärsidén. I Stockholm och Uppsala har man nyligen lanserat den appstyrda tjänsten M.

M

På samma sätt som i exempelvis Uber ser du lediga bilar på en karta och du bokar och låser upp bilen med appen. Du betalar bara för den tid du använder bilen – och då ingår allt. Om du kör mycket kan du välja att betala en fast månadsavgift för att få en lägre timtaxa.
Volvos gamla bildelningstjänst Sunfleet finns kvar i övriga landet, men omvandlas successivt till nya M.


Elbilar i huvudstaden

I allt fler städer kan går det att hyra elsparkcyklar via en app, och man kan även hyra elbil på samma sätt. Det är företaget Aimo som hyr ut elbilen Renault Zoe via sin app. I inledningsskedet finns tjänsten bara i Stockholms innerstad, men företaget vill på sikt även etablera sig på andra platser.


 
Snappcar

Tjäna tusenlappar på din bil

Du som redan har en bil kan tjäna tusenlappar på att hyra ut den till grannarna. Snappcar är en digital marknadsplats där privatpersoner hyr bil av varandra. Snappcar sköter betalningen och ser till att bilen är försäkrad – och tar förstås en del av intäkterna.

Om du installerar ett digitalt lås på bilen kan du hyra ut den utan att vara på plats med tjänsten Snappcar Keyless.


Gomore

Leasa och hyr ut

Gomore erbjuder samma tjänster som Snappcar, men ger även en leasingmöjligheter. Tanken är alltså att du hyra ut leasingbilen när du inte använder – och på så sätt minskar månadskostnaden.
 


Skjutsgruppen

Spara pengar på samåkning

Allt här i världen kostar inte pengar, och Skjutsgruppen är en ideell förening som kopplar ihop människor som har bil med dem som ska ut och resa.