För några år sedan var vpn (virtual private network) något som huvudsakligen användes av anställda på stora företag och ett fåtal tekniskt kunniga integritetsvurmare.

Hoppa direkt till:
Test av bästa VPN-tjänster för dator (betalversioner)
Test av bästa VPN-tjänster för dator (gratis)
Test av bästa VPN-tjänster (mobilen)

 

I dag är det annorlunda och det kryllar av vpn-tjänster som utlovar integritetsskydd så att du kan surfa utan att oroa dig för att spåras av Storebror – på vilka sajter du vill, oavsett var du är och med full hastighet.

Många vanliga användare har skaffat vpn av olika orsaker. En del vill ha ökad integritet för vardagssurfandet. Andra vill komma åt geoblockerat innehåll – till exempel SVT Play när de är på semestern eller utländska tjänster hemma i Sverige. En del vill kunna använda bittorrent och andra specifika tjänster som kan vara blockerade eller lågprioriterade (och därmed långsamma) hos en viss internetoperatör, och åter andra vill skydda sig på osäkra trådlösa nätverk.

Gemensamt för alla vpn-tjänster är att de skapar en så kallad tunnel mellan dig och vpn-servern, så att det för resten av internet ser ut som att all trafik från dig i själva verket kommer från vpn-servern. Trafiken mellan dig och vpn-servern är krypterad, och det är därför vpn är så bra för att skydda dig från hackare om du måste surfa via ett öppet trådlöst nätverk.

Olika plattformar

Bland de tjänster vi har valt ut är skillnaden stor i vilka plattformar de fungerar på, vilka vpn-protokoll de använder, och hur du kan ansluta. Vissa har egna program som du måste använda, medan andra både har program och är öppna för manuella anslutningar.

Vilket som passar dig beror på hur du planerar att använda tjänsten, men att använda tjänstens egna program är ofta väldigt enkelt och är i vissa fall enda sättet att få tillgång till specialfunktioner.

Stor prisskillnad

Utöver det grundläggande att tjänsten måste gå att använda på de prylar du har tänkt finns det några saker att tänka på. Pris är så klart en viktig punkt, liksom hastighet. Om du hoppas ta dig runt geoblockeringar är det naturligtvis viktigt att det faktiskt går.

Är du ute efter maximalt integritetsskydd är det viktigt att tjänsten använder öppna säkra standarder som Openvpn, och allra helst med anonyma betalningar till anonymt skapade konton så att du inte över huvud taget går att spåra. En så kallad kill switch som helt stryper uppkopplingen när vpn-anslutningen är nere kan också vara viktigt.

Nackdelar med vpn

Att ansluta vpn har många fördelar men det finns också en och annan nackdel. Som du ser i testet är hastigheterna överlag ganska bra, och svarstiderna försämras bara en aning, så på den fronten har vi kommit långt. Ett vanligare problem är att anslutningen då och då bryts eller blir långsammare i perioder, vilket till exempel kan störa om du strömmar en film eller annat.

Många streamingtjänster försöker idag blockera vpn-anslutningar, och det är lite av en katt- och råttalek mellan de båda sidorna. Det som fungerar i dag kanske slutar fungera i morgon. Tänk också på att du i vissa fall bryter mot en tjänsts användarvillkor. Det är inte olagligt, men om det upptäcks riskerar ditt konto att stängas av.

Så gjorde vi urvalet

Detta gäller urval för betal-vpn på datorn.

Det finns hundratals vpn-tjänster, och det kan vara svårt att avgöra vilka som är ”äkta vara” . För att hålla antalet testade tjänster på en rimlig nivå har vi utgått från en rad kriterier när vi gjorde urvalet:

1. Vi har enbart valt tjänster som tydligt uppger att de inte sparar några trafikloggar eller andra uppgifter som kan koppla dig som användare med vilka adresser du ansluter till.

2. På grund av osäkerheten kring amerikansk lagstiftning om trafikloggar och det allmänna läget har vi försökt undvika tjänster från företag baserade i USA. Vi har gjort ett undantag för Hotspot Shield, som även har ett europeiskt dotterbolag, men är tydliga med den ökade risk det medför.

3. Tjänster som har tvivelaktigt förflutet, speciellt i fråga om integritetsskydd, eller som har fått mycket negativ press och klagomål bland användare har vi valt bort.

4. Vi har fokuserat på tjänster som vi tidigare har testat och gett höga betyg, eller som är väldigt populära bland användare.

5. Vi har bara testat tjänster som gör att SVT Play fungerar.

Testmetod
För att mäta hastigheten på de olika tjänsterna har vi använt en Macbook Pro, omstartad och utan några andra program igång som kan påverka. Uppkopplingen är en kraftig fiberlina på ett kontor i Edinburgh. Testet vi använder är Bredbandskollen, ett nerladdat program och inte webbversionen, och i samtliga fall har vi anslutit till vpn-tjänstens snabbaste server i Sverige. Bredbandskollen använder en testserver i Stockholm, och vi har testat varje tjänst två gånger.

Hastighet utan vpn: 247 Mbit/s ner, 186 Mbit/s upp, 45 ms