Tunnelbear

Tunnelbear är så avskalad en vpn-tjänst kan bli med ett enda syfte – att gömma din IP-adress. Fler funktioner finns inte i programmet och är därför ett utmärkt val för den användare som inte vill förkovra sig alldeles för mycket.

Efter installationen av björnen, som kräver att vi först registrera oss på utvecklarnas hemsida, är vi igång och kan välja i en diger lista länder där USA står som förval. Att just USA är förvald kan säkerligen bero på att många väljer att skaffa vpn för att komma åt det amerikanska Netflix-utbudet, något Tunnelbear tyvärr inte mäktar att klara av.

Vi kan logga in på Netflix och få en snabb överblick av utbudet men när en film ska sättas igång, då säger Netflix stopp och uppmanar till avstängning av vpn-tjänsten.

bear

I övrigt presterar Tunnelbear väl och vi slipper både väntetider samt kapade funktioner. Å andra sidan är dealbreakern i detta fallet att gratisversionen har ett datamängdstak på 500 MB. Därefter säger det stopp och vi får glatt alternativet att uppgradera oss till ett av betalalternativen som antingen är på månadsbasis eller årsbasis. Dessvärre är hastigheten aningen begränsad och därför lämpar sig Tunnelbear inte för exempel Bittorrent.

För den avancerade användaren finns betydligt bättre alternativ men den som bara vill snabbt kolla sin mail utan att oroa sig för att bli övervakad, så lär de 500 MB som ingår räcka ett tag.

Ett plus i kanten är att Tunnelbear kan laddas ner som tillägg till webbläsarna Chrome och Opera istället för att laddas ner som fullvärdigt program.

Fakta Tunnelbear

Kontakt: https://www.tunnelbear.com
Plattformar: Windows 7, Mac OS 10.10, Android 4.01, Ios 7 eller nyare
Betalningssätt: Kreditkort
Maximalt antal enheter: 5
Servrar i Sverige/USA/Storbritannien: Ja/Ja/Ja
Servrar i övriga länder (antal): Okänt
Övriga funktioner: Inga
Pris: Gratis eller 7,99 USD/månad, 49,99 USD/år

Prestanda

Inom Sverige: 10,55 Mbit/s
Till USA: 12,24 Mbit/s

Läs mer här!

plus

Enkelt gränssnitt
Går snabbt att komma igång
Inga funktionella begränsningar i gratisversionen
Finns som tillägg till Chrome och Opera

minus

Långsamt internet
Netflix fungerar inte
Snålt med inkluderad data

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10