OBS  Netflix jobbar aktivt med att blockera tillgång till tjänsten via vpn-tjänster. Att Netflix fungerade vid testtillfället med en viss vpn i detta test är ingen garanti för att det fungerar i dag.

Mer om vpn:
> Gratis vpn-tjänster
> Vpn i mobilen
> Bästa vpn för Mac
> Vpn för att se amerikanska Netflix
> Vpn för att se BBC Iplayer
> Vpn för att se svensk tv utomlands
> Bästa vpn-tjänst med killswitch

Missa inte: 12 nr av PC för Alla + hörlurar eller högtalare från JBL för endast 999 kr!

Virtual private network – vpn – är både namnet på en nätverksteknik och en typ av tjänst som i dag erbjuds av hundratals företag runt om i världen. Det handlar om att skapa en krypterad anslutning till en server och sedan låta sin internettrafik passera genom den, istället för att gå rakt ut på nätet.

Företag har ofta egna vpn-servrar som anställda måste ansluta till för att komma åt delade resurser när de inte är på kontoret. Hemanvändare abonnerar istället ofta på en vpn-tjänst.


Alla tjänster i testet som får utmärkelser

Så här presterade våra rekommenderade vpn-tjänster i testet:

Det finns många anledningar att skaffa ett vpn-abonnemang, men här är de viktigaste:

  • Integritetsskydd – för att undvika avlyssning och spårning.
  • Komma runt geoblockering – för att till exempel se SVT Play på semestern.
  • Säkerhet – för att surfa säkert på öppna trådlösa nätverk.
  • Nätneutralitet – för att komma runt en operatörs diskriminerande behandling av olika typer av trafik.

I det här testet har alla utom två tjänster ett eget program för både Windows och Mac, och i många fall finns även mobilappar för IOS och Android. Vi har använt Windows-programmet där det finns, och den inbyggda vpn-funktionen i Windows 10 för Dold.se som inte har något fristående program.

Sponsrat: Skapa nya, starka lösenord och lagra dem säkert med F-Secure KEY – hämta gratis!

Stora prisskillnader och en djungel av rabatter

Skillnaden i pris mellan en månad med den dyraste tjänsten och det lägsta månadspriset för en lång förbetald prenumeration är enorm. Vi har valt att utgå från kostnaden per månad vid ett helårsabonnemang i detta test, men de flesta tjänster har som sagt en hel del andra prisalternativ.

Integritet på allvar – väldigt få klarar sig på alla punkter

Om integritetsskydd är det viktiga för dig blir urvalet vpn-tjänster genast betydligt mindre. Googlar du på ”best vpn for privacy” får du upp en massa resultat, men det är nästan omöjligt att veta vilka bloggar och sajter som har sponsrats av företagen bakom tjänsterna om det inte handlar om till konsumentskyddsorganisationer och välrenommerade tekniksajter (dit vi hoppas att du räknar oss).

På sajten That One Privacy Site har en person som kallar sig That One Privacy Guy sammanställt en lista över omkring 150 stora och små vpn-tjänster och hur de står sig på olika områden som integritet, säkerhet och affärsetik. Av dem är det bara nio stycken som får godkänd eller väl godkänt på samtliga punkter (Mullvad som vi testar här är en av dem). Av tjänsterna vi har testat har Cyberghost och Nord vpn högst integritetsskydd, men brister på en del andra punkter.

Ökar vi avgränsningen något och ignorerar sådant som konstig prissättning och reklam på sajterna klarar sig 29 tjänster, däribland Express vpn, Nord vpn, Ovpn och Private vpn som vi har testat. Dold.se är än så länge inte med i jämförelsen.

Tabell med jämförelse av de olika tjänsterna
Foto: That One Privacy Guy Så här klassas åtta av de nio tjänster vi har testat på That One Privacy Site (tabellen delas med CC BY-NC-SA 4.0). Klicka för att se en högupplöst version.

Så gjorde vi testet

Till att börja med har vi valt tjänster som är hyfsat stora och populära, och inte kostar allt för mycket. Vi har utgått från genomgången från thatoneprivacysite.net för att se till att inga skumma tjänster kommer med, för att du ska kunna lita på integritetsskyddet och säkerheten. Undantaget är Dold.se och tjänster från välkända företag som Norton, F-Secure med flera.

Samtliga 23 tjänster fungerar med SVT Play, men vi har även testat om de fungerar med brittiska BBC Iplayer (15 av 23 gör det) och amerikanska Netflix, vilket 15 av 23 klarade. (Observera att Netflix jobbar aktivt med att blockera tillgång till tjänsten via vpn.)

Själva testet har gjorts i Windows 10 Fall Creators Update med alla andra program avstängda. Hastighetstesterna har gjorts med Speedtest. Här kan du läsa ett test av vpn-tjänster för Mac.

Hastighet utan vpn: 520 Mbit/s, 3 ms