På följande sidor börjar vi med att spana in ett gäng gratisalternativ. Vissa av dem är fria under en viss tid, andra för alltid, och vi har provat på de fem mest populära.

Gratistjänsterna testades på en Macbook Pro med fiberuppkoppling på 100/100 Mbit/s. Samtiga tester gjordes med LAN-kabel. Vi testade såväl Netflix som vanligt slösurfade och hastighetsmätningarna gjordes på Bredbandskollen. Vi gjorde även två mätningar per dag - en på förmiddag och en på eftermiddag - för att säkerställa ett stabilt medelvärde.

Har du en favorit som du anser att vi glömt bort? Tipsa gärna!

Cyberghost VPN 6

Bland de fria vpn-tjänsterna är Cyberghost tveklöst en av de mer lättanvända. Den är inte helt gratis dock, utan finns även i en Premium-variant, även om vi kommer väldigt långt på den som är kostnadsfri.

Att komma igång är en barnlek och efter installationen möts vi av ett simpelt gränssnitt där du helt enkelt klickar på en knapp för att komma igång. Då slumpas det vilket land din tunnel går igenom och det märks att fokuset ligger på europeiska tunnlar. Vi får nämligen välja på en rad olika länder, varav många är låsta till betalversionen.

Ghost

Tråkigt nog placeras vi i en kö och behöver invänta tillgång till servrarna, något som man slipper ifall man är villig att betala en slant. Dock går det snabbt att komma fram och den längsta väntetiden som vi klockar ligger på cirka två minuter. Helt klart smärtfritt.

Vi testar att ansluta oss mot Netflix för att komma åt det amerikanska utbudet. Det går sådär och medan vi kan komma åt innehåller går det inte att streama. Netflix upptäcker kvickt att det är en vpn-tunnel som används vilket sätter käpparna i hjulet.

När det kommer till Bittorrent fungerar det ganska bra trots att hastigheten stryps en del. Testet är gjort på en 100/100-lina men vi får endast ut drygt 6 Mbit/s. Med betalversionen får man dock tillgång till snabbare hastigheter.

Fakta Cyberghost VPN 6

Kontakt: http://www.cyberghostvpn.com
Plattformar: Windows 7, Mac OS 10.10, Android 4.00, Ios 7 eller nyare
Betalningssätt: Kreditkort, Paypal, Wire Transfer
Maximalt antal enheter: 1 (går att köpa för 5 enheter)
Servrar i Sverige/USA/Storbritannien: Ja (Premium)/Ja/Ja
Servrar i övriga länder (antal): Olika antal beroende på länder
Övriga funktioner: Surfskydd, spårningsblockering, extra hastighet, reklamblockerare (samtliga kräver Premium).
Pris: Gratis, eller 500 kronor för ett års premium

Prestanda

Inom Sverige: Ej testat då det kräver Premium
Till USA: 6 Mbit/s (Gratis)

Läs mer här!

plus

Snabbt att installera
Lätt att överskåda
Många servrar i gratisversionen

minus

Långsamt internet i gratisversionen

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10