Extra trygghet

Vpn innebär också ett extra lager av säkerhet om du surfar på ett öppet wifi, till exempel på ett café eller hotell. Eftersom all trafik från dig är krypterad så blir det mycket svårare, om inte omöjligt, för den som vill sniffa av nätverkstrafik och hacka oskyddade datorer på ett öppet nät.

Att ditt ip-nummer är dolt har en annan intressant funktion. Det gör att sajterna du surfar till och online-tjänsterna du ansluter till inte har en aning om var i världen du sitter. Står din gateway i New York så ser du ut som en amerikan. Står den i Kyoto tror sajterna att du sitter i Japan. Många nyhetssajter ändrar på innehåll, allt från vilka artiklar som visas till annonser, beroende på var du befinner dig. Vill du ha samma upplevelse som en lokalbo så är vpn en lösning. Spelar du online-spel och vill logga in på samma servrar som dina kompisar i ett annat land kan det också vara en lösning.

Än mer användbart blir det när sajter och tjänster blockerar åtkomst för utländska ip-adresser. Det gör till exempel filmtjänster som Netflix, Hulu, BBC Iplayer och Amazon Prime. Även enstaka Youtube-videor kan vara blockerade i vissa länder. Och är du i utlandet är det inte säkert att svenska tjänster som Play-kanaler går att komma åt. Då kan vpn med en server i rätt land vara ett sätt att komma runt det. Det funkar dock inte alltid. Netflix och vissa andra mediatjänster tillåter numera inte att du använder vpn för att komma åt dem, utan blockerar även inhemska ip-nummer från kända vpn-leverantörer.

Netflix
Så här ser det allt oftare ut även med vpn om du försöker komma åt amerikanska Netflix utanför USA.

Enormt utbud
Här har vi testat sex populära kommersiella vpn-tjänster för privat surfande. Det finns ett stort gäng företag som erbjuder vpn, en snabb webbsökning gav oss lätt drygt 50 träffar, och grävde vi lite till hittade vi snabbt 50 till. Här har vi begränsat oss till sex stycken alternativ som alla funkar bra för svenska behov. Det innebär; enkla betalningsalternativ för oss i Sverige, enkel ”installera och kör”-klient som inte kräver några andra inställningar av slutanvändaren, och att vi kunde bekräfta med information på deras hemsida att de har servrar i åtminstone Sverige och USA. Vårt fokus i testet är dock vad kan vi se från utlandet här i Sverige.

Detta stämmer in på fler vpn-tjänster än de vi valde att testa här. Har du en favorit som du tycker vi missat? Tipsa oss gärna om den.